Hatalmas segélycsomagot kapnak az osztrák vendéglátók

Forrás: turizmus.com

 2020. május 11. 14:11

500 millió eurós segélycsomagot jelentett be május 11-én az osztrák kormány, amellyel a vendéglátó szektorban tevékenykedő 41 ezer vállalkozásnak és az általuk foglalkoztatott 145 ezer munkavállalónak kíván segíteni.

A gazdaságélénkítő segélycsomag részeként Ausztriában július 1-jétől 20-ról 10 százalékra csökkentik a nem alkoholos italok áfakulcsát. Egyedül csak ez az adókönnyítés 200 millió eurót hagy a vendéglátóknál.

Eltörlik a habzó borok 6 éve bevezetett különadóját is. Az üzleti vendéglátás költségként való leírhatóságát az eddigi 50 százalékos mértékről 75 százalékra növelik. A munkaadók által adható étkezési jegyek összegét 8 euróig adómentessé teszik. Könnyítik a kisegítő személyzet foglalkoztatásának adminisztrációs terheit – számol be az osztrák kormány hétfőn bejelentett lépéseiről a good-deal.at blogon Kovács Balázs Bécsben élő turisztikai tanácsadó.

Az MTI tudósításában ehhez még hozzáteszi, hogy a könnyítések részeként a legfeljebb ötezer lélekszámú településeken lévő vendégházak az adóból levonható mobilitási átalányát 2 százalékról 6 százalékra emelik, a legfeljebb tízezer lélekszámú településeken lévő vendéglátóhelyekét pedig 4 százalékra. Például egy évi 115 ezer eurós forgalmat termelő falusi vendégháznak jelenleg 3670 euró adót kellene fizetnie, a könnyítések bevezetése után pedig adója 671 euróra csökken majd.

Ez a kép még tavaly készült Innsbruckban, de hamarosan újra megtelnek az osztrák kávézók teraszai

Fotó: 123rf.com

Mint arról korábban hírt adtunk, május 15-én szigorú feltételekkel nyithatnak az éttermek Ausztriában. "Vásároljanak regionális és hazai termékeket, s menjenek sokat helyi éttermekbe" – adta ki a gazdaságélénkítés jelszavát Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Az ellenzék ugyanakkor látszatintézkedésekről beszél, amelyek csak a sokat szenvedett ágazat agóniáját nyújtják el. Hiányolják, hogy még mindig nem készült intézkedési terv az éjszaki bárok és vendéglátóhelyek megnyitásához – írja blogjában Kovács Balázs.

 

Osztrák szállodaszövetség: még egy leállást nem élünk túl

Az Osztrák Szállodaszövetség (ÖHV) elnöke, Michaela Reitterer szerint nagyon sok a bizonytalanság a szállodai szektorban. Nincs még pontos útmutató arra nézve, hogy mi a teendő, ha koronavírusos fertőzött vendégük lesz, illetve, ha a személyzet soraiból kerülne ki újabb eset. Véleménye szerint a személyzetet hetente kéne tesztelni, mert még egy leállást nem bírna ki az ágazat.

Kritikus tényező, hogy nem tervezhető a külföldi vendégforgalom, amelytől rendkívüli mértékben függ az osztrák turizmus. A városi szállodák esetén különösen magas a külföldi vendégek aránya. Bécs esetében július, augusztus hónapban a vendégek 14 százaléka érkezik csak belföldről.

További kormányzati intézkedéseket sürget az ÖHV az ágazat túlélése érdekében. A Kurzarbeit intézményének a jelenlegi három hónapról egy évre való kiterjesztésének lehetőségét kérnék többek között.

 

Közterület-felajánlással segítik a vendéglátókat

A turisztikai tanácsadó tudósítása szerint Ausztriában sok önkormányzat eltekint a területhasználati díj beszedésétől, illetve egyéb kedvezményekkel támogatják a nehéz helyzetből éppen csak lábadozó vendéglátóipart. A járványügyi korlátozások miatt a vendégterekben területarányosan korlátozott a beengedhető vendégek száma, így a vállalkozások eleve kisebb kapacitással tudják újrakezdeni tevékenységüket.

A helyzet orvoslása érdekében Salzburg tartományban például több önkormányzat vizsgálja a lehetőséget, hogy közterületeik térítésmentes felajánlásával növeljék a vendéglátó egységek kerthelyiségeinek, teraszainak méretét.