A Dorottya-házba költözött a megújult kaposvári Tourinform iroda

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. április 01. 12:25

A város egyik patinás épületében folytatja munkáját új arculattal és új szolgáltatásokkal a kaposvári Tourinform-iroda. Az egykori Csokonai fogadóban, a ma már Dorottya-háznak nevezett épületben hamarosan új közösségi helyiségek is várják a látogatókat.

A legenda szerint Csokonai Vitéz Mihály volt a Dorottya-ház névadója, a költőt egy állítólagos ott töltött farsangi bál ihlette a „Dorottya, avagy a dámák diadala a fársángon" című vígeposztának megírására. A valóság persze egészen más, mert a Csurgón segédtanítóskodó poéta nem vett részt efféle vigasságon a somogyi megyeszékhelyen. A Csokonai fogadó egyik irodalmi szimbóluma volt Kaposvárnak, és mostantól minden adott ahhoz, hogy a kétszintes vendéglőt idéző Dorottya-házat újból a város büszkeségeként jegyezzék.

A Dorottya házba költözött a Tourinform Kaposvár

Fotó: turizmus.com

A Tourinform-hálózat 2019-ben új logót és arculatot kapott. A megújulási folyamat állomásaként, a Magyar Turisztikai Ügynökség 2020-ban meghirdetett pályázatának köszönhetően megkezdődött az irodák felújítása, egységes arculatú fejlesztése, a Tourinform brand és az ország turisztikai márkájának erősítése. Az építészeti megújulás mellett az irodák gazdasági fenntarthatóságukat és turisztikai jelentőségüket támogató eszközbeszerzésre (pl. kerékpár, audio guide, csomagmegőrző) is igényelhettek támogatást. A felhívás keretében összesen 22 Tourinform iroda, köztük a kaposvári nyújtott be sikeres pályázatot – fogalmazott Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója az ünnepélyes átadón.

Kitért arra is, hogy a Tourinform irodahálózatán belül kialakított teljesítményértékelési rendszer eredményeit figyelembe véve a kaposvári iroda a legjobbak közé tartozik. Éveken át 90, a múlt évben pedig már 95 százalékos teljesítményt mutatott fel a személyes, telefonos, email-es megkeresések tekintetében, ami kiváló eredmény a több mint 100 tagú hálózatban.

Balról jobbra: Juhász Szabolcs (MTÜ), Gelencsér Attila (országgyűlési képviselő) és Szita Károly (Kaposvár polgármestere) ünnepélyesen átadják a Tourinform irodát

Fotó: Kaposvár Most

Kaposvár polgármestere köszöntő beszédében úgy fogalmazott: mivel hamarosan újabb feladatkörrel bővül a Dorottya-ház, a város legrégebbi és egyik legszebb épülete a turizmus fellegvára lesz. Szita Károly elmondása szerint az év elején megalakult, és a Tourinform irodával szoros kapcsolatban álló Kaposvári Turisztikai Marketing Kft.-nek a legfontosabb feladata az lesz, hogy "a város és a desztinációk sokaságát kínáló Zselic nagy betűkkel kerüljön fel hazánk és Európa turisztikai térképére".A Tourinform Kaposvár több mint 17 millió forintból újult meg, és egy több szempontból is előnyösebb adottságokkal rendelkező ingatlanba költözött. A műemléki igénnyel kívül-belül átalakult, együttesen 1665 négyzetméter alapterületű, egykori Eszterházy-uradalmi székházban az iroda széles körű szolgáltatásokkal várja a látogatókat. A beruházás új szolgáltatások megjelenését tette lehetővé: a helyi kézműves termékek árusítása mellett többek közt kerékpáros szervizpont, pihenő- és gyermek játszósarok kialakítására nyílt lehetőség, és mindezek mellett a látogatók nordic walking botokat, kerékpárokat és bicikli-utánfutókat is kölcsönözhetnek. Ezek mellett elérhető a vendégek kényelmét szolgáló mobiltelefontöltő-pont és csomagmegőrző, valamint kutyabarát szolgáltatási elemekkel is felkészültek a munkatársak – ismertette Máyerné Bocska Ágnes, az iroda vezetője.

A Tourinform-hálózat megújult arculata Kaposváron is visszaköszön

Fotó: turizmus.com

Mint megtudtuk, a Kaposvár és a Zselic előszobájaként aposztrofált Tourinform irodát a koronavírus-járvány előtti utolsó évben, 2019-ben csaknem 100 ezren keresték fel személyesen, e-mailben vagy telefonon. A legtöbben a Rippl-Rónai Emlékmúzeum, a Deseda-tó partján álló Fekete István Látogatóközpont és a Virágfürdő iránt érdeklődtek, a zselici látnivalók közül a zselickisfaludi Csillagpark, a bőszénfai Szarvasfarm, a szennai skanzen és a patcai Katica tanya – Élménypark meglátogatásához kértek tájékoztatást. Mindezek is jól mutatják, hogy mennyi látnivalót és programlehetőséget kínál a környék, ahová várhatóan egyre többen látogatnak majd el.