TOP50 – Markovits Alíz: A kultúrát a legszélesebb értelemben vesszük az EKF programjában

Forrás: turizmus.com

 2023. április 24. 17:01

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat vezérigazgatója először szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. Most a kreatívipar szereplőit vesszük sorra – a szerk.

*

„Sok száz kulturális-művészeti esemény mellett számos olyan programot elindítottunk, amely a 2023-as főszerepre készíti fel Veszprémet és a Bakony–Balaton régiót" – beszél a 2022-es év legfontosabb törekvéséről Markovits Alíz. Veszprémben komoly összegeket fordítottak többek között a szálláshelyek fejlesztésére, a parkolóhely-kapacitás bővítésére és a parkolásirányítási rendszer kiépítésére, párbeszédet kezdtek, hogy a közösségi és térségi közlekedés fejlődjön, aktív egyeztetéseket folytattak a MÁV-val, hogy lehessen majd 24 órás EKF régiós jegyekkel is utazni. Turisztikai auditot futtattak végig az egész városon, amelynek eredményeképpen több tekintetben javulnak a kulturális intézmények szolgáltatásai.

A javítandó pontokat meghatározó akciótervet az intézmények lépésről lépésre végrehajtották, hogy 2023-ban felkészülten várják a hazai és nemzetközi vendégeket. A régió borkultúráját és a helyi borok népszerűsítését segíti a régiós vendéglátóhelyek személyzetének indított borakadémia.

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat vezérigazgatója

Fotó: VEB2023 EKF

2022-ben tesztjelleggel számos kulturális-művészeti programot indítottak el. Ilyen volt többek között a Holtszezon, a tél végét felpezsdíteni hivatott és a fiatalokat megcélzó Kortárs Irodalmi Fesztivál, amelyet 2023-ban már nemzetközi előadókkal is bővítenek. A Veszprémben és a régióban már évek, évtizedek óta jelen lévő fesztiválok az EKF támogatásával például olyan fellépőket emelhetnek be kínálatukba, akiket eddig nem volt lehetőségük, s így magasabb szintre léphetnek. „A kultúrát a legszélesebb értelemben vesszük, szinte nincs olyan művészeti ág, mely a programunkban nem kap helyet" – emeli ki a program műfaji sokszínűségét a szakember. A kínálatban a tánc, a balett, a könnyű- és a komolyzene, az irodalom, a színház és a képzőművészet, a film, a színház éppúgy szerepet kap, mint a gasztronómia, a helytörténet vagy a sport.

A kulturális infrastruktúra is fejlődik Veszprémben és a régió számos településén: fontos cél volt a már meglévő, de használaton kívüli épületek, valamint a történelmi belváros műemlék épületeinek megmentése és új, fenntartható kulturális funkciókkal való ellátása. Ennek kiemelt példája az egykori Heim Pál-gyermekkórház évtizedek óta hasznosítatlan, 2023-tól azonban tánc- és mozgásközpontként működő épületének korszerűsítése. A veszprémi Ruttner-ház közösségi szálláshelyként és a Börtönmúzeum látogatóközpontjaként működik a jövőben, a CODE digitális élményközpont új attrakcióval gazdagítja a kínálatot; a régióban pedig 18 helyszínen valósulnak meg kisebb-nagyobb beruházások: Balatonfüreden például kortárs képzőművészeti központ készül.„A célunk, hogy Inotától Bakonybélen át Hévízig mind a 116 település a saját fényében ragyogjon" – hangsúlyozta a vezérigazgató. A civil szervezeteket, vállalkozásokat, intézményeket pályázat segíti saját elképzeléseik megvalósításában, hogy a most megszerzett tudást hasznosítva 2023 után is továbbvihessék programjaikat.

Amiért vezérigazgatóként nap mint nap tevékenykedik, az magánemberként is nagyon fontos Markovits Aliz számára: a Veszprém–Balaton 2023 EKF programsorozata a figyelem fókuszába helyezheti Veszprém és a Bakony kívülről mostanáig kevéssé látszó, ám figyelemre méltó értékeit.

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)