Elriasztja a vendégeket a drámaian apadó Velencei-tó

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. július 28. 19:15

Csütörtök délutánra a valaha mért legalacsonyabb szintre csökkent hazánk második legnagyobb tavának vízállása. A drámain apadó Velencei-tóban már hetek óta akadozik a sétahajó-közlekedés, és egyre kevesebb a kemping- és strandvendég.

A Vízügy legfrissebb, csütörtök délutáni mérése szerint a tartós hőség és a csapadékhiány miatt a Velencei-tó vízállása a valaha mért legalacsonyabb, 63 centiméteres szintre csökkent. „Optimista előrejelzések szerint augusztus végéig, de sokak szerint csak augusztus közepéig közlekedhetnek sétahajók a Velencei-tavon. Veszélyben van a 30 perces pákozd-szúnyogszigeti, az egyórás velencei járat, és már a sárkányhajós fiatalokat is bosszantja a drámaian alacsony vízállás"  – nyilatkozta lapunknak Tóth János agárdi hajókapitány.

Vendégriasztó a látvány. A Velencei-tó kiszáradt medre Pákozd közelében július 28-án

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Küzdenek a kánikulával a csillagtetős fürdők is. Urbán Tamás, az Agárdi Városüzemeltetési Kft. strandokért felelő vezetőjének elmondása szerint 2021 azonos időszakához viszonyítva 30-40 százalékkal kisebb a fürdőzőhelyek vendégforgalma, ám a nyár további részében várható apadás miatt ez még elkeserítőbb arányú is lehet.Fogytán a vendég a tó kempingjeiben is, a szebb időkben népszerű gárdonyi Pisztráng Kemping & Apartman ügyvezetője, Szemenyei Krisztina lapunknak arról beszélt: nem ritka, hogy a sátras vagy lakókocsis vendégeik egy éjszaka után odébb állnak.

A Velencei-tó Gárdonynál. A ma délutáni vízállás mindössze 63 centiméter volt

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

A családbarát szolgáltatásairól is jól ismert Velence Resort & Spa vezetését is aggasztják a tó kiszáradásának csalhatatlan jelei. "Szállodánk wellness-szolgáltatás központú, ezért kevésbé érzékeljük a Velencei-tó vendégvesztésének jeleit. Azt viszont látjuk, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben jól megfontolják az emberek, hogy hol és mennyi ideig nyaraljanak  – mondta lapunknak Vágó Tamás, a 180 szobás szálloda értékesítési vezetője. – A tó turizmusát és benne a szállodákat fenyegető igazi rosszra, tartok tőle, szeptembertől kell számítani" – fűzte hozzá a szakember.

„A sztyeptónak tekinthető Velencei-tó mind mennyiségi, mind minőségi szempontból fokozottan érzékeny a környezeti változásokra, ismereteink szerint százévente átmenetileg ki is száradhat"  –  emelte ki a Turizmus.com-nak minap Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVI) szóvivője. Akkori nyilatkozata szerint a Velencei-tó átlagvízállása – a hosszú távú időjárás-előrejelzés alapján – az üdülési idény végére 50-65 centiméteres lehet. Azonban az alacsony vízállás ellenére sincs gond a Velencei-tó vízminőségével. A múlt évben történt halelhullás után a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatosan szellőzteti a vizet, és ezzel biztosítja a tó oxigénellátását – tudtuk meg a szóvivőtől.