Csak az oltottak és a gyógyultak mehetnek szállodába, étterembe Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2021. november 06. 12:09

November 8-án, hétfőtől szövetségi szinten egységesen, újabb járványügyi szigorítások lépnek életbe.

Az osztrák kormány tagjainak és a tartományok elöljáróinak november 5-ei találkozóját követően bejelentették, hogy a vendéglátóhelyekre és szállodákba való belépéshez, a  25 főnél nagyobb összejöveteleken való részvételhez, továbbá a közeli testi kontaktust igénylő szolgáltatások igénybevételéhez november 8-tól az úgynevezett 2G szabály szükséges – írta meg blogján Kovács Balázs Bécsben élő turisztikai szakértő.

Ennek értelmében már csak oltási igazolással, vagy az elmúlt fél évben a betegségből kigyógyult státuszt igazoló védettségi igazolvánnyal – a „zöld passzussal" – lehet belépni ezekre a helyekre.

Újdonság, hogy a második emlékeztető oltást követő 9 hónap elteltével érvényét veszti az oltási igazolás, így kívánják ösztönözni a harmadik, ismétlő oltás felvételét. Alexander Schallenberg osztrák kancellár szerint a kórházi intenzív kapacitások leterheltségének rendkívül dinamikus ütemben való növekedése, valamint a karácsonyi ünnepek és a téli turisztikai szezon megmentése indokolja az  újabb szigort.

Graz városa. A téli turisztikai szezon megmentését szolgálják az új szigorítások

Fotó: 123rf.com

Az „oltatlanok gyeplőjét még szorosabbra kell fognunk" – foglalta össze az korlátozások mozgatórugóját a kancellár. Ausztriában az egészségügyi létesítmények, zárt terű kereskedelmi egységek mellett mostantól az egyéb közforgalmú helyeken is – mint könyvtárak, múzeumok – kötelező lesz az FFP2 maszk viselése. A részletszabályok várhatóan vasárnap jelennek meg, hogy azok hétfőtől életbe is léphessenek.

A GD Consulting információi szerint a beutazási szabályokat nem érintik a frissen bejelentett intézkedések részletei, ugyanakkor aki turisztikai célból érkezik az országba mindenképpen azzal számoljon, hogy a friss PCR-teszt önmagában már nem lesz elegendő a szolgáltatások igénybevételéhez: az éttermekbe, szállodákba való belépéshez.

Eközben az osztrák szállodaszövetség a Szputnyik vakcina mielőbbi elismertetését sürgeti Ausztriában, mert nagyon sok potenciális szezonális munkavállaló ezzel a vakcinával van beoltva.