Ausztriában tovább enyhítik a korlátozásokat, csúszik a zöld útlevél

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. június 01. 15:45

Országszerte kedvezően alakulnak a járványügyi mutatók, a lakosság átoltása is a tervek szerint kedvezően halad előre, ami június 10-től újabb enyhítéseket tesz lehető Ausztriában.

Amint arról korábban beszámoltunk, május 19-től nyitva lehetnek az ausztriai szálláshelyek, vendéglátó egységek és a kulturális szolgáltatók.

A szövetségi kormány, járványügyi szakértők és a tartományok képviselőinek május 28-ai tanácskozását követően – több szakaszban – újabb enyhítéseket jelentettek be – írja Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő blogjában.

 

A turistabuszok teljes utaskapacitással közlekedhetnek

Sebastian Kurz osztrák kancellár tájékoztatása szerint országszerte kedvezően alakulnak a járványügyi mutatók, a lakosság átoltása is a tervek szerint kedvezően halad előre, ami június 10-től újabb enyhítéseket tesz lehető.

A védőtávolságot általánosan a meglévő 2 méterről 1 méterre csökkentik. A vendéglátóhelyen a zárórát este 10 óráról éjfélre módosítják, majd július elsejével teljesen eltörlik e korlátozást. A turistabuszokat június 10-tól a korábbi 50 százalékos kapacitás helyett teljes mértékben lehet használni. A kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük 75 százalékát tölthetik be a korábbi 50 százalékkal szemben. Esetükben azonban a szabályozás azon eleme érvényben marad, miszerint beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálják a látogatók létszámát.

Június 10-től a turistabuszok teljes kapacitással üzemelhetnek Ausztriában

Fotó: Roman Babakin/123RF.COM

Ugyancsak június 10-től az üzletek, uszodák és fitnesz szalonok is több látogatót fogadhatnak, mert a korábbi 20 négyzetméterrel szemben már csak 10 négyzetméterben határozták meg az egy főre biztosítandó területet. A maszkviselést július elejétől eltörlik, addig a zárt tereken továbbra is használni kell. Júliustól esküvőket, lakodalmakat is korlátozás nélkül lehet majd tartani.

Főszabályképpen mindenhol érvényes, hogy a turisztikai szolgáltatások igénybevételéhez az ún. zöld útlevelet szükséges használni, amely a beoltottaknak, a gyógyultaknak, valamint a negatív koronavírusteszttel rendelkezőknek egyaránt szabad belépőt jelent a szabályozott szolgáltatásokhoz.

 

További csúszik az osztrák zöld útlevél bevezetése

Ausztriában már áprilisban tervezték, hogy a gyakorlatba átültetik a zöld útlevelet, amely egy egységes digitális okmány, az utazási adminisztráció megkönnyítése és a turisztikai szolgáltatások biztonságos igénybevétele érdekében. Birtokosa egy applikáción keresztül tudja bizonyítani, hogy beoltott, gyógyult, vagy érvényes negatív teszttel rendelkezik, tehát esetében „zöld lámpa" világít a beléptetéseknél.

A zöld passzus bevezetésének tervezett időpontja többször módosult már, legutóbb június 4-e volt a céldátum. Mostanra bizonyossá vált, hogy az Európai Biztosság által megkövetelt technikai elvárások módosulása miatt újabb, minimum egy hét csúszás lesz a digitális dokumentum használatba vételéig. A köztes időszakban továbbra is papír alapon igazolják „jogosultságukat" az osztrákok.

 

Enyhülhetnek a beutazási szabályok is

A blog szerint a beutazás szempontjából újdonság, hogy Ausztria átveszi a német Robert Koch Intézet (RKI) ország-kockázati besorolását. Az úgynevezett RKI-listán a nem rizikós – közel 100 államot tartalmazó – országcsoportból érkező utazókra nem vonatkozik majd a karanténkötelezettség.

Georg Kadanka, az osztrák gazdasági kamara (WKO) utazási irodai tagozatának elnöke minapi nyilatkozatában arra utalt, hogy hamarosan eltörlik az Ausztriába érkezők előzetes regisztrációs kötelezettségét, ezt majd csak a rizikós országokból érkezőkre tartják fenn.