Múzeumok Éjszakája: bemutatkozik a nyugat királynője

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2019. június 05. 16:57

Június 22-én országszerte több száz helyszínen, több ezer esemény várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. Az idei kiemelt helyszín a nyugat királynője, Szombathely lesz. Az attrakciókban bővelkedő kétezer éves városba az MTÜ sajtóutat szervezett.

A június 4-i egynapos tanulmányút résztvevőit a Savaria Múzeumban a város polgármestere, Puskás Tivadar, a múzeum igazgatója, Csapláros Andrea, valamint Kassai Hajnal EMMI-főosztályvezető és a Magyar Turisztikai Ügynökség részéről Fazekas Márta vezető szakértő köszöntötte.

Puskás Tivadar – valódi városatyához méltóan – sorolta városa legjeit: Szombathely az egyetlen város a Kárpát-medencében, amelyet kétezer éve folyamatosan laknak; itt született Európa egyik legismertebb védőszentje, Szent Márton; a várost – mely az ókorban Pannónia tartomány központja volt – négy római császár is meglátogatta;  itt található az ország legnagyobb textilgyűjteménye, valamint azt is büszkén megemlítette a polgármester, hogy Szombathely a legboldogabb magyar város.

Az asztalnál ülő előadók balról jobbra: Fazekas Márta, Kassai Hajnal, Csapláros Andrea, Puskás Tivadar

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Kassai Hajnal tájékoztatta a hallgatóságot, hogy idén a 17. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, s ötödszörre választanak kiemelt helyszínt. Szombathelyre azért esett most a választás, mert mind a látogatottsági statisztikákban, mind pedig a kiállítások és a kiállítóterek felújításában élen jár. A főosztályvezetőtől azt is megtudtuk, hogy az esemény arca a gyorskorcsolyázó világklasszis Liu Shaolin Sándor, ezzel is a fiatalokat kívánják megszólítani és bevonzani a kulturális terekbe.

#UtazásÉlményMúzeum

A Múzeumok Éjszakája az egyik legtöbb érdeklődőt megmozgató, legnagyobb szabású olyan kezdeményezés, amely felhívja a figyelmet hazánk kulturális örökségére és élménylehetőségeire. Fazekas Márta elmondta, hogy fontos hozzáadott érték, hogy a csatlakozó intézmények kincseinek megismerése mellett az eseménynek turisztikai hozadéka is van, ugyanis utazásra is ösztönöz, mivel a június 22-ről 23-ra virradó éjszaka országszerte rengeteg izgalmas kulturális program várja a látogatókat. Az Ügynökség a szervezőkkel közös médiakampányt is indít, hogy minél többen vegyenek részt a rendezvénysorozaton, melynek idei szlogenje: #UtazásÉlményMúzeum.

A Savaria Múzeum megújult kiállításának fergeteges installációja az ókori városba repíti a látogatót

Fotó: Turizmus.com/Vajk Brigitta

Végül Csapláros Andrea múzeumigazgató is köszöntötte a sajtót, rávilágított, hogy a város szerencsés, hiszen igen termékeny „talajon” rendkívül termékeny kultúrával rendelkezik. A Savaria Múzeum a város egyik legrégibb épületében kapott otthont – homlokzatát gyönyörűen felújították ­–, s a megyei múzeumok közül is az egyik legnagyobb. Az intézményvezető révén a sajtó képviselői bejárhatták az új állandó kiállítást, melynek látványos installációi szinte a múltba, az ókori Savariába röpítik a látogatót.

Képtártól a zsinagógáig

Aki pedig Szombathelyet, az idei rendezvénysorozat „fővárosát” választja a Múzeumok Éjszakáján úti céljaként, az garantáltan nem fog unatkozni, tudtuk meg a sajtóút további állomásain.

