Már kerékpáros kishajókon is utazhatunk a Tisza-tavon

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. április 23. 13:34

A két kerékpáros és gyalogos kishajó révén nemcsak a Tisza-tó teljes megkerülése, hanem rövidebb szakaszok körtúrás teljesítése is lehetővé válik, így az időseknek és a kisgyermekes családoknak sem kell lemondaniuk a Tisza-tavi kerékpározás élményéről.

A biciklis kishajók is hozzátesznek a térség egyre növekvő aktív turisztikai jelentőségéhez – emelte ki Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ igazgatója a kishajók átadóján. Véleménye szerint az első egy-két év igazolni fogja, hogy szükség van a kompokra, sőt nagyobb kapacitásra is igény lehet. A mostani gyalogos-biciklis kishajók megvalósítása is azt jelzi, hogy a helyi lakosok lelkesedése és összefogása az állami szektor képviselőit is cselekvésre buzdítja – tette hozzá.

A félórás út során a tó gazdag vízi világa közvetlen közelről is megcsodálható

Fotó: AÖFK

A kishajók a tiszaderzsi, illetve a tiszanána-dinnyésháti kikötők között közlekednek, így a tavat akár többször megkerülők számára is alternatívát, változatosságot kínálnak. A projekt részeként a kerékpáros útvonalak mentén számos információs és útirányjelző táblát helyeznek ki, bemutatva a Tisza-tó és környékének értékeit, segítve a turisták tájékozódását.

A két kerékpáros és gyalogos kishajó révén rövidebb szakaszok körtúrás teljesítése is lehetővé válik

Fotó: AÖFK

A kerékpáros kishajókat a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) működési területén a Tiszaderzsi Községi Önkormányzat működteti, a fejlesztés hazai támogatásból valósult meg.

Kormányzati támogatásnak köszönhetően a horgászok által is kedvelt Kárász Kikötő több mint 400 millió forint fejlesztési forrásból újul meg a közeljövőben – mondta Fótosné Czeglédi Zsuzsanna, Tiszaderzs polgármestere az eseményen.

A Tisza-tó környéke rengeteget fejlődött az elmúlt tíz évben. Ma már a hazai kerékpáros turizmus egyik fellegvárának számít,  kevesebb mint egy év alatt már százezer kerékpáros használta az ottani kerékpárutakat. Jelenleg is történelmi léptékű fejlesztések zajlanak a térségben. A látnivalók felfedezését a Tisza-tavi Kalandtérkép segíti.

(Nyitókép: AÖFK)