Tartu viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2024-ben

Forrás: MTI

 2019. augusztus 29. 15:45

Észtország második legnagyobb városa mellett a cím másik birtokosa egy osztrák város lesz – Bad Ischl, Dornbirn és Sankt Pölten van még versenyben.

Meg vagyok róla győződve, hogy a város és a térség képes lesz kihozni a legtöbbet a címből. A látogatók Európából és a világ minden tájáról felfedezhetik Tartut és kulturális értékeit, lehetőségük lesz megtapasztalni kontinensünk kultúráinak sokszínűségét. Remélem, a város kihasználja majd az Európa Kulturális Fővárosa címmel járó hosszú távú kulturális, gazdasági és társadalmi előnyöket” – írta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos az Európai Bizottság csütörtöki bejelentését követően.

A korábbi megállapodások értelmében 2024-ben Ausztriának, Észtországnak és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás valamelyik tagországának jut a cím.

Észtország részéről Tartu és Narva volt versenyben, a brüsszeli testület tájékoztatása szerint végül előbbi lett a győztes. Ausztriában Bad Ischl, Dornbirn és Sankt Pölten esélyes, közülük hamarosan kiválasztják az egyiket.

Az észt Tartu 2024-ben bemutatkozhat a világnak

Fotó: visitestonia.com

Az első kulturális főváros 1985-ben Athén volt, idén a bolgár Plovdiv és az olasz Matera viseli a címet, amelyet magyar város – Pécs – eddig egyszer töltött be 2010-ben, de 2023-ban majd Veszprém következik.

Az Európai Bizottság szerint a cím hatásai hosszú távon érvényesülnek kulturális, társadalmi és gazdasági téren is.

Szakértők megállapították, hogy az érintett városokban a korábbi évekhez képest átlagosan 12 százalékkal nőtt a látogatók száma.