Megregulázzák a siófoki bulinegyedet

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. március 28. 13:10

Siófok képviselő-testülete a bulinegyedre vonatkozó új, csend- és alkoholfogyasztási rendeletet fogadott el.

Megregulázza a Petőfi sétány vendéglátósait és az ott szórakozókat Siófok. A város képviselő-testülete 9 igennel és 2 tartózkodással elfogadta a kevésbé jó hírű szórakoztató-negyedre vonatkozó új csend- és alkoholfogyasztási rendeletet.

„Éjfél és hajnali négy óra között csak azok a vendéglátó és kereskedelmi egységek tarthatnak nyitva a Petőfi sétányon és környékén, amelyek eleget tesznek a képviselő-testület által megfogalmazott feltételeknek” –  idézi a Siófoki Hírek a városatyák március 25-i ülésén elfogadott rendeletének bevezető sorait. A továbbiakból megtudjuk, hogy a zenét szolgáltató egységek hangrendszerébe limitert  (teljesítménykorlátozó áramkört) kell beépíteni, valamint a sétányon előforduló hangoskodás megakadályozása érdekében maguknak az üzlettulajdonosoknak kell biztonsági őrről gondoskodniuk. Ezt a szolgálatot korábban a város önkormányzata biztosította, finanszírozta.

Hogy az egyébként hangulatos sétányon visszaszoruljon a szemetelés, eldobható műanyag pohár helyett kizárólag visszaváltható, úgynevezett re-pohárba tölthetők az italok, az alkoholtartalmúakat pedig tilos kivinni az üzletből. Előírás továbbá, hogy a vendéglátó egységek kötelesek az Országos Területrendezési és Építési Követelményekben (OTÉK) rögzített illemhelyről gondoskodni.

Feladatuk továbbá a az üzletük előtti járdát – legyen az saját vagy önkormányzati tulajdonú – naponta legalább egyszer magasnyomású takarítógéppel rendbe tenni. És azt is garantálnia kell a szórakozóhely tulajdonosának, hogy „üzlete területén és a hozzá tartozó teraszon nem végeznek közterületről látható módon erotikus táncos tevékenységet”.

Kulturáltabbá tennék a Petőfi sétányt és környékét

Fotó: Facebook/I love Siófok

Éjszakai, éjfél és hajnali négy óra közötti időre szóló nyitvatartási engedélyt az önkormányzat legfeljebb egy évre adhat, ám azt a rendelet megszegése esetén visszavonhatja. „Nem kap engedélyt éjszakai nyitvatartásra az a vállalkozó, akinek a várossal szemben bármely jogcímű, adó- vagy bírságjellegű tartozása van” – áll az új sétányrendeletben.

Értesülésünk szerint az érintett vendéglátósok, élelmiszerkisbolt-vezetők egyelőre csak „ízlelgetik” a szigorú jogszabályt,és azt is megtudtuk, hogy mielőtt az hatályba lép, a KISOSZ (Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetsége) képviselői is kifejtenék álláspontjukat.

„Utópikus megoldás volna a város legértékesebb és legvonzóbb közösségi terének, a Petőfi sétánynak a bezárása” – mondta lapunknak nemrég a Balatoni Turisztikai Szövetség elnöke. Hoffman Henrik szerint azon kellene gondolkodni, hogy „a korzót, illetve a promenád központjának számító bulinegyedet miként lehetne turisztikai érdekből maga színvonalúvá tenni”. Ennek első lépése az önkormányzat új sétányrendje lehet.