Átadták a fonyódi Kajak-Kenu Pontot

Forrás: turizmus.com

 2019. július 02. 17:41

Átadták az első megújult balatoni vízitúra megállóhelyet. A fonyódi Kajak-Kenu Pont és az új eszközök a balatoni város vízi turizmusát hivatottak fellendíteni.

Új csónakházat illetve számos eszközt (kajakok, sárkányhajók, lapátok, SUP-ok, mentőmellények, illetve GPS modulok és más kiegészítők) adtak át július 2-án a Fonyód Városi szabadstrand mellett található, régi fonyódi vízitelep területén megvalósult, részben Európai Uniós, részben pedig önkormányzati beruházás részeként. A korszerű túraeszközök használatával új szabadidős csoportok formálódhatnak, és egyben lehetőség nyílik a térség természeti és kulturális kincseinek felfedezésére, megismerésére is.

A csónakház csaknem 16,7 millió forintos európai uniós és 4,6 millió forintos önkormányzati forrásból épült meg.  Az eszközök beszerzésére több mint 22 millió forintot fordítottak, ami teljes egészében Európai Uniós forrásból származott.

A fonyódi kikötő és a Balaton

Fotó: Wikimedia Commons

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadón az MTI beszámolója szerint hangsúlyozta, a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon, aminek fontos eleme, hogy miként tölthetik el a szabadidejüket az emberek. „A Balaton fantasztikus lehetőségeket nyújt az aktív kikapcsolódásra” – mondta. Mint kifejtette, a vízitúra megállóhely átadása azért is örömteli esemény, mert sokan mondogatják régóta, milyen szívesen körbeeveznék a Balatont, és erre hamarosan lehetőség nyílik. A kormánybiztos említést tett arról is, hogy sok egyéb kalandlehetőséggel is bővül az üdülőrégió kínálata.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke elmondta, a Felső-Tiszán már több százan, ezren vették birtokba a vízitúra megállóhelyeket. A Balatonon eddig három készült el a tervezett hétből, amelyek közül a fonyódit adták át először hivatalosan.

„Fel lehet fedezni a vízen is a Balatont úgy, hogy átjárást is szeretnénk biztosítani a különböző járművek között” – mondta. Ez azt jelenti, hogy például aki egy kajakkal elmegy Zamárdiba, az kerékpárral is visszatérhet. Ennek a logisztikáját egy applikációval kívánják biztosítani. Az MTI kérdéseire válaszolva elmondta, a balatoni Kajak-Kenu Pontok közül idén várhatóan öt fog elkészülni teljesen, a siófoki és a vitorláskikötővel közös projektként megvalósuló füredi pedig jövőre húzódik. Az önkormányzatokkal közös konzorciumban megvalósított projekt jövő évtől működik majd teljes hálózatként.

A Balaton vízi turizmusának komplex fejlesztése projekt keretében összesen hét vízitúra megállóhely (Siófok, Zamárdi, Balatonszemes, Fonyód, Keszthely, Révfülöp és Tihany) újul meg 595 millió forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, amelyben a Balaton vízitúra megállóhelyeit fejlesztik.