A Hotel Makárban folytatódott a szállodás régióülések sora

Forrás: turizmus.com

 2016. április 13. 16:29

Jelentős érdeklődés mellett, több mint 50 résztvevővel zajlott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Dél-dunántúli régiójának ülése. A tanácskozásra 15 hotelből érkeztek kollégák, de szép számban képviseltették magukat a társult tagok is.

A dél-dunántúli szállodák pozitív eredményekről számoltak be. Bár az április – feltételezhetően a desztináció sajátosságaiból adódóan is – mindenütt gyengébbnek ígérkezik, a május és a június már jó előfoglalási adatokkal rendelkezik.

A jobb pénzügyi eredmények a legtöbb szállodában lehetővé tesznek kisebb-nagyobb felújításokat és bővítéseket, bútorbeszerzést, textilcserét, karbantartási, korszerűsítési munkálatokat. Aki pedig nem infrastrukturális téren fejleszt, az is javít, bővít szolgáltatásain, illetve a humánerőforrásának tudásán és színvonalán képzésekkel, tréningekkel.

Utóbbi ebben a régióban is komoly gondot jelent, kevés a szakember, jó szakemberből pedig még inkább hiány van, a munkaerő elvándorlása ellen nehéz fellépni a jelenlegi körülmények és bérszínvonal mellett. A téma fontos volta indokolta azt is, hogy az ülésen elsőként a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara részről Janovics László tartott gondolatébresztő előadást a duális képzés kapcsán. A szakember felajánlotta, hogy a későbbiekben is fogadja és várja a szállodások megkeresését.

 

Salamon András szakjogász érdekes, életszerű, illetve szokatlan, de megtörtént példákkal is illusztrált előadásában érintette a szállodai jog egyes területeit. Így például kitért a lemondási feltételekre, felelősségi kérdésekre és házirendre, a tematikus hotelek jogi sajátosságaira, kártérítésre, adatvédelemre és adatkezelésre, az Általános Szerződési Feltételekben rögzítettek fontosságára.

Gyenes Ákos, a BDO tanácsadója azokról a fontos és még ma is aktuális online tippekről és trükkökről beszélt, amelyek a kisebb, független hoteleknél is akár többmilliós megtakarítást hozhatnak. Így például a saját márka védelme az OTA-kkal szemben a Google-találatok között, a rugalmas árazás, amely a vidéki hoteleknél is hatékonyan alkalmazható, illetve a direkt online mérések, ami azt is elősegíti, hogy a pénzünket minél hatékonyabban költhessük el.

A nap zárásaként Kovács István, az MSZÉSZ főtitkára a régiós eredményeket összegezve elmondta: a foglaltság 2,4 százalékkal emelkedett a régióban, a vendégéjszaka-szám bővülése is 10 százalék feletti volt 2015-ben. Az átlagér néhány százalékkal csökkent, a RevPAR növekedése 5,1 százalék volt.

Pécs és Harkány összesen a régió vendégéjszakáinak 44 százalékát adta tavaly. Pécsen 2,4 százalékos volt az éjszakák számának bővülése stagnáló foglaltság mellett, az átlagár enyhe emelkedést mutat. Harkányban 3,6 százalékos vendégéjszakaszám-növekedés mellett 5,6 százalékos átlagár- és 10 százalékos RevPAR-növekedés volt tapasztalható.

A szakember betekintést adott az egyes küldőpiacok alakulásába és a piacot befolyásoló tendenciákba is, mint a migránshelyzet és a terrorfenyegetettség hatásai, előbbiről elmondható, hogy piaci átrendeződést hozott. Ismertette a régió szálláshelyeivel az aktuális lobbitémákat is, mint az áfacsökkentés, a SZÉP-kártya, a sharing economy, a munkaerőhelyzet, az OTA-k és a paritási klauzulák, valamint a 2024-es olimpia lehetséges vidéki helyszínei.

Tájékoztatta a tagságot a különböző szervezeti ügyekről is. Fontos, hogy adminisztratív okok miatt május 25-én rendkívüli közgyűlést tartanak Budapesten, ám sok érdekes előadást is hallhatnak majd a tagok. Több szekció is újjáalakult a közelmúltban, személyi változás, hogy Ungvári Katalin titkár nyugdíjba vonul, munkáját Deák Zsófia veszi át április18-tól. Megújul, színesebb lesz a szövetség logója, hamarosan megismerheti majd az új verziót a szakmai nagyközönség is.

Schmidt Ferenc régióvezető (Crocus Gere Borhotel) felvetésére a jelenlévők megállapodtak abban, hogy a tapasztalatok, fontos aktuális kérdések megosztása és megvitatása céljából a jövőben rendszeresen összeülnek majd a régióbeli MSZÉSZ-hotelek.