A "legmagyarabb Habsburgról" nyílt kiállítás a Várkert Bazárban

Forrás: MTI

 2023. szeptember 26. 18:26

A legmagyarabb Habsburg – József nádor nyomában címmel szabadtéri kiállításon mutatja be a magyar reformkor emblematikus személyisége, Habsburg-Lotharingiai József Antal főherceg több mint fél évszázadig tartó kormányzását és a hozzá kötődő helyszíneket keddtől a Várkert Bazár.

A Budavári Palotanegyed újjászületését megvalósító Nemzeti Hauszmann Programnak az egykori csodálatos épületek újraalkotása mellett az is feladata, hogy felkutassa és bemutassa városrész évszázados múltjához köthető kulturális örökséget, neves személyiségeket – hangsúlyozta a kiállítás keddi megnyitóján a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos, Fodor Gergely.

Hozzátette, a Várkert Bazár tárlata is egy ilyen személyiség életébe nyújt betekintést: József nádor 1796-tól egészen 1847-ben bekövetkezett haláláig, több mint fél évszázadig szolgált hivatalában.
A főherceg politikusi tevékenysége mellett egyik fő törekvése volt, hogy Pest-Budát modern, külső megjelenésében is rendezett, virágzó fővárossá tegye; városfejlesztési programjának eredményei máig meghatározzák Budapest arculatát.

A József nádor életéről és munkásságáról szóló szabadtéri tárlat november végéig látható Várkert Bazár déli panoráma teraszának rámpáin

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

"Ő juthat eszünkbe, amikor a pesti Dunasor csodálatos épületeiben gyönyörködünk, és ő volt, aki Széchenyivel karöltve tevékeny részt vállalt a Lánchíd felépítésében. József nádornak köszönhetjük a Ludovika épületét és Pollack Mihály tervei nyomán a nádor hathatós közbenjárására épülhetett meg a Magyar Nemzeti Múzeum is" – idézte fel.

A nádor jelentős figyelmet fordított szűkebb rezidenciájára, a Királyi Palotára és annak környezetére is. Egy tűzvész után az épületet a korra jellemző klasszicista stílusban alakíttatta át, de nevéhez fűződik a királyi kertek nagyszabású fejlesztése is.

 

A Hauszmann program keretében folyamatosak a felújítások

A Hauszmann program keretében egyébként nyáron átadták a látogatóknak a Csikós udvart és a Török kertet összekötő Karakas pasa tornyát, melyben információs pont és kávézó nyílt. A tervek szerint 2026-ra elkészül a Budavári Palota északi szárnyának helyreállítása is, melynek eredményeként a palota újra nyitott lesz a Szent György tér irányába.

A munkálatok során visszaállítják a lenyűgöző hauszmanni enteriőröket, az előcsarnokot, a büfétermet és az impozáns, több mint 700 négyzetméteres báltermet – fűzte hozzá.

Újjászületnek a Palotanegyed eredeti látképét meghatározó épületek is. A Dísz tér délkeleti sarkán ismét látható a Vöröskereszt Egylet egykori székháza, és hamarosan elkészül a Kallina Mór tervezte Honvéd Főparancsnokság épületének megújítása. Itt a városrész látogatóközpontja, kulturális és turisztikai kapuja működik majd, a Szent György tér Tabán felőli oldalán pedig már szerkezetkészen látható a József főhercegi palota.

 

A megnyitón József nádor ükunokája is részt vett

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, József nádor ükunokája méltó és szép szabadtéri kiállításként méltatta az ükapja tiszteletére megnyílt tárlatot. Felidézte, hogy József főherceget a Habsburg-dinasztia magyar ágának megalapítójaként tartják számon.

"Szívvel-lélekkel magyarnak vallotta magát, büszke volt arra, hogy ereiben Árpád vezér vére csörgedezik, hiszen a Habsburgok őse III. Béla egyik lányát vette feleségül" – emlékezett ükapjára Habsburg-Lotharingiai Mihály.

József nádornak köszönhetjük a Ludovika épületét és közbenjárására épülhetett meg a Magyar Nemzeti Múzeum is

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Nánay Mihály, a tárlat kurátora elmondta, a kiállítás tablói elsősorban József nádor gyakorlati tevékenységére fókuszálnak. Mint emlékeztetett, nádori kinevezésekor a magyarok hatalmas szeretettel fogadták "saját Habsburg-főhercegüket", aki végre saját udvartartást hozott a Budai Várba.

A kiállítás felvillantja többek között József nádor szerepét a pesti Duna-korzó, a Nemzeti Múzeum és a Ludovika Akadémia létrehozásában, felidézi közös munkáját Széchenyi Istvánnal és apjával, de bemutatja a nádor egykori margitszigeti villáját is, melynek köszönhetően a Palatinus strand a nevét kapta. A látogatók megismerhetik a főherceg családjának és feleségeinek történetét, valamint kitekintést kapnak József nádor emlékezetére is.

A kiállítás november végéig látható Várkert Bazár déli panoráma teraszának rámpáin.