A helyi közgyűjtemények közül a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, az Iseum Savariense és a Smidt Múzeum ad helyet a kiemelt helyszín programjainak, de csatlakozik hozzájuk ugyancsak színes programkínálattal a levéltár, a bíróság és a vasút is. Most először a város nagy múltú szimfonikus zenekara, a Savaria Szimfonikus Zenekar is fogadja a látogatókat az egykori zsinagógából kialakított koncerttermében és annak egyéb – kulisszák mögötti – tereiben. Jóvoltukból a zenei világra nyitott látogató akár karmesteri pálcát is ragadhat.

Digitalizáció és kincskeresés

A Múzeumok Éjszakája idei témái az utazás és a digitalizáció, amelyek valamilyen formában minden szombathelyi helyszínen előkerülnek majd. A Savaria Múzeumban ezen a napon nyílik meg a Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállítás újabb állomása, amely Vas megye és Savaria népvándorlás- és középkori történetébe enged bepillantást. A látogatók megismerhetik a Szépművészeti Múzeum digitális mintaprojektjét, és az utazó laborban meg is nézhetik, hogyan történik a digitalizáció a gyakorlatban.  A gyerekeket kincskereső- és nyomozós játékkal, a kiállításokhoz kapcsolódó foglalkozásokkal várják.

A Smidt Múzeum hatalmas és szerteágazó témájú gyűjteményének egyik kiállítótere

Fotó: Balogh Dániel Baga

Édességek, római emlékek

A különleges gyűjteményéről híres Smidt Múzeumban 19 órakor nyílik meg az Egy szelet Szombathely című kiállítás, amely a kiegyezést követő évtizedek szombathelyi kávéházaiba és cukrászdáiba kalauzolja a látogatókat. A kiállítótérben egy korabeli enteriőrt is berendeznek. Ez lesz az „édes élmények” helyszíne nevezetes tortákkal és süteményekkel, korabeli receptekkel és ehető virágokkal, emellett édességeket készíthetnek és díszíthetnek is a látogatók. A gyerekekből erre az estére cukrászinas válhat, míg a felnőttek leckét vehetnek a cseppet sem egyszerű tarokk-kártya szabályaiból. A látogatók zárás előtt egy izgalmas, elemlámpás éjszakai túrán fedezhetik fel az épület rejtett zugait és egyes műtárgyak kalandos történetét.

Szombathelyen mindenki hallott a Borostyánkő útról, amely átszelte az ókori Savariát. A hajdani utazókról és az őket segítő istenekről, szentekről is szó esik az Iseum Savariense történelmi és mitológiai utazásra csábító programsorozatában. Itt az ókori épületek 3D-s rekonstrukciói ejtik majd ámulatba a közönséget.

Az Iseum korinthoszi oszlopai, a háttérben a szimfonikus zenekarnak otthont adó egykori zsinagóga tornyai

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Performance és cellatúra

A Szombathelyi Képtárban performance fogadja az érkezőket, majd a kortárs vizuális művészet digitális eszközei kerülnek fókuszba. Megnyílik a harminc év alatti művészek kamarakiállítása, akikkel a helyszínen beszélgethetnek az érdeklődők. Mobilapplikáció segítségével egy izgalmas, nyomozós nyereményjátékba is bekapcsolódhatnak a látogatók.

Nem marad el a népszerű „cellatúra” sem, amelynek keretében az egykori vármegyei börtön és dologház pincéjében „kipróbálhatók” a korabeli kínzó- és kivégzési eszközök.

Humoros epizódokban biztosan nem lesz hiány azokon az interaktív bírósági tárgyalásokon, amelyet a Szombathelyi Törvényszék szervez a látogatóknak. Vádlott vagy tanú bárkiből lehet, minden más olyan lesz, mint a valóságban. Előadások elevenítik fel a középkori boszorkányperek és a tanácsköztársaság idején túszul ejtett bírák történetét. A bíróság folyosóján lézerlövészet növeli az izgalmakat, de bemutatják azt is, hogyan dolgoznak a vasi helyszínelők.

A szombathelyi programokról bővebben a www.muzej.hu oldalon tájékozódhat.