Műtárgyak titkos életébe avat be a műtárgyak éjszakája fesztivál

Forrás: MTI

 2024. május 09. 13:27

A műtárgyak történetére fókuszál a 8. Műtárgyak éjszakája fesztivál, amelyen május 23-25. között 71 fővárosi helyszínen 113 programmal várják az érdeklődőket.

Új helyszínként csatlakozik az eseményhez az idén a Bélyegmúzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, a HAB Hungarian Art and Business, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint több galéria és műterem is - mondta Kollmann Szilvia, a Műtárgyak éjszakája fesztivál igazgatója a rendezvény sajtótájékoztatóján.

A kiállítások, tárlatvezetések és szakmai előadások mellett többek között műterem- és műhelylátogatások, tematikus séták, workshopok, kerekasztal-beszélgetések és filmvetítések is gazdagítják a programválasztékot.
A fesztivál idei mottója: "Fedezd fel a műtárgyak titkos életét".

Ennek nyomán a programokon a műtárgyak rejtélyes eredetének történetét szeretnék elmesélni az elkészítésük pillanatától egészen addig a pontig, amíg azok a műkereskedelembe kerülnek.

Május végén rendezik meg a Műtárgyak éjszakája fesztivált

Fotó: Műtárgyak éjszakája


Az eseményhez kapcsolódó kreatív kampánynak három főszereplője lesz: egy Herendi, Viktória mintás teáscsésze, Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című falikárpitja és egy Tamás Lóránt aranyműves által újratervezett férfi karóra. A műtárgyak "maguk mesélik el" átélt történeteiket, a versek pedig Jordán Adél színművésznő hangján szólalnak meg - hangzott el.

 

Tárlatvezetések, előadások, workshopok

A programsorozat részeként a nagyközönség vezetéssel tekintheti meg a Ludwig Múzeumban az Időgép című állandó gyűjteményi kiállítást, a Vasarely Múzeumban pedig kurátori tárlatvezetéssel járhatják be az érdeklődők a megújult Vasarely-életműkiállítást. A Ráth György-villában szakmai előadást tartanak Rippl-Rónai József mesterművéről, az Andrássy-család budai palotája számára készült ebédlőről, a Fabrika stúdió, a Kiskép-Galéria, az Óbudai Múzeum és a K.A.S Galéria pedig műtárgybemutatóval egybekötött vezetéssel várja a látogatókat.
A Herendi Porcelánmanufaktúra ezúttal is megszervezi porcelánrózsa-készítő és porcelánfestő workshopjait a Herendi Porcelán Palotában, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány workhsopján pedig megismerhető lesz az ebru, azaz a vízen történő festés technikája. A fesztivál programjában több gyermekprogram is szerepel.
A Szépművészeti Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Galéria audionarrált és jelnyelvi tárlatvezetéssel is készül, valamint a látásban korlátozottak számára workshopot tart a Vasarely Múzeum. A Tapintható szecesszió elnevezésű programon az Iparművészeti Múzeum munkatársai a fizikai érzékelésen keresztül mutatják be a műtárgyakat vakok, gyengénlátók és látó érdeklődők számára is.
A fesztivál részeként tematikus sétákat tartanak több helyszínen.