Turisztikai információs pontok tervezésére hirdetnek pályázatot

Forrás: MTI

 2013. szeptember 17. 14:28

Egységes, országos turisztikai információs pontok építményeinek tervezésére írt ki pályázatot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Építőművészeti Tagozata. A TÁJ/PONT címmel meghirdetetett ötletversenyre november 18-ig várják a terveket.

A kiírásra olyan kisebb épületterveket várnak, amelyeket karakteres építészeti eszközök jellemeznek, figyelemfelkeltők, ugyanakkor a kialakult falu- vagy városképet nem rombolják.

Ezek az építmények - a Tájékoztató és Tájékozódási Pontok TÁJ/PONT hálózata - a tervek szerint egy olyan országos információs rendszer funkcióját látnák el, amely egységes arculattal, könnyen felismerhető módon segítené a tájékozódásban a turistákat - fejtette ki Tima Zoltán akadémikus, a projekt ötletgazdája kedden az MMA székházában tartott tájékoztatón.

A hálózatot azzal a céllal hoznák létre, hogy a látogatók általános tájékoztatást kapjanak az egyes települések és környezetük történetéről, természeti, műemléki, és történelmi nevezetességeiről, egyéb turisztikai célpontjairól, szállás- és étkezési lehetőségeiről.

Mint mondják, a pályázat kísérletet tesz arra, hogy egy jól megfogalmazott, körülhatárolt, feltűnő és egyértelmű építményrendszer betölthesse ezt a funkciót, amelynek megvalósulásához a későbbiekben elengedhetetlen lesz a helyi közösségek, önkormányzatok, valamint a magyar turizmus vezető cégeinek az együttműködése.

Pályázatot a 40. évesnél fiatalabb építőművészek, építészmérnökök, építészek vagy belsőépítészek nyújthatnak be. Egy pályázó csak egy tervvel indulhat. A bíráló bizottság munkája nem nyilvános, a pályázat értékelését zárójelentésben hozzák majd nyilvánosságra. A beérkezett munkákat kiállítás keretében mutatja be később az MMA.

A részletes pályázati kiírás az MMA honlapján (www.mma.hu) érhető el.