A kultúra "szuperévére" készül Felső-Ausztria

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2023. május 10. 11:42

Jövőre Bad Ischl városa Salzkammergut régió 23 településével összefogva egy éven keresztül viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet, amelyre már nagyban folynak a lázas előkészületek.

Az elmúlt héten rendezték meg Ausztria legnagyobb nemzetközi beutaztató workshopját, az austrian travel business (atb23) rendezvényeire 350 utazásszervező és médiaképviselő érkezett több mint 40 országból – írja a GD Consulting oldala.

A kétnapos üzleti kapcsolatépítést szolgáló bécsi fórum után a résztvevőknek lehetőségük nyílt tanulmányutak keretében személyesen is megismerkedniük az alpesi ország turisztikai kínálatával. Az egyik ilyen tanulmányút Felső-Ausztriába vezetett, amelynek témája a 2024-es kulturális „szuperév” eseményei és programjai voltak.

A salzkammerguti Európa Kulturális Fővárosa-koncepció nagyban hasonlít az idei Veszprém-Balaton 2023-as programsorozathoz, középpontjában szintén egy gazdag történelmi múlttal és hagyományokkal rendelkező kisváros áll, amelynek kulturális kisugárzása és kreatív teremtő ereje a környező régióra is messze kihat.

Bad Ischl a császár egykori nyári üdülőhelyeként a turisztikai szokásokra is komoly befolyásoló és mintaadó hatással volt, amely jó alapot ad arra, hogy a 2024-es programsorozat egyes elemei ráirányítsák figyelmet a turizmus életminőséget befolyásoló szerepére. Az „újturizmus” a gazdagító találkozásokról és a helyben lakók életminőségének növeléséről szól elsősorban – olvasható ki az elképzelésekből Salzkammergut2024 programév egyik fő üzenete.

Jövőre Bad Ischl városa viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet

Fotó: Salzkammergut 2024

 

A „Prosperity After Party” elnevezésű projekt például a kulturális turizmus szemléletformáló erejére hívja fel a figyelmet. Fontos, hogy a kultúra kreatív teremtő ereje által a helyben képződött értékeket fenntartható módon osszuk meg másokkal. A projekt keretében egy salzkammerguti helyi tradicionális csónakkészítő műhelyben egy speciális bárkát építenek, amelyet Felső-Ausztriából a Dunán lehajóztatnak egészen Romániáig, ekképpen is kapcsolatot teremtve az idei év európai kulturális fővárosai (Veszprém-Balaton és Temesvár), valamint a 2024-es EKH helyszínek között. A csónak az útja végén egy önálló műalkotássá válik, és visszatérve Felső-Ausztriába a kultúra és turizmus menti összefogás fontosságát hirdeti majd a jövőben tovább.

Az EKF projekt mellett Anton Bruckner felső-ausztriai zeneszerző munkássága is fókuszban kerül jövőre, amikor a modern zenei világ előfutáraként tisztelt zeneszerző kétszáz évvel ezelőtti születéséről és életművéről bőséges programmal emlékeznek. Az idei őszi linzi Bruckner Fesztivál már a kerek évforduló, a felkészülés és „áttörés” jegyében zajlik – tudták meg első kézből a Brucknerhausban tett látogatásuk alkalmával az atb23 tanulmányút résztvevői. Nem véletlen, hogy a tanulmányút első állomása a Duna-menti tartományi főváros, Linz volt, amely egykori iparvárosként a 2009-es Európa Kulturális Fővárosa címet remekül felhasználva vált meghatározó kulturális pólussá Bécs és Salzburg között.