2000 program, 400 helyszín a Múzeumok Éjszakáján

Forrás: MTI

 2019. június 12. 17:19

Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok Éjszakáján, melynek „fővárosa” Szombathely lesz.

Közép-Európa legnagyobb és legnépszerűbb muzeális eseményére készül most Magyarország sok száz kulturális intézménye – mondta el a Múzeumok Éjszakája sajtótájékoztatóján a budapesti Postamúzeumban Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Az idei központi helyszín Szombathely lesz, itt írtunk arról, hogy milyen attrakciókat és élményeket kínál a város.

Az idén a #UtazásÉlményMúzeum kiemelt tematika mentén meghirdetett rendezvénysorozat költségvetése a szponzori támogatásokkal együtt 47 millió forint. Mára hagyománnyá vált, hogy a családok felkerekednek ezen az estén, és általában több múzeumot is bejárnak – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: a tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is mintegy 400 ezer látogatót várnak a Múzeumok Éjszakájára, ami az éves múzeumi látogatottság 4 százalékát teszi ki.

 

Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a kultúra és a turizmus rengeteg ponton kapcsolódik egymáshoz. A minőségi élményeket kereső utazók megszólításában fontos a kulturális országmárka erősítése, de a kultúra a belföldi turizmusnak is jelentős eleme.

Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója elmondta, a köztévé kulturális csatornájának munkatársai élő adásban, egész este múzeumról múzeumra járva mutatják be az éjszaka programjait, de már a nap folyamán is többször bejelentkeznek a rendezvénysorozat helyszíneiről, és az M5 Facebook-oldalán is folyamatosan friss információkat közölnek majd.

A rendezvényre újdonságként idén magasabb árú támogatói jegyet is lehet vásárolni, amellyel sorbanállás nélkül lehet bejutni minden résztvevő intézménybe.

Fekete Péter (középen) és Liu Shaolin Sándor (balra) tárlatvezetésen vesz részt Dolhai Attila színművész (jobbra) vezetésével a fővárosi Postamúzeumban

Fotó: MTI/Kovács Tamás