Leszállt az első menetrend szerinti járat a Pécs-Pogány Repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2024. március 28. 18:01

Március 26-án, délelőtt 11 óra körül érkezett meg az Universal Air első menetrend szerinti járata Máltáról a Pécs-Pogány Repülőtérre. A gépet hagyományosan két vízsugárral köszöntötték.

Múlt hónap elején jelentették be hivatalosan: csaknem másfél évtized után ismét menetrend szerinti repülőjáratok fognak indulni Pécsről. Egyelőre Münchenbe és Máltára lehet utazni a Universal Air járataival, de nyártól korfui charterjárat is indul. München és Pécs között 1 óra 20 perc, Pécs és Málta között 2 óra 20 perc menetidővel kell számolni.

Ahogy Péterffy Attila, Pécs polgármestere a februári bejelentésen elmondta, hosszú előkészítést igényelt a Universal Airrel való megállapodás megkötése. A helyi szereplőkkel, például az egyetemmel és ipari cégekkel egyeztettek arról, milyen repülőjárat indítására lenne igény. A városvezető akkor úgy fogalmazott, hogy München nemzetközi légi közlekedési központ, amelyen keresztül Pécsről elérhető lesz az egész világ, illetve Pécs is elérhető lesz a világ bármely pontjáról. Sőt, a városba látogató turisták jelentős része Dél-Németországból érkezik, Pécst szoros üzleti kapcsolatok kötik ehhez a régióhoz, ráadásul sok német diák tanul az egyetemen.

16 év után ismét menetrend szerinti repülőjárat szállt le a Pécs-Pogány Repülőtérre

Fotó: Müller Andrea

 

Az infrastruktúra megfelelő volt, hiszen az elmúlt években folyamatosan működött, ugyanakkor rendszeres járatokat jó ideje nem fogadott. Vagyis volt bőven mit tenni az első gép indulásáig. Dragovácz Márk, a repteret működtető cég ügyvezetője korábban a helyi PecsMa oldalnak  elárulta, három fő területre koncentráltak a fejlesztésekkel: az eszközbeszerzésre, az utaskiszolgálásra, valamint a képzésekre és a létszám növelésére. Az előttük álló feladatokat pedig sikerült befejezni, ezt bizonyítja az első járat zökkenőmentes landolása.

Az első gép Máltáról érkezett Pécsre, majd nem sokkal később München felé vette az irányt. Az egyik leszálló utas, Richard Magri, egy máltai utazásszervező cég munkatársa elmondta, sokat repül, és a turbólégcsavaros repülőgépeket – mint amilyenek a Universal Air flottájában is vannak – kimondottan szereti, mert kényelmesek, sok helye van az utasoknak.

Mostantól Málta és München is elérhető közvetlen járattal Pécsről

Fotó: Müller Andrea

 

A járatok ezentúl Pécsről minden kedden és pénteken indulnak Málta és München irányába, hamarosan pedig szerdánként és vasárnaponként is. A jegyár tartalmaz egy feladott poggyászt, amelynek súlya maximum 15 kilogramm lehet. A reptérre való kijutás sem fog gondot okozni, hiszen a Tüke Busz Zrt. az induló és érkező repülők menetrendjéhez igazodva közlekedtet autóbuszokat a pécsi belvárosból a pogányi légikikötőbe. A buszok ingyenesen vehetők igénybe nemcsak az utazóknak, hanem kísérőiknek is, ráadásul a csomagok szállítása is térítésmentes – írja a PecsMa.