Nagy Márton 20 milliárd forintos fejlesztést jelentett be Hévízen

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. május 01. 13:42

Nagy potenciál van Hévízben, nemcsak az ország GDP-jének tizedét adó turizmus miatt, hanem mert a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter Hévízen.

Nagy Márton a várossá nyilvánítás 32. évfordulóján tartott ünnepségen azt mondta: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra. Hévíz nem a belföldi turizmusra épít az évente mintegy 120 ezer magyar vendéggel, ezért a külföldiek beutaztatásának versenyében is helyt kell állnia, amihez fejlesztések kellenek. Jelezte: ezen fejlesztések közé tartozik a Hévíz-Balaton Airport idén induló, 3 milliárd forintos felújítása, valamint a tófürdő komplexumának tervezett korszerűsítésére elkülönített 17 milliárd forint.A nemzetgazdasági miniszter felidézte, hogy Magyarországon a harmadik leglátogatottabb termálfürdő a hévízi, de a brit Mirror magazin szerint a világ 7. legjobb turisztikai desztinációja. Sajnos az elmúlt időszak a Covid-járvány és a háború miatt nehézségeket jelentett Hévízen is, elsősorban az orosz turisták elmaradása miatt, de a tófürdő látogatottságában már látszik az emelkedés, az 1,2 milliós éves csúcshoz közeledve idén 1,1 millió látogató várható.

Idén 1,1 millió látogatót várnak Hévízre

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Hévízen német, osztrák, szlovák, cseh és lengyel turisták fordulnak meg a legnagyobb számban. A balatoni régióban 2023-ban mintegy 8,7 millió vendégéjszakát regisztráltak – az országos adat 21 százalékát –, Hévíz adta a térség vendégéjszakáinak 13 százalékát – sorolta a miniszter. Hozzátette, hogy jól indult az idei év, ugyanis az első három hónapban 67 ezer vendéget és 196 ezer vendégéjszakát regisztráltak Hévízen, mindkét adat 23 százalékos növekedés a tavalyiakhoz képest.

A miniszter ismertetés szerint több mint 12 milliárd forint fejlesztés valósult meg 2010 óta Hévízen. Az elmúlt 14 évben – a leköszönő Papp Gábor polgármestersége alatt – egyebek mellett megújult az északi városrész vízvezetékrendszere, a főutca, a termelői piac és a központi parkoló, a tóvédelmi program keretében a véderdő környezete.

Nagy Márton a sármelléki repülőtéren tervbe vett új járatnyitások kapcsán kitért arra is, hogy "nagyon közel vagyunk az aláíráshoz" a Liszt Ferenc Repülőtér megvásárlását illetően, ami után a központi repülőtér és a vidéki repterek közötti turisztikai kohézió sokkal könnyebben lesz. Ez a járatok optimalizálásában és belföldi járatok indításában is megmutatkozhat.

A tervezett hévízi fejlesztések részleteiről korábban Papp Gábor polgármester a Trend FM Turizmus.com műsorában beszélt.