Megújult Hévíz egyik legfontosabb útvonala, aminek a turisták is örülhetnek

Forrás: turizmus.com

 2023. október 14. 13:00

„Elkészült a Schulhof sétány! Egy régóta szükséges és vágyott felújításon esett át városunk egyik legfontosabb útvonala" – adta hírül Hévíz közösségi oldalán Papp Gábor polgármester.

A felújítás 100 százalékban GINOP-támogatásból jött létre, összesen bruttó 635 millió forintból, ami tartalmazta – többek között – a tervezést, közbeszerzést, kivitelezést és eszközbeszerzéseket is – derül ki a bejegyzésből.

A beruházás során elkészült egy új zenepavilon, egy szakrális bemutatóhely, benne egy bibliai jelentet ábrázoló festménnyel. Öntöző- és vízelvezető rendszert építtettek ki, megújult a fa- és cserjeállomány. Új egyedi gyártású padokat, hulladéktárolókat és kandelábereket helyeztek el. Ezen felül új térkő burkolatot és szegélykövezést kapott a sétány és a fürdő bejárata előtti tér, összesen közel 7000 négyzetméteren. Megújult a szökőkút, pergolát építettek, fotópontokat alakítottak ki, valamint egy sakk- és malomjáték is helyet kapott a sétány mellett – sorolják a posztban.

„Összesen 11 ezer négyzetméteren új gyepet raktunk le, több mint 13 ezer darab cserjét, évelő növényt, 4 fenyőt, és futónövényeket is telepítettünk a területre. Közel bruttó 50 millió forint értékben cseréltük ki a közműveket, a termál-, a szennyvíz-, és az ivóvízrendszer kritikus műszaki állapota miatt" – számolt be a polgármester.

A korábbi virágágyásokat pedig – bár, mint jelzi nem az önkormányzat területe és feladata – a későbbiekben, a kórházzal, mint a terület tulajdonosával (ahogy korábban is) közösen megvalósítják.

Kisebb garanciális javítások és munkák még várhatóak az elkövetkezendő napokban a településen, mely az őszi hónapokban is kedvelt úti cél.

A pályázat a Festetics-örökség ápolását, megőrzését célozza, ehhez a Balaton turisztikai térségében több más helyszín is kapcsolódott. A hévízi fejlesztés célja a Tófürdő körüli sétány felújítása és a korábban elkészült Ady utcai Festetics sétány folytatása, összekötése a véderdő és a tó közötti sétánnyal – jelezték a posztban, megköszönve a hévíziek és a vendégek türelmét.