Selmecbánya – a város, amely kihagyhatatlan

 2014. június 02. 21:24

Múltidéző paloták, templomok, kávézók, múzeumok sorakoznak egymás mellett (és fölött) Selmecbányán, amely Szlovákia egyik legszebb, leggazdagabb történelmű települése.

Az UNESCO világörökségének része a város, amely őrzi bányász hagyományait, és egyre aktívabb vendégcsalogató programokkal várja a turistákat.

 

Ebben a városban nincs közlekedési lámpa, kevés az autó, és nem ragaszthatnak ki óriásplakátot – tudtuk meg Igor Kuhntól, a helyi turisztikai hivatal marketingvezetőjétől, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviseletének vezetője, Sona Jelínková által szervezett study touron. A város – amely elsősorban autóval megközelíthető, két és fél óra alatt ott lehet lenni Budapestről – egyre fontosabbnak ítéli az idegenforgalmat. Olcsóbb és drágább szállásokból egyaránt válogathatunk, a portán magyarul köszönnek, és sokan váltanak át készségesen magyar szóra.

Él a város – ennek lépten-nyomon szemtanúi lehetünk. Fiatal családok gyerekekkel mindenütt: a romkocsmákra emlékeztető Arkangyalban, vagy vasárnap délelőtt a Dívna Paní kávéház páratlanul érdekes enteriőrjében. A környékben termett borokból tartott kóstolón helyi fiatalasszonyok énekelnek saját maguk által gyűjtött népdalokat, miközben ringatják a kicsiket.

 

A Kálvária – amely rajta van a világ legveszélyeztetettebb műemlékeinek listáján,  a lépcsők, a meredek utcák, a mára már kissé romos paloták és a rendbe hozott házak a monarchia légkörére emlékeztetnek. Szinte mindenütt magyar nevekbe és emlékekbe botlik az ember, miközben a jóféle szlovák konyha laktató kalóriadús fogásait kóstolgatja, és sörét kortyolja.

 

A környéken is sok a látnivaló, a közeli Hodrusán érdemes megtekinteni a bányamúzeumot. Az egyik legszebb, a betlérivel vetekedő a szentantali kastély, gazdag bútor és műtárgy gyűjteménnyel. A tájat 24 bányató teszi még változatosabbá.

Különböző árkategóriájú szállások várják a turistákat, a háromcsillagos Zachelmanntól a négycsillagos Salamandra szállóig, amely másfél éve nyílt, modern, puritán, skandináv stílusú miliővel. Mellette télen sípálya és felvonók szolgálják ki a téli sportok szerelmeseit.