Olcsóbban utazhatunk az országban vonattal és busszal, itt vannak a változások

Forrás: turizmus.com

 2024. február 29. 15:22

Március elsejétől változik a tarifarendszer a közösségi közlekedésben. A vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérletet megszüntetnek, valamint új napijegyeket vezetne be.

A korábban létező sokféle bérlettípusból mindössze kettő marad: a vármegye- és az országbérlet. A kilométer alapú bérletek megszűnnek. Fontos tudni, hogy az új bérletrendszerben csak kétféle tarifa van: a teljes árú és a 90%-os kedvezményt adó. Ez utóbbit a kedvezményre jogosultak, például azok a diákok vehetik igénybe, akik érvényes magyar nappali vagy esti diákigazolvánnyal rendelkeznek.

 

Utazás Budapesten és Pest vármegyében

Az új rendszernek köszönhetően a vidékről ingázók az országbérletükkel immár a fővároson belül, a BKK-járatain is utazhatnak, az agglomerációból ingázók pedig a Pest-vármegye bérletükkel is használhatják a budapesti buszokat, trolikat és metrókat.

Mindezzel összefüggésben csökkentik a Budapest-bérlet (BKK) árát is, így olcsóbb lesz a közlekedés a fővárosban. Azok az utasok, akik BKK-bérlettel rendelkeznek, 2024. március 1-jét követően a főváros közigazgatási határain belül utazhatnak a MÁV-Start vonatain, a HÉV és a Volánbusz járatain is, a korábban megszokott módon. Ezek a bérletek a budapesti állomások és megállóhelyek között 2. kocsiosztályon még a feláras járatokon is érvényesek: ebben az esetben ráadásul helyjegy váltása nélkül.

 

Érkeznek a vármegyei és az országos napijegyek

A bérleteknek március elsejétől elérhető lesz immár a napijegy változata is.Ezek a 24 órára szóló Vármegye24 és Magyarország24 nevű díjtermékek, melyekkel egyaránt utazhatunk a távolsági buszokon, vonatokon és HÉV-eken is. A vármegyei napijegy 999 forintért, míg az országos változat 4999 forintért lesz elérhető.

Márciustól elérhetőek a vármegyei és országos napijegyek

Fotó: MÁV-Start

 

Fontos tudni, hogy a két napijegy között van egy jelentős különbség: a 24 órás jegy országos változatával a helyjegyköteles vonatokon is lehet utazni (természetesen csak külön megváltott helyjegy birtokában), a Vármegye24 napijeggyel azonban erre nincs lehetőség. Vármegyei napijeggyel csak olyan vonatokon lehet utazni, amelyekre nem kell helyjegy.

Ezek a napijegyek kizárólag a helyközi közlekedésben (vonatok, hévek, kék és sárga volánbuszok teljes vonalán) vehetők igénybe, így például a BKK járatain nem érvényesek. Budapesten belüli utazás esetén azonban mindkét napijegy érvényes még az InterCity vonatokra is – ráadásul ebben a kivételes helyzetben helyjegy váltása nélkül.

 

Életkor alapján járó kedvezmények

Minden 14 év alatti és 65 év feletti utas díjmentesen, minden 14 és 25 év közötti fiatal pedig félárú jegy igénybevételével utazhat.

A 25 éven aluliak diákigazolvány nélkül, az életkoruk alapján jogosultak 50%-os kedvezménnyel vagy díjmentesen utazni. Azonban csak a magyar nappali vagy esti tagozatos diákigazolvánnyal rendelkezők jogosultak a kedvezményes bérletek használatára. A levelező jogviszonyú hallgatók kedvezményes bérletet továbbra sem válthatnak, az új tarifarendszerben egyébként igénybe vehető – pl. az életkor alapján járó – kedvezménnyel viszont élhetnek.

 

Díjmentesség nagycsaládosoknak, fogyatékkal élőknek

Március elsejétől díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést a fogyatékkal élők és a tartós betegek (MÁK kártyával rendelkezők, tartós betegséggel küzdők, fogyatékkal élők), valamint kísérőik.A nagycsaládosok az eddigi 90%-os kedvezmény helyett díjmentesen utazhatnak. Ez az eddigiekhez hasonlóan akkor vehető igénybe, ha a két szülő közül legalább az egyik és a gyermekek közül legalább három együtt utazik. A helyjegyköteles vonatokra (pl. InterCitykre, railjetekre, belföldi forgalomban helyjegyköteles nemzetközi járatokra) azonban helyjegy váltása továbbra is szükséges.

 

Utazás kerékpárral, kutyával és csoportosan

Március elsejétől a kerékpárokat és a kutyákat is egységes 500 forintos fix áras viszonylati jeggyel lehet utaztatni vonaton, függetlenül a megtett távolságtól. A kerékpár országbérlet ára végül 4950 forint lesz, miután a MÁV engedett annak tervezett, közel 10 ezer forintos árából, míg a kutya országbérlet 1890 forintba kerül.

A diákcsoportok számára kedvező változás, hogy az előzetesen bejelentett csoportok kísérői díjmentesen utazhatnak. A díjmentességre jogosult kísérők száma megkezdett 10 főnként számítandó.

Az új napijegyek és a kedvezményes díjtermékek a MÁV appon is megvásárolhatóak lesznek, azonban ehhez március 1-jén frissíteni kell az alkalmazást. További információk az új rendszerről az ujtarifa.hu weboldalon elérhetők.