A Szputnyik oltás elismertetését sürgeti az osztrák szállodaszövetség

Forrás: turizmus.com

 2021. november 03. 13:10

Az osztrák szállodaszövetség szerint gyors megoldást kell találni arra, hogy a Szutnyik védőoltást is elfogadják Ausztria-szerte, mert nagyon sok potenciális szezonális munkavállaló ezzel a vakcinával van beoltva.

Az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) üdvözli a szövetségi kormány lépését, hogy javaslatukra könnyítik a szezonális munkaerő foglalkoztatásának szabályait.A törvénymódosítás időzítését ugyanakkor megkésettnek ítélik, amely az idei téli szezonban már nem hozna érdemi segítséget, így sürgetik az új szabályok mielőbbi életbe léptetését. Amint arról tegnap beszámoltunk, Ausztria a „szezonális törzsmunkás” (Stammsaisonier) fogalmának bevezetésére készül, ennek lényege, hogy akik az osztrák munkaügyi hivatalnál 2022-ig regisztrálnak, azok a rákövetkező évekre is automatikusan megkapják a szezonális törzsmunkás státuszt, illetve az azzal járó kedvezményeket.

Markus Gratzer, az ÖHV főtitkára szerint gyors megoldást kell találni arra is, hogy a Szutnyik védőoltást is elfogadják Ausztria szerte, mert nagyon sok potenciális szezonális munkavállaló ezzel a vakcinával van beoltva.

Előre aggódnak az osztrák szállodások a síszezon munkaerőhiánya miatt

Fotó: 123rf.com

A főtitkár érvelése szerint a Magyarországon is széles körben használt Szputnyik oltás hatásos, hiszen a magyarok között jóval alacsonyabb a friss megbetegedések heti átlaga, mint Ausztriában.„Gyors és hathatós cselekvéssel még megakadályozható lenne, hogy Ausztria síturizmusában a karácsonyt követő időszakban munkaerőhiány miatt szűk keresztmeszet alakuljon ki" – idézi az osztrák szállodaszövetség közleményét blogjában a GD Consulting.