Top50 | Végh Andor: Célom, hogy a legjobban működő fürdő legyünk az országban

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2024. május 01. 17:49

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Végh Andor, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója először szerepel a turizmus top 50-e között.

A vér nem válik vízzé, tartja a mondás, hacsak nem forró, közel 3000 méter mélyről fakadó gyógy- és termálvízről van szó... Végh Andornak a „fürdős szakma" már 25 éve az élete részre, amióta munkatársként először átlépte a Zalakarosi Fürdő strandbejáratának küszöbét. Már akkor elvarázsolta, ahogyan a nyári szezonban évről évre kivirult a fürdő, és felkészültek a vendégek fogadására. Mostanra a létesítmény négy évszakos vízi paradicsommá vált, ezernyi élménnyel minden korosztály számára.

Kisebb kitérőt, vagy ahogyan ő fogalmaz, „tanulmányi kirándulást" követően érkezett vissza Zalakarosra 2022 nyarán. Az akkori gazdasági környezet, az energiaárak drasztikus emelkedése és a Covid utóhatásai mély nyomot hagytak a társaság helyzetén, világossá vált, hogy az üzemeltetés mellett válságkezelés vár rá. Azonnali intézkedési tervre és beavatkozásra volt szükség.

Újra kellett pozicionálni a fürdőt, és megmutatni, milyen értékekkel bír. Azóta sikerült stabilizálniuk a létesítmény pénzügyi helyzetét, ami 2023-ban lehetővé tette, hogy elinduljanak az újjászületés útján. Nagy büszkeségük az a csaknem 200 millió forintos, saját forrásból megvalósított beruházás, amelynek keretében geotermikus energiahálózatot építettek ki, és a gyógyvíz hőjét használják a gázenergia kiváltására. A több mint kétezer méter mélyről feltörő, 96 Celsius-fokos víz eddig lehűtve jutott a felszínre, az új rendszerrel viszont elérték, hogy 85-90 Celsius-fokosan érkezzen meg. Hőcserélőkön keresztül már lágy víz kering a kiépített rendszerben, így biztosítva az épületek fűtését. Az energiahálózat 200-250 ezer köbméter gáz kiváltására alkalmas, a geotermikus energia gyakorlatilag korlátlan és folytonos energianyereséget jelent a számukra, és függetleníti a fürdőt a fosszilis energiáktól, ezzel együtt az energiaválságtól is.

Végh Andor, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója

Fotó: Zalakarosi Fürdő

 

„Vendégeink nagyon pozitívan ítélik meg a fürdőnket. Fontos, hogy évről évre szolgáljunk valami újdonsággal, fenntartva az érdeklődést a létesítmény iránt" – fogalmazott a vezérigazgató. Ennek tudható be, hogy a nehézségek ellenére minden idők legeredményesebb évét zárták 2023-ban.„Az értékeinket mindennél jobban megbecsüljük. Nagy öröm számomra, hogy a kollégáim velem tartanak, magukénak érzik a fürdőt, partnereim a mindennapi munkában. Egyedi vezetési elveket képviselek, lokálpatriótaként és a turizmusban dolgozó szakemberként számomra fontos, hogy Zalakaros egyre feljebb jusson, és egyszer a csúcsra érjen. Célom, hogy ne »csupán« az egyik legjobb, hanem a legjobban működő fürdő legyünk az országban" – összegezte Végh Andor.

A továbbiakban készülnek a napenergia hasznosítására is, emellett a másik fő feladat a pihenni, kikapcsolódni érkező látogatók minőségi kiszolgálása, a vizes élmények széles tárházát kínálva. A beltéri gyermekvilágban már a téli időszakban új játékelemek telepítése van folyamatban. Nagy álom még egy saját kemping kialakítása is, amire egyre növekszik az igény, de a zalai fürdővárosban csak kis kapacitással elérhető. A tervek készen állnak, bíznak benne, hogy az elkövetkezendő időszakban ez a beruházás is megvalósulhat.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Végh Andor 1992-ben diákként kezdte pályafutását a Zalakarosi Fürdőben, 1998-tól állandó munkavállalója a fürdő szolgáltatási területének, ahonnan 2017-ben szolgáltatási igazgatóként távozott. 2017–2019 között a Büki Gyógyfürdő Zrt. üzemeltetési igazgatója, majd 2020-tól 2022. májusig a Lenti Gyógyfürdő Kft.-ben töltötte be ugyanezt a munkakört. 2022. június 1-jétől vezérigazgatóként tért vissza a Zalakarosi Fürdő Zrt.-hez.

*

A cikk eredetileg a 2024. február 1-jén kiadott A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványban jelent meg. A nyomtatott magazin megrendelhető ezen az oldalon.