Augusztus 1-jétől csak teszttel vagy védettségi igazolással lehet beutazni Németországba

Forrás: turizmus.com

 2021. július 30. 18:09

Vasárnaptól negatív koronavírustesztet kell felmutatnia mindenkinek, aki Németországba beutazik és nem tudja igazolni, hogy be van oltva vagy felgyógyult a koronavírus-betegségből – döntött pénteken a német szövetségi kormány.

Vasárnaptól minden 12 évnél idősebb beutazónak negatív koronavírus-tesztet (PCR- vagy antigéntesztet) vagy igazolást – a teljes oltásról vagy arról, hogy átesett a betegségen – kell felmutatnia, függetlenül attól, honnan és hogyan érkezik az országba – írja többek között a br.de.

A német kormány döntött arról is, hogy a magasabb kockázatú területek besorolásánál már csak két kategória – magas kockázatú terület (Hochrisikogebiet) és vírusvariáns-terület (Virusvarianten-Gebiet) – lesz, a kockázatos terület (Risikogebiet) kategória megszűnik.

Magas kockázatúak azok a területek, ahol a hétnapi fertőzésgyakoriság 200 felett van, jelenleg ilyen ország pl. Spanyolország és Hollandia. Ha valaki ilyen területről érkezik az országba, de van oltási vagy legfeljebb hat hónappal korábbi felgyógyulásról szóló igazolása, teszt és karantén nélkül beutazhat, ellenkező esetben tíz napot kell karanténban töltenie, öt nap múlva azonban negatív teszttel szabadulhat.

A 12 év alatti gyerekekre csak ötnapos karanténkötelezettség vonatkozik.

Az ún. vírusvariáns-területekről (ahol különösen gyakori a veszélyes variánsok előfordulása, ilyen ország jelenleg pl. Brazília) érkezőknek minden esetben kell negatív teszteredményt felmutatniuk, akkor is, ha van igazolásuk a beoltottságról vagy a felgyógyulásukról. Ezenkívül 14 napos karanténkötelezettség vonatkozik rájuk, amelyet nem lehet lerövidíteni.

Szúrópróbaszerű ellenőrzések

A negatív teszt felmutatására szóló kötelezettséget tehát az összes közlekedési eszközre kiterjesztették, eddig csak a légi úton történő beutazáskor volt érvényes.

A rendvédelmi szervek szakszervezete (GdP) szerint mindenkit nem tudnak ellenőrizni a határon, csak szúrópróbaszerű ellenőrzésekről lehet szó. A vonatokon útközben is ellenőrizhetnek, a többi közlekedési eszköz esetében a beszálláskor. Országon belül az egészségügyi hatóságok munkatársai ellenőrizhetik a teszt meglétét és az igazolásokat, úgy, mint eddig.

Az ingázók és az átutazók mentesülnek az új szabályok alól.

Magyarországról jelenleg még (a légi úton történő beutazás kivételével) korlátozások nélkül lehet beutazni Németországba.

A pénteken elfogadott szabályozás év végéig lesz érvényes

Fotó: 123rf.com

A megbetegedések növekvő része származik külföldről

Az új szabályokat azzal az indokkal hozták, hogy a koronavírus-járvány várható új hulláma előtt lefékezzék a vírus további terjedését.

A Robert Koch Intézet heti jelentése szerint egyre több német fertőződik meg külföldi utazása során. Június 28. és július 25. között mintegy 3662 esetet, az összes regisztrált megbetegedés kb. 12 százalékát jelentették azzal a megjegyzéssel, hogy az illető valószínűleg külföldön kapta el a betegséget. Valószínű megfertőződési helynek leggyakrabban Spanyolországot, Törökországot, Hollandiát, Horvátországot és Görögországot nevezték meg. A megfertőződések túlnyomó része (81%) azonban még mindig országon belül történik.