Áprilisban újranyílik a berlini NDK-múzeum a tavaly felrobbant akvárium épületében

Forrás: turizmus.com

 2023. március 24. 08:36

Április 1-jétől újra látogatható Berlin egyik legnépszerűbb múzeuma, az NDK-múzeum a Dom Aquarée épületében.

Berlin egyik legnépszerűbb múzeumát, az egykori keletnémet országrész világát megidéző NDK-múzeumot (DDR-Museum) is elöntötte a sós víz tavaly decemberben, amikor a Dom Aquarée fedett belső udvarán felrobbant az AquaDom nevű egymillió literes akvárium. Az ugyanabban az épületben található múzeumot a szomszédos Radisson Blue hotellel együtt be kellett zárni, de április 1-jén újra megnyitja kapuit.

A privát üzemeltetésű múzeumot az érintett épülettömbben elsőként sikerült helyrehozni. A kiállítási tárgyak a gyors beavatkozásnak köszönhetően épségben megmaradtak, de a padló, a tapéta és az álmennyezet mind tönkrementek, valamint ki kellett cserélni az elektromos vezetékeket és az elektromos elosztókat is – írja a Tagesspiegel.

A szomszédos hotelben tavasszal tovább folyik a munka, a lobbyt már teljesen kiürítették, és az érintett épületrészt a szerkezetig visszabontják.

Az NDK-múzeum üzemeltetői a baleset után úgy döntöttek, hogy a felújítással együtt egy új koncepció mentén, „az elkövetkező 20 évre” megújítják a kiállítást. A cél az volt, hogy a tárlattal azokat is megszólítsák, akik maguk nem éltek a kettéosztott Németországban.

A múzeumban – amely a weboldala szerint 2022-ben az Év Múzeuma címet is elnyerte – kézzelfoghatóvá válik a történelem: a látogatók beülhetnek például egy valódi Trabantba, körbesétálhatnak egy volt keletnémet panellakásban és egy Stasi-fogdában is. A kiállítás egyik újdonsága lesz a Berlini Fal egy darabja, amelyet meg is lehet majd tapogatni.

A múzeumban egy hamisítatlan NDK-s nappalit is berendeztek

Fotó: DDR-Museum, Berlin

A drága felújítási munkálatok a koronavírus-járvány következményeivel együtt nagy terhet rónak a múzeumra, amelynek máskor évente több mint félmillió látogatója van. Az intézmény igazgatója azt is elmondta a lapnak, hogy nagyot csalódtak a biztosítótársaságokban. Az épületbiztosításból eddig egy centet sem láttak, az ingóságokra megkötött biztosításból a teljes kár kevesebb mint tíz százalékához jutottak hozzá.