Korabeli és modern is lesz a megújuló Hévízi Tófürdő – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. december 07. 12:15

Festeticsek korabeli külsővel és korszerű beltartalommal újul meg a Hévízi Tófürdő, illetve komoly beruházások kezdődnek a közeli repülőtéren is, ami egész Nyugat-Magyarország turizmusára kihat majd. A részletekről Papp Gábor, Hévíz polgármestere beszélt a Trend FM-nek.

Bár a körülbelül 1 millió vendégéjszakát elnézve valószínűleg idén sem unatkoznak a turisztikai szolgáltatók Hévízen, a közelgő beruházások várhatóan még inkább felpezsdítik a város életét. A nemrég megjelent kormányhatározat alapján a gyógytó, a gyógyfürdő és a Hévíz-Balaton Airport fejlesztése is megkezdődhet, mindegyik beruházás régi vágya volt a helyieknek, és valós igénye az ide érkező turistáknak.

Mint Papp Gábor az interjúban kiemelte, a fejlesztés eredményeként a gyógytó cölöpökön álló felépítményei egyedülálló külsőt kapnak:

a Festeticsek idejéből származó korabeli rajzok és tervek, képeslapok alapján korhű, az 1900-as évek elejét idéző megjelenéssel építik újjá a tófürdő épületét hagymakupolával, üvegszerkezettel, fém- és faanyagok felhasználásával. „Kastély a tavon” – mondta róla a polgármester.

Az épület belül is jelentős korszerűsítésen esik át, így a szolgáltatások már a 21. századi elvárásoknak megfelelően fogadják majd az ide érkezőket. A fejlesztésnek az energetikai korszerűsítés is része. A tervrajzok kidolgozásához komoly kutatások folytak, hogy a végeredmény a Festetics-örökség ápolásának jegyében minél közelebb álljon az eredetihez.

Az építkezés alatt a fürdő végig nyitva tart és vendégeket fogad. Mivel három bejárattal is rendelkezik, igyekeznek úgy megoldani ezeket a hónapokat, hogy a munkálatok minél kevésbé zavarják a fürdőzőket.

A másik bejelentett fejlesztés az egész térség számára nagy előrelépés lesz, hiszen a Hévíz-Balaton Airport, amelyet jelenleg Hévíz városa és a Magyar Turisztikai Ügynökség közösen üzemeltet, ideális lokációjának köszönhetőn a személy- és az áruszállításban is Nyugat-Magyarország kapujaként működhet. Nemzetközi repülőtérként schengeni határátkelővel rendelkezik, Bécstől, Pozsonytól és Budapesttől szinte egyenlő távolságra. Közel az autópálya, sőt Balatonszentgyörgy felől sínek is vezetnek a repülőtérre. Évről évre hajtottak végre kisebb fejlesztéseket és eszközbeszerzéseket. Ezzel a nagy volumenű beruházással a cél az, hogy egy minden szempontból nemzetközi színvonalú, a mostaninál lényegesen nagyobb kapacitású, korszerű légikikötő jöjjön létre. Szeretnének ismét menetrendszerinti járatokat fogadni nemcsak a korábban már megszokott úti célokból, hanem új küldővárosokból is.

Kimondani is zavarba ejtő: Hévíz a világ legnagyobb természetes gyógyhatású tava. Az, hogy a Covid előtt éves szinten 1,25 millió vendégéjszakát fogadott a város 50 országból, azt mutatja, hogy Hévízt világszerte ismerik és keresik.

Bár jelenleg mintegy 350 ezer orosz vendégéjszaka hiányzik a statisztikából, a vendégéjszakák száma idén is eléri az 1 milliót – nyilatkozta Papp Gábor.

2023-ban számottevő bővülést tapasztaltak Csehországból és Szlovákiából, illetve nőtt az osztrák és az olasz érdeklődés is. Ebben az évben is több mint 40 országból regisztráltak vendégeket a szálláshelyek. A most induló fejlesztésekre építve, intenzív marketinggel nemcsak ezeket a  küldőországokat tudják hatékonyabban megcélozni, de újakat is képesek lesznek megszólítani.

A beszélgetést itt lehet meghallgatni: