A fürdőknek is be kell jelentkezniük az NTAK-ba

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 21. 16:45

Jogszabályváltozások elé néznek a magyarországi fürdők, gyógyfürdők – derült ki egyértelműen a Magyar Fürdőszövetség közgyűlésének első napján, Harkányban, a Thermal Hotelben.

Balogh Zoltán főtitkár, a közgyűlés moderátora elsőként Kovacsics Imrét, a Magyar Fürdőszövetség alelnökét kérte fel, hogy köszöntse a megjelenteket.

Miután a közelmúltban lemondott elnöki pozíciójáról Boros László, ügyvezető elnökként Kovacsics Imre megköszönte a fürdőknek, s a fürdőket nagyrészt tulajdonló önkormányzatoknak, hogy a pandémia idején is megtartották a dolgozók többségét, s életben tartották a fürdőket.

Ugyanakkor megköszönte Harkány vendégszeretetét és gratulált a helyi fürdő komoly fejlesztéséhez.

Balról jobbra: Baksai Endre Tamás polgármester, Kovacsics Imre, a Magyar Fürdőszövetség alelnöke és Balogh Zoltán főtitkár

Fotó: turizmus.com/Szebeni Zsolt

Baksai Endre Tamás polgármester, rövid köszöntőjében elmondta többek között, hogy a drámai forgalomkiesés mellett a pandémia időszakának jó híre, hogy mintegy 5,5 milliárd forintos állami támogatással szinte teljesen megújult a harkányi fürdő, s bizakodva néznek a jövő elé, remélve a forgalom jelentős fellendülését, a külföldi vendégek számában is.

Marosi-Melles András, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. elnök-igazgatója rövid köszöntőjében bemutatta vezető munkatársait, s a megújult fürdő felfedezésére invitálta a megjelenteket.

Juhász Szabolcs, az MTÜ turizmusszakmai igazgatója kiemelte a turizmusfejlesztési stratégia közelmúltban elfogadott megújulását. Elmondta többek között, hogy a Turizmus 2.0 néven ismert dokumentumban, annak is az egészségturisztikai fejezetében kiemelt szerepet kapnak a gyógyfürdők. Megnyugtatta a jelenlévőket, hogy a 2021–2027 közötti támogatási időszakra a kormányzat igen jelentős összeget irányoz elő a fürdőkre, azon belül is elsősorban a műszaki fejlesztésekre.Hozzátette, ennek a tételes bejelentésére várni kell addig, amíg a magyar kormány és az Európai Unió illetékes szervei aláírják a támogatási szerződést, ami természetesen egy sor egyéb ágazatot is érint majd.

Marosi-Melles András, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. elnök-igazgatója (b) és Juhász Szabolcs, az MTÜ turizmusszakmai igazgatója

Fotó: turizmus.com/Szebeni Zsolt

Juhász Szabolcs beszélt arról is, hogy a turisztikai kormányzat elkötelezte magát az adatvezérelt ágazatirányítás mellett, hiszen így lehet naprakészen követni a fogyasztói igényeket, a küldőpiacok alakulását, s nem utolsósorban a fejlesztések irányát.

Ehhez elengedhetetlen szükséges az NTAK-rendszer, de nem csak a szálláshelyek és a vendéglátóhelyek esetében. A szakmai igazgató elmondta, hogy – a kulturális szolgáltatásokkal, valamint a sport- és szabadidős tevékenységekkel együtt – a fürdőknek is be kell jelentkezniük az NTAK-ba. A regisztrációt 2021 novemberében kell megtenni, a tényleges adatszolgáltatást pedig 2022 július elsejével kell megkezdeni.

Juhász Szabolcs kifejtette, hogy az MTÜ ingyenesen használható software-rel és részletes technikai információkkal segít majd, hogy a fürdőknek lehetőleg ne jelentsen addicionális költséget, illetve csak a lehető legkevesebb adminisztratív pluszteherrel járjon az átállás.

Róka Eszter, a Nemzeti Népegészségügyi Központ biológus munkatársa prezentációjában a fürdők üzemeltetését szabályozó rendelet megújításáról beszélt részletesen.

Róka Eszter, a Nemzeti Népegészségügyi Központ biológus munkatársa

Fotó: turizmus.com/Szebeni Zsolt

Elmondta többek között, hogy az 1996 óta szinte változatlan jogszabály sok esetben már nem alkalmazható, így például csak a fürdőmedencékről rendelkezik, miközben az élet ezt már meghaladta, ezért a készülő rendelet fürdési célú létesítményekről ír majd, beleértve azokat is, amelyek még meg sem születtek.

Az NNK munkatársa kiemelte, hogy az EMMI miniszteri rendeletként induló új jogszabály már egészen biztosan magasabb szinten, kormányrendeletként kerül majd kihirdetésre.

Ugyanígy lényeges változás lesz, hogy a rendelet kitér majd a nem elsődlegesen fürdési célú létesítményekre is, így például a szállodák wellnessrészlegeire.

Lényeges újdonság lesz, hogy a gyógyvizes medencék esetén, bizonyos feltételek mellett megengedik majd a vízforgató berendezések használatát.

Ez utóbbi témában Kovacsics Imre kérte, hogy az NNK álljon ki a töltő-ürítő rendszer megtartása mellett, mert csak így őrizheti meg a magyar gyógyvízkincs nemzetközi versenyelőnyét.

Róka Eszter többek között felhozta még példának azt az újdonságot is, hogy a kormányrendelet a medencék befogadóképességének háromszorosában maximálja majd a fürdőlétesítmények megengedett kapacitását.

De szabályozzák majd a csak erre a célra készült, illetve használt, s megfelelően tisztítható fürdőruha fogalmát is, hogy ne lehessen utcai pólókban, vagy éppen cápadresszben a medencékbe menni.

(Címlapfotó: Harkányi Gyógyfürdő)