Átadták a Kis-Balaton Látogatóközpontot

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. szeptember 22. 16:53

Szerdától látogatható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb ökoturisztikai létesítménye, a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont, ahonnan elektromos járművel vagy akár kenuval és kajakkal is felfedezhető a Kis-Balaton.

A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

Korábban beszámoltunk róla, hogy létesítmény formabontó, tájba illeszkedő építmény, földtakarással és növényekkel a tetején. Az épület külső energiaforrást nem igényel, napelemparkkal, talajszondás fűtési rendszerrel készül. Moziterem, interaktív kiállítás, előadóterem, büfé lesz benne.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BFNPI) igazgatója az átadáson arra emlékeztetett, hogy a Kis-Balaton nemzeti parkként, természetvédelmi területként „a természet szentélye”, ahol számtalan állatfaj mellett több mint 300-féle madár fészkel, köztük a hazai természetvédelem címerállata, a nagykócsag.

A Kis-Balaton Látogatóközpont formabontó épületének teteje füvesített

Fotó: MTI/Varga György

Az igazgatóság eddig 14 bemutatóhelyet és három látogatóközpontot tartott fent, ahol évente mintegy 450 ezer látogatót fogad.

A Kis-Balatont az elmúlt évtizedekben egyre többen fedezték fel. Ma már önálló turisztikai célpontnak számít, főként a Keszthelyen, Hévízen, Zalakaroson pihenő turisták számára, akik akár kerékpáros vagy gyalogos túrákon is felfedezhetik a környéket – hangzott el továbbá a látogatóközpont átadásán.

Interaktív kiállítás a látogatóközpontban

Fotó: MTI/Varga György