A Bölömbika-kilátó és a Szelcepuszta turistaszálló lett az év kedvence

Forrás: turizmus.com

 2021. október 26. 15:02

2021-ben is erős versenyben dőlt el, hogy mely építmények kapják az Év Turistaháza és az Év Kilátója kitüntető címet. Végül az Aktív Magyarország szavazásán a Bölömbika-kilátó és a Szelcepuszta turistaszálló kapta a legtöbb voksot a természetjáró nagyközönségtől.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a nagyközönség küldhette be kedvenceit a versenyre. A több tucat nevezett kilátó és szálláshely közül szakmai zsűri választotta ki a 10-10 legjobbat, melyek aktív turisztikai szempontból kiemelkedőek - közölte az Aktív Magyarország.

A döntős mezőnybe csak jó állapotú, rendezett környezetű célpontok kerülhettek be, melyek izgalmas turistautak vagy vízi turisztikai útvonalak mentén fekszenek, így sokan megfordulnak ezeken a helyeken.

A pályázat célja az volt, hogy minél többen válasszák a természetet a szabadidejük eltöltésére.A csodás kilátás sok kirándulás csúcspontja, éppen ezért nem véletlen, hogy 3368 szavazattal a Tisza-tó fölött őrködő Bölömbika-kilátó lett az Év Kilátója. Az idén átadott építmény különlegessége, hogy csak vízi úton lehet megközelíteni, amihez csónakba, kajakba, kenuba kell szállni vagy SUP-ra kell pattanni. Kikötés után egyből egy lépcsősor vezet a magasba, ahonnan bele lehet feledkezni a tó kevésbé forgalmas, de annál izgalmasabb panorámájába.

bolombika

A különleges Bölömbika-kilátó kizárólag vízi úton közelíthető meg

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

Az Év Turistaháza címet az Országos Kéktúra útvonalán fekvő Szelcepuszta turistaszálló nyerte el 1139 szavazattal. A minden irányban több mint hat kilométernyi erdővel körülvett szálláshelyen csak a madárének és a fák susogása töri meg a csendet az Aggteleki-karszt erdeiben.

Minden irányból erdő veszi körül a Szelcepuszta turistaszállót

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

A turistaház, amely egyben erdei iskolai bázishelyként is működik, egyedülálló geológiai képződmények és cseppkőbarlangok ölelésében fekszik. Ebbe a környezetbe épült a turistaszálló, ahol bárki kipihenheti a hétköznapok zúgását.