AR és VR segít megismerni az ipolytarnóci vadászterületet

Forrás: turizmus.com

 2019. november 30. 16:16

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi célú különleges rendeltetésű vadászterület is. Ennek a vadászterületnek a mai és 17 millió évvel ezelőtti élővilágába engednek betekintést az új programok, amiket most öt helyszínen ismerhetnek meg az érdeklődők.

Vadászat, élmény, természetvédelem – ezzel a szlogennel hirdették meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság új programsorozatát. Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. által támogatott öt helyszínes rendezvény egyszerre vonzó a vadászok és a nagyközönség számára is.

A programot november 30-án mutatták be az Ipolytarnóci Ősmaradványok látogatóközpontjában, december 1-én azonban a Vajdahunyad várában, 7-én a diósgyőri várban, 8-án Egerben, 15-én pedig Debrecenben ismerkedhetnek meg az érdeklődők ezzel a különleges élménnyel.

Minden helyszínen előadások, kóstolók és kézműves programok mellett egy különleges élménybemutatón ismerheti meg a nagyközönség is a vadászterületet AR- és VR-eszközök segítségével.

A film az első kockák után interaktív játéktérré alakul

Fotó: BNPI

A bemutató alapja egy különleges természetfilm, amely az első kockák után interaktív játéktérré alakul. A falhoz érve a filmben szereplő állatok reagálnak az érintésünkre – a szarvas megijed és elszalad, a miocén ősvilágot bemutató jelenetben a medvekutya felágaskodik, az aligátor átúszik a patakon, így a program során a vendégek aktív részesévé válnak az egykori és mai vadászterület életének – mint manapság a vadászok, vagy a nemzeti park természetvédelmi szakemberei.

A filmben szereplő állatok reagálnak az érintésre

Fotó: BNPI

Ahogy annak idején az Ipolytarnóci Ősmaradványok volt az első helyszín Magyarországon, ahol 4D-s filmet nézhettünk meg, s tavaly itt mutatták be Magyarország első életnagyságú holografikus vetítését is, a mostani fejlesztés is technológiai újdonság, amely két magyar cég (Innotime Hungary Kft és Zengo Kft) innovatív fejlesztésének az eredménye.Az interaktív élményt VR-szemüveges bemutatás teszi még komplexebbé, amelynek keretében 360 fokban csodálhatjuk meg az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területet, hol a madarak szemével, hol egy vadászlesből, hol pedig visszarepülve a miocén ősvilágba.2020 március végéig nyitvatartási időben geológiai tanösvény túrajeggyel bárki kipróbálhatja Ipolytarnócon az új AR-VR bemutatót, jövő év áprilisától pedig új helyszínen, egy még komplexebb program során ismerhetik majd meg a vendégek egy természetvédelmi célú vadászterület egykori és mai élővilágát – tájékoztatott a BNPI.