Új funkciókkal nyílt meg a budai várban Karakas pasa tornya

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. július 06. 12:32

A Budavári Palotanegyed helyreállításának újabb állomásaként újult meg a Csikós udvart és a Török kertet összekötő kör alakú torony, ahol mostantól információs pont, mosdó és teraszos kávézó várja a látogatókat.

Török kori építtetőjéről, Karakas Mehmed budai pasáról kapta nevét a palota védműveinek északnyugati sarkán emelkedő egykori ágyútorony – mondta a sajtómegnyitón Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

Az 1610-es évekből származó, 12 szögletű sarokbástya két és fél évszázad alatt túlélt több ostromot, és még a 19. század végén is őrizte eredeti formáját. Megújítása a Budavári Palotanegyed századfordulós állapotának helyreállítását célzó Nemzeti Hauszmann Program része.

A köszöntőben elhangzott, hogy a Karakas pasa tornyának megnyitásával lezárult a korábban méltatlanul elhanyagolt Csikós udvar és környezetének teljes rekonstrukciója.

Karakas pasa tornya

Fotó: Turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

Sikota Krisztina felidézte, hogy az amerikai Time magazin minden évben összeállít egy listát a világ legérdekesebb új és releváns látnivalóiról – idén az ötven helyszínből álló listára Budapest és a Nemzeti Hauszmann Program több eleme is felkerült, köztük az újjáépített Szent István-terem, a Főőrség épülete és a Karakas pasa tornya.

A körbástya két irányból, a tavaly átadott Török kert és az egy szinttel feljebb elhelyezkedő Csikós udvar felől is megközelíthető. A keleties hangulatban kialakított Török kert a Csikós udvar délnyugati részén bújik meg: öt színben pompázó rózsákkal, vadszőlővel, birsalmafákkal, fügebokrokkal és a köztük elhelyezett padokkal kínál felüdülést az erre járóknak. A mediterrán mikroklímájú kertben egy keleties mintájú csempékkel kirakott díszszökőkút is frissíti a levegőt.

A toronyban kávézó is helyet kapott

Fotó: Turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

A Török kert neve az oszmán hódoltság idejére utal, amikor ezen a területen egy apró városrész állt: a Várhegy nyugati oldalán elnyúló, az alsó és a felső várfal közötti falszorosban kialakult települést Jeni mahallenek, azaz Újnegyednek nevezték.

A Török kert felől megközelítve a torony földszintjére érkezünk. Itt találjuk a mosdót, és innen vezet fel a lépcső a kávézó és az információs pult szintjére, amelyhez a Csikós udvarban egy terasz is kapcsolódik. A Pasha Café keleties tapasokkal, édességekkel, kávékülönlegességekkel és frissítőkkel várja a vendégeket.