A Felső-Tisza csodás vidékén fut az Év Kerékpárútja

Forrás: turizmus.com

 2024. április 25. 14:56

A szavazatok alapján a Beregi kör nevű kerékpáros túraútvonal nyerte el az Év Kerékpárútja címet 2024-ben. A Beregi kör a középkor örökségét és ősrégi vulkánok maradványait mutatja be egy kerékpáros élménytúrára felfűzve, a Tisza felső folyásának csodás környezetével együtt.

Idén ötödik alkalommal hirdették meg az Év Kerékpárútja pályázatot, melyet 1743 szavazattal nyert a Beregi kör. A beküldött több tucat jelölésből a szakmai zsűri által kiválasztott 11 döntősre összesen több mint 11 ezer szavazat érkezett az Aktív Magyarország Facebook-oldalán.

A szavazatok száma így alakult a 11 versenyző pályázat között:

  • Beregi kör                                         1743
  • Veszprém—Balatonalmádi               1384
  • Veszprém—Márkó                            1131
  • Pusztamagyaród—Szentpéterfölde 1127
  • Vasszécseny—Rum                            1004
  • Nyugat-zselici kör                              964
  • Drávaszabolcs—Szaporca                 930
  • Oroszlány—Környe kör                    882
  • Mohács—Bédai-holtág                     791
  • Komló—Magyarszék kör                  726
  • Diósgyőr—Miskolctapolca                705

 

Erre kanyarog a Beregi kör

Magyarország keleti csücskében vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala. A Gergelyiugornyáról induló, 50 kilométeres túra első látnivalója Tákos református temploma, melyet mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetnek. A zsindelytetős templomokból lesz még bemutató: Csarodán, Tarpán és Márokpapin is lehet találkozni a középkorban emelt lenyűgöző épületekkel. Tarpán az őstermészet mutatja meg magát, a Nagy-hegy romvulkánja a földtörténeti múlt valóságát fedi fel.

A kis forgalmú aszfaltutakon tekerők számos kerékpáros pihenőnél, túraközponton fújhatják ki magukat. Nyáron érdemes hűsölni egyet a Tisza vizében a jándi vagy a gergelyiugornyai szabadstrandon. A kör kiegészíthető egy tivadari kitérővel, ahol a Tisza bemutatóház és a szabadstrand a fő látnivaló.

A Beregi kör első látnivalója Tákos zsindelytetős református temploma

Fotó: Aktiv Magyarország

Ez a túra azonban csak egy sok közül ezen a vidéken, a térség egy teljes kerékpártúra-hálózatot kínál a bringásoknak.

 

Ki nyerheti el az Év Kerékpárútja címet?

Az Év Kerékpárútja címet olyan útvonal nyerheti el, amely vonzó érdekességgel hívogatja a turistákat, jó az útminőség, és biztonságosan lehet rajta tekerni. A kampánnyal a szervezők új úti célokat szeretnének mutatni a kerékpáros nagyközönségnek, hogy a kevésbé ismert helyszínek is figyelmet kapjanak. Az egészséges életre való felhívás szintén fontos feladata a kampánynak.

A díj ünnepélyes átadására az elmúlt évekhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor, amelyet 2015 óta szerveznek meg azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre. Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is.

2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, 2022-ben pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot. Tavaly a Békéscsaba körül futó Wenckheim kerékpárút kapta meg a címet.