A legtöbb balatoni múzeum, látogatóközpont nyitva marad télre

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 30. 10:42

A turisztikai szempontból frekventált tóparti és Balaton-közeli múzeumokat, képtárakat, látogatóközpontokat is sújtja az energiaválság, azonban a legtöbb hely télen se zárja be kapuit, vagy csökkenti drasztikusan nyitva tartását a balatoni régióban.

Egyelőre nem tervez az energiaköltségek emelkedése miatt szigorú intézkedéseket állandó kiállításai és pálmaháza fűtési és világítási költségeinek visszafogása miatt a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum, így a csillogó főúri enteriőr, a vadászati, a történelmi modellvasút vagy a hintókiállítás iránt érdeklődők továbbra is az őszi látogatási időben kereshetik fel az intézményt. Mint megtudtuk, október 8-án a Vadászati kiállítás hatalmas helyiségében rendezik meg a Vadászati Kultúra Ünnepét is.

A szintén keszthelyi Balatoni Múzeum se változtat nyitvatartási idején, október 4. és 8. között pedig őszi táborba várják a régészet és a múzeumi értékek iránt érdeklődő fiatalokat és készülnek az Őszi Múzeumi Hónap programjaira is.

Hévíz képviselőtestülete szeptember 29-én hozott a helyi kulturális és közgyűjteményi intézményekre is érvényes energia-takarékossági intézkedéseket. Egy épületbe telepítve csökkentenék a Hévízi Televízió és a Hévízi Turizmus Nonprofit Kft. energiaköltségeit, visszafognák az I. Festetics György Művelődési Központ kiadásait, a téli időszakban szüneteltetik a fürdőváros díszkivilágítását, és a Pénzügyminisztérium jóváhagyásával növelnék az idegenforgalmi adó felső határát is.

balaton

A Kis-Balatoni Látogatóközpont sem zárja be kapuit a téli időszakra

Fotó: Varga György/MTI

Változatlan marad a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) tóparti és tó-közeli látogatóközpontjainak nyitva tartása, így továbbra is várja az érdeklődőket többek közt a Tihanyi Levendula Ház, a füredi Lóczy-barlang, a fonyódi Berek Világa Látogatóközpont, a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont és a tapolcai Tavas-barlang is – tudtuk meg a BfNP igazgatóságától.

Balatonfüred kulturális intézményeit se zárják be, hogy ezzel spóroljanak az energiaköltségeken. Így az őszi időszakban is várja a látogatókat a Jókai Emlékház, a Vaszary és a Kisfaludy Galéria, a Városi Múzeum, a Bodorka Látogatóközpont, a Vitorlás Múzeum és a Zsidó Kiválóságok Háza. "A Füredre látogatók az energiaválság közepette is a Kultúra Városában érezhetik magukat – mondta el szerkesztőségünknek Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke.

Kérdéses a balatonfüredi uszoda működtetésének fenntartása, amelynek gázfűtési költsége a hatszorosára, az eddigi évi 20 millióról 120-130 millió forintra emelkedett. Bóka István polgármester a város legutóbbi közgyűlésén elhangzott képviselői kérdésre azt válaszolta, hogy az önkormányzat a nehézségek ellenére is szeretné fenntartani az összes intézménye működését.

Mint korábban megírtuk, a siófoki Kálmán Imre Emlékházat takarékossági okok miatt október 1-től 2023. május 31-ig zárva tartatja a helyi önkormányzat, és nem kap díszkivilágítást a város több köztéri szobra, utcája, tere sem.

Úgy tudjuk, hogy a balatonföldvári Hajózástörténeti Múzeum és kilátó azonban látogatható lesz az őszi-téli hónapokban, és a szárszói József Attila Emlékházat is felkereshetik az irodalom iránt érdeklődők.