Könnyid László: Elindult a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia felülvizsgálata

Forrás: turizmus.com

 2024. április 22. 12:34

A verseny erősödése és a nemzetközi környezet folyamatos változásai ismét indokolttá teszik a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia felülvizsgálatát. A Magyar Turisztikai Ügynökség egy ezzel kapcsolatos kérdőív kitöltésére kéri a turisztikai szakembereket.

A 2017-ben bemutatott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia megalapozta a hazai turizmuságazat desztinációs logikán alapuló termék- és attrakciófejlesztését, az ehhez kapcsolódó alapinfrastruktúra-fejlesztést, a marketingkommunikáció irányvonalait, valamint meghatározta az állam szerepét a turizmusban.

A 2020–2021-ben aktualizált Turizmus 2.0 stratégiai dokumentum megjelenése, majd annak 2023. januári kiegészítése óta is számos olyan változás történt, ami ismét időszerűvé tette az ágazat stratégiai dokumentumának frissítését ‒ elég, ha a turizmusban is gyorsuló digitalizációra, a tavaly őszi izraeli terrortámadás hatásaira vagy a mesterséges intelligencia felhasználási területeinek szédületes tempójú szélesedésére gondolunk, amelyek szintén folyamatosan próbára teszik az ágazat alkalmazkodóképességét – emlékeztet közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség. Mint írták, az MTÜ stratégiai dokumentumaiban rögzített célok és irányok továbbra is érvényesek, azonban a változó globális kihívásokra a turisztikai ágazat által adott válaszok nyomán a prioritások eltolódtak. Az élesedő nemzetközi verseny és a váratlan események miatt a forgalomélénkítés jelentősége a korábbiaknál is hangsúlyosabbá vált. Mindez indokolttá tette a stratégia felülvizsgálatát.

Ismét időszerűvé vált a turisztikai ágazat stratégiai dokumentumának frissítése

Fotó: MTÜ

„Bár a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ információbázisára támaszkodó adatvezérelt elemzések és prognózisok nagyban segítik a munkánkat, kiemelt figyelmet fordítunk az ágazati szereplők szakmai tapasztalatára és véleményére a stratégiai célok és irányvonalak finomhangolásában. Ehhez a szakmai szervezetekkel és a szolgáltatókkal közös gondolkodásra van szükség. Ennek első állomása egy kérdőív kitöltése, amelyre a napokban hívjuk meg a szakmai szervezeteket” – fogalmazott Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Az MTÜ ezúttal olyan témákban méri fel a szakma prioritásait és hallgatja meg ötleteit, amelyek segíthetik a proaktív forgalomélénkítés és az ágazat „válságállóságának, ellenállóképességének” még hatékonyabbá tételét, illetve a vállalkozások működési környezetének versenyképességét. Így az MTÜ arra kéri a turisztikai szakembereket, hogy a szakmai szervezeteken keresztül egy kérdőív kitöltésével adjanak visszajelzést a stratégia felülvizsgálatához. A stratégia megújul, de a cél nem változik, miszerint a forgalom 2030-ig elérje az 50 millió vendégéjszakát, az ágazat teljes GDP-hozzájárulása pedig 16 százalékra emelkedjen.