A megkérdezettek 70 százaléka utazni fog a járvány után

Forrás: turizmus.com

 2020. április 24. 15:37

A hazai lakosság jövőbeni utazási terveit, döntéseinek alakulását vizsgálta a hajdúszoboszlói TDM.

A korlátozások megszüntetését követően a magyarok tervei között szerepel az utazás, főleg belföldön. Elsősorban az ismert fürdővárosokba, gyógyhelyekre és hazánk kiemelt térségeibe utaznának - derült ki a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft. friss felmérésből.

Forman Annamária, a kft megbízott cégvezetője a négy nap alatt beérkezett 1652 válasz összesítését követően elmondta, hogy a kérdőívet kitöltők 70,6 százaléka tervezi, hogy  utazni fog a koronavírus-járvány elmúltával.

 

Reménykeltő, hogy a foglalással rendelkező megkérdezettek negyede nem mondta le utazását, hanem átfoglalta azt.

A megkérdezettek 45,8% ugyan jelenleg nem rendelkezik foglalással, de egy kedvező ajánlat esetén tervezi a foglalást a jövőben. Azok pedig, akiknek nyári és őszi foglalásuk van, egyelőre úgy gondolják, hogy meg tud valósulni az utazás.

A kutatás során kapott válaszok arra engednek következtetni, hogy a foglalásukat törlők (13,9%), nagy valószínűséggel, amint lehetségessé válik, ismét utazni szeretnének és foglalni is fognak.

A válaszadók a veszélyhelyzet elmúltával döntően belföldre terveznének utazást, külföldre csak 8 százalék vágyik.

70,6 százalék nyilatkozta azt, hogy az idén még utazni szeretne. A szállodák is előnyt élvezhetnek, a résztvevők 58,3 százaléka itt pihenne, míg 29,8 százalék választana az apartmanok és magánszálláshelyek kínálatából.

A többség (53,3 százalék) 4-7 éjszakát töltene el a kiválasztott szálláshelyen, míg az 1-3 éjszakás  pihenést a válaszadók 35,5 százaléka választja.

 

A felmérésből az is kiderül, hogy a jövőben is lesz érdeklődés a nagyobb létszámú rendezvények iránt, illetve hogy a megkérdezettek nagy része a fürdőzést és a kulturális programokat preferálja kikapcsolódásként.

Az utazást tervezők 94,9 százaléka a jövőben is elvárja, hogy a szálláshelyen rendelkezésre álljon kézfertőtlenítő, illetve kiemelten fontos az alapos takarítás.

A hajdúszoboszlói kérdőívet a budapesti és a kelet-magyarországi megyék lakosai válaszolták meg nagy számban, míg a sárvári TDM-szervezet nemrégiben közölt kutatásában a budapestiek mellett a Nyugat-Magyarországon lakók adták le véleményüket, így a két felmérés adataiból az egész ország utazási terveire vonhatunk le következtetéseket.

A felmérésből kiderült az is, hogy Hajdúszoboszló továbbra is szerepel a jövőbeni utazási célpontok között.

Nyitókép: Hungarospa Hajdúszoboszló Facebook-oldala.

Kapcsolódó cikkek

Siófok mindenkit megvár!

2020. április 23.