Kiderült, melyik település lesz idén a Háromváros Kerékpáros Fesztivál házigazdája

Forrás: MTI

 2024. április 12. 09:53

Harmadik alkalommal rendezi meg május 25-én és 26-án a Háromváros Kerékpáros Fesztivált Gyula, Békéscsaba és Békés - hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön a Gyulavári Kastélyban.

Mindhárom városban kiváló a kerékpáros infrastruktúra, elnyerték a kerékpárosbarát település címet, és rengetegen használják a biciklit kirándulási és napi közlekedési céllal is. Innen jött a fesztivál ötlete három éve – mondta el az eseményen Opauszki Zoltán, fesztivált szervező Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke.

A települések évente rotálják a házigazda szerepét, idén Gyula tölti be a posztot. A három várost körbetekerő kör a sajtótájékoztató helyszínéről indul, ahol éppen akkor zajlik majd a Gyulavári Kastélynapok rendezvény, így a résztvevőknek egyéb programokat, főzőversenyt, mazsorett- és táncbemutatókat, este pedig koncertet is tudnak kínálni – emelte ki Görgényi Ernő, a város polgármestere.

A teljes, három várost körbetekerő táv 58 kilométer, a résztvevők - a szervezők várakozása szerint jó idő esetén legalább 250-300-an - először Békéscsaba főterére érkeznek meg. Ott a fesztivállal egyidőben zajlik az Open Road Tour motoros felvonulás is, főleg Harley Davidsonokat láthatnak az érdeklődők – mondta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A vármegyeszékhely programjairól elhangzott: lesz túravezetéssel egybekötött tekerés a tavaly az Év kerékpárútjának megválasztott Wenckheim-kerékpárúton, a BMX-versenyre és extrém bringashowra a főtéren kerül sor. Néhány napja adták át a 65 millió forintból kialakított, ingyenesen használható extrém bringapályát a MÁV Sporttelepen.

Wenckheim kerékpárút Békéscsabán

Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

 

A Dánfoki Üdülőközpontban ebéddel várják a túrát teljesítőket, vasárnap pedig kerékpáros városismereti túrát, valamint gyermeknapi programot kínálnak az érdeklődőknek – tette hozzá Kálmán Tibor, Békés polgármestere. A három város együtt dolgozik a Körösök Völgye aktív turisztikai fejlesztési pályázat beadásán, amely a kerékpáros mellett a vízi infrastruktúra fejlesztését is szolgálja majd.

„Gyulától Szegedig lehet majd bejárni a Körösök és az Alsó-Tisza-vidékét" - fogalmazott.

Az Aktív Ökoturisztikai Fejlesztési Központ aktív turizmushoz kapcsolódó, hálózatos szemléletű fejlesztések megvalósítását szorgalmazza, így merült fel, hogy Békés vármegyében a vízi- és a kerékpáros infrastruktúra összekötésével és fejlesztésével az eziránt érdeklődő turistákat célozzák meg – hangzott el. A pályázaton 2,4 milliárd forint uniós forrás nyerhető el, kidolgozásán jelenleg is dolgozik számos önkormányzat és mások mellett a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A pályázat beadása nyáron várható konzorciumi formában, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület gesztorálásával. Az elképzelések szerint a fejlesztés érintené Kunszentmárton, Mezőtúr, valamint a Tisza-tavak révén Csongrád és Szentes térségét is.

A Háromváros Kerékpáros Fesztivál részletes programja megtalálható a www.visitbekescsaba.com és a www.visitgyula.com oldalon.