Január 25-től indul a jelentkezés a vándortáborokba

Forrás: turizmus.com

 2021. január 22. 15:17

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már ötödik alkalommal szervez vándortáborokat. Az egyhetes nyári táborok június 16-án kezdődnek, jelentkezni már január 25-től lehet.

Összesen több mint 700 turnus és négy különböző típusú vándortábor várja a felső tagozatos és a középiskolás fiatalokat, hogy felfedezzék Magyarország legszebb tájait.

A vállalkozó kedvű fiatalok számára már 33 útvonal elérhető a program kínálatában, melyeket gyalogosan, vízen vagy kerékpáron teljesíthetnek, kettő pedig ezek kombinácójával járható be.

A program célja a természetjárás és a sport, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása. Az útvonalak teljesítése során a diákok megismerkedhetnek az adott térség természeti és kulturális értékeivel, illetve életre szóló közösségi élményekben lehet részük. A program sikerét az is jelzi, hogy az előző években a jelentkezés megnyitását követően a helyek azonnal beteltek.

A vándortáborokat az év legzöldebb hetének is nevezik, mivel a szervezők az előkészületek alatt, illetve a lebonyolítás során is nagy hangsúlyt helyeznek a környezettudatos szemléletformálásra. Idén lesznek olyan vándortáborok is, melyekben a gyermekeknek a csomagjaikat maguknak kell majd vinniük. Ezáltal meg a felszerelés szükségességi sorrendjének megtanulásán keresztül hívják fel a diákok figyelmét a túlfogyasztás és a pazarlás elkerülésének, illetve az ökológiai lábnyom minimalizálásának fontosságára.

A vándortáborok célja az egészség- és környezettudatos életmód támogatása.

Fotó: turizmus.com / Vajk Brigitta

Az Erdei Vándortábor Programban a gyerekek idén már 11 útvonalon ismerhetik meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-hegyhát, a Zemplén, a Zselic és a Vértes, valamint egy régi igénynek eleget téve idén először fedezhetik fel a Bükk természeti, illetve kulturális értékeit. A táborozók szinte végig a szabadban tartózkodnak, azonban a nagyobb biztonság érdekében szükség esetén még az állami erdőgazdaságok turisztikai infrastruktúrája is biztosított.Munkatársunk tavaly az egyik mátrai vándortáborban járt, élménybeszámolóját itt olvashatják.

A Bringásvándorok 2021-ben már 10 útvonalon járhatják be az országot. A korábbiak közül szinte változatlanul marad a Felső-Tisza-vidék, az Őrség, a Bükk – Aggteleki-hegység, a Körösök-völgye, a Gerecse – Vértes – Velencei-tó és a Cserhát – Börzsöny – Dunakanyar útvonal. A Balaton-felvidéki és a Dráva menti táborok útvonala kicsit változik, így a szállások egy része is máshol lesz. Idén először indulnak bringás vándortáborok az Alpokalja – Fertő-táj és a Zemplén útvonalon is.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett Vízi Vándortáborba jelentkezők idén is a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon, a Mosoni-Dunán, a Rábán, a Dunakanyarban, a Körösök-völgyében, a Murán, valamint a vadregényes Tisza-tó tanösvényein túrázhatnak. Ráadásul a Rába-túrán végig, az Erdei Vándortáborral kombinált Mura-túrán pedig

néhány napon át raftingolnak is a csoportok, vagyis az egyre népszerűbb vadvízi-tematika is bekerült a kínálatba.

Mindezeken felül lesz egy másik kombinált túraútvonal is, ugyanis a Körösök vidékén kerékpárokról szállhatnak majd vízre a résztvevők. További újítás, hogy idéntől lesz klasszikus vízitúra is, ahol nem előre épített táborokba érkeznek meg esténként a gyerekek.

A tavalyi próbaév után idén már 3 útvonalon indulhatnak útnak a Zarándoktáborok résztvevői. A Tihany-Pannonhalma útvonal, a Szent Jakab zarándokút Camino Benedictus ágán halad idén is. A Tatáról induló és Márianosztrára érkező útvonal meredek emelkedőivel és csomagszállítás nélkül meghirdetett turnusaival az edzett, tapasztaltabb csoportok számára tartogat felejthetetlen testi és lelki élményeket. A másik új útvonal Márianosztráról indul és a Cserháton halad keresztül a Mátraverebély Szentkúti Nemzeti Kegyhelyig.

Mind a három zarándokútvonal számos olyan spirituális helyet érint, amely több száz vagy akár ezer éves múltja során átélt sok járványt, háborút, gazdasági- és társadalmi válságot, de a mai napig az élet gazdagságát lehet ezeken a helyeken megtalálni.

A Vándortábor Program új eleme a június 14-20. között megrendezésre kerülő Vándortáborozók Országos Viadala, amelyet egy többfordulós tavaszi selejtezősorozat előz meg. A verseny célja egy olyan figyelemfelkeltő verseny létrehozása, amely a személyiségformálódás élénk időszakában egymásért való küzdelmeken, aktív és logikai feladatokon, de leginkább életreszóló élményeken keresztül fogja meg a versenyben résztvevő és a versenyt követő diákokat. A verseny során a résztvevők megismerhetik az egyes tájegységek természeti és kulturális értékeit és az aktív kikapcsolódási lehetőségeiket a környéken.

A táborok 28 000 forintos részvételi díja minden költséget tartalmaz, a szállás és az étkezés mellett például a belépőket, a bringások esetében például a kerékpárok, a sisakok, a láthatósági mellény használatát, a vízi vándoroknak pedig a hajót és a mentőmellényt.

2020-ban összesen 436 turnusban több mint 13 ezer diák és pedagógus táborozhatott egy hétig az ország 24 erdei, kerékpáros és vízi útvonalának bejárásával. A táborokra a vandortabor.hu weboldalon keresztül lehet jelentkezni, vagy közvetlenül a táborok honlapján, január 25-től.

A vándortáborokat Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda szervezi, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ), valamint a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájával.