Adót vet ki a strandolókra a budakalászi önkormányzat

Forrás: turizmus.com

 2023. január 25. 10:12

Az adót azok a magánszemélyek fizetik majd, akik Budakalászon valamelyik vízparti szolgáltatóegységnél belépőjegyet váltanak, vagy bérletet vesznek.

Belépőnként 200 forint települési adót kell kifizetniük azoknak, akik sportolás, rekreációs, turisztikai vagy szabadidős tevékenység céljából ellátogatnak a budakalászi tavakhoz - értesült az index.hu.

A budakalászi képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg az új adó bevezetését. Budakalászon két tó van: a Lupa- és az Omszki-tó, de ezek közül az utóbbiban tilos a fürdés, a Lupa Beach viszont 2016 óta várja a strandolni vágyókat,

A városban korábban nem volt idegenforgalmi adó, a novemberi testületi ülésen készült jegyzőkönyv szerint azonban az elmúlt években egyre több turista kereste fel a Budakalász területén található tavakat, amelyek az önkormányzat illetékességi területéhez tartoznak. A Lupa-tó turisztikai kínálatát ebben a korábbi cikkünkben mutattuk be részletesen.

A cikkből egyebek mellett kiderül, hogy a Lupa-tó partján két strand is található, melyek között leginkább a hangulatában van különbség: míg a Lupa Beach a tengerparti élmény jegyében fehér homokkal, bárokkal várja a fürdőzőket, a Lupa-öböl intimebb, zöld, tóparti életérzést közvetít az oda látogatóknak.

A Lupa Beach lesz az első hazai strand, ahol a fürdőzők a belépőjegy megvásárlása után különadó kifizetésére kényszerülnek.

A Lupa-öböl intimebb, tóparti életérzést közvetít a látogatóknak, míg a Lupa Beach a tengerparti élmény jegyében fehér homokkal, bárokkal várja a fürdőzőket

Fotó: Lupa-öböl

A Lupa Beachet üzemeltető cég tulajdonosa, Gerendai Károly problémásnak tartja a különadót, ugyanis elriaszthatja a vendégeket. Az üzletember szerint 2019-ig kiemelkedő eredménnyel zártak, árbevételük akkor 671 millió, a profit 12 millió forint volt. 2020-ban már változott a helyzet, akkor 603 millió forintos bevétellel és 10 millió forintos veszteséggel zártak, és 2023-ra is veszteséges üzleti tervvel készülnek.

A legjobb időszakokban akár 150-170 ezer vendége is volt a Lupának, ami a 200 forintos adóval számolva 30 millió forintos bevételt jelent. A 2023-as évre 80 ezer belépővel kalkulálnak.