A rekord alacsony vízállás ellenére lehet fürdeni a Velencei-tóban

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 01. 13:18

Az utóbbi napokban futótűzként terjedtek a hírek a médiában a Velencei-tó "szinte teljes kiszáradásáról". A Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület tájékoztatása szerint a helyzet valóban súlyos, de a tó strandjai továbbra is kitűnő vízminőséggel várják a vendégeket.

A Turizmus.com is beszámolt róla, hogy a tartós hőség és a csapadékhiány miatt múlt csütörtökön a valaha mért legalacsonyabb szintre, 63 centiméterre csökkent a Velencei-tó vízállása, ami sok vendéget elriaszt az itteni fürdőzéstől.

Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület lapunkhoz eljuttatott hétfői tájékoztatása szerint a helyzet valóban súlyos, a tó több pontján drámai felvételek készíthetők a rekord alacsony vízállásról, azonban hangsúlyozzák, hogy Agárd, Gárdony és Velence strandjai továbbra is nyitva tartanak és kitűnő vízminőséggel várják fürdővendégeiket.

Felhívják a figyelmet arra a pozitív körülményre, hogy a strandokon az alacsony vízállásnak köszönhetően megnövekedett a sekély, a legkisebb gyermekek számára is biztonságos fürdési körülményeket teremtő, pár centiméteres vízfelületek területe. Emellett – az eddigiekhez képest ugyan kicsit hosszabb sétával – mindenhol elérhető olyan szakasz is, ahol akár az úszni vágyó felnőttek is hűsíthetik magukat – fogalmaztak a közleményben.

Ez is egy friss felvétel a Velencei-tóról – a fotó július 28-án készült az agárdi Tini Szabadstrandon

Fotó: Tihanyi Tamás

"A heti rendszerességgel végzett vízmintavételek laboratóriumi vizsgálati jegyzőkönyvei kivétel nélkül kiváló/jó vízminőségről tanúskodnak"– mondta el Tihanyi Tamás, a Velencei-tó legnagyobb strandüzemeltető cégének ügyvezetője.

"A rémhírekkel ellentétben és dacolva a nehézségekkel továbbra is kiváló felfrissülési és kikapcsolódási lehetőséget teremtünk vendégeinknek a cégünk által üzemeltetett agárdi Park, Napsugár és Tini, valamint a gárdonyi Sirály strandokon, de szívből tudom ajánlani a gárdonyi Tóparty Rendezvénystrand, vagy akár a velencei Északi Strand szolgáltatásait is" – tette hozzá az ügyvezető.

A hétvégi esőzés sem javított ugyanakkor érdemben a Velencei-tó helyzetén, a Vízügy legfrissebb, hétfői mérései szerint a vízszint jelenleg csupán 61-62 centiméteres.