Itt vannak a turizmus újraindításának ausztriai részletszabályai

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. május 10. 16:36

Ausztriában a szövetségi kormány és a tartományi vezetők hétfői találkozóját követőn bejelentették a turizmus és szabadidő-gazdaság újraindításának részletszabályait. A szolgáltatásokat az úgynevezett zöld útlevéllel lehet igénybe venni.

Amint arról korábban beszámoltunk, május 19-e az újrakezdés dátuma: ekkortól nyithatnak meg a szálláshelyek, vendéglátó egységek, sport- és kulturális létesítmények.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a részletszabályok ismertetése előtt beszámolójában kitért arra, hogy európai összehasonlításban sikeres az osztrák járványkezelés, érvelése szerint Ausztriában más országokhoz képest kevesebb áldozatot követelt a koronavírus járvány harmadik hulláma. Ennek okát elsősorban a konzekvens tesztelési stratégiában, valamint az FFP2 maszkok kötelezővé tételében látja. Ezeket a szolgáltatásokat és eljárásokat a továbbiakban is fenntartják – írja a GD Consulting blogjában.A turisztikai, kulturális és sportszolgáltatások igénybevételének fő szabálya, hogy a hozzáférést, a „belépőt" a úgynevezett zöld útlevél jelenti. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a zöld passzust oltási igazolással, érvényes negatív teszteredmény birtokában, illetve a betegségből való gyógyulás tényét bizonyító igazolással lehet megszerezni. A zöld igazolványt három szakaszban vezetik be Ausztriában.

 

Fontos a vendégek nyomon követhetősége

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter a tájékoztató keretében ismertette a turisztikai ágazat újraindítását lehetővé tevő konkrét részletszabályokat.

Ennek megfelelően az éttermek kül- és beltérre egyaránt megnyithatnak május 19-től, egy asztalnál kültéren 10 felnőtt, míg beltéren 4 felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek ülhetnek. A negyedórás tartózkodást meghaladóan kötelező a vendégek regisztrációja, amely a járványügyi nyomon követést lehetővé teszi. Fogyasztás csak ülve engedélyezett, egyéb helyzetekben az FFP2 maszk viselése kötelező.

Május 19-én egyszerre nyithatnak meg a szálláshelyek, vendéglátó egységek, sport- és kulturális létesítmények

Fotó: 123rf.com

Szabadtéri rendezvényeken kültéren 3000, beltéren pedig 1500 fő tartózkodhat: feltétel, hogy beazonosíthatóan és nyomon követhetően legyenek a vendégek leültetve. Fontos ugyanakkor, hogy a létesítmények összkapacitásuk 50 százalékos mértékéig üzemelhetnek. Nem ültetett formában szervezett rendezvények esetében a maximum létszámkorlát 50 fő.Az 50 fő feletti rendezvények szervezése előzetes hatósági jóváhagyáshoz kötött, étel- és italfogyasztás egyelőre itt nem lesz engedélyezett. A wellnesslétesítményekben, fitneszközpontokban, kiállításokon és vásárokon 20 négyzetméter per főben szabják meg a létszámkorlátot.

A szektor számára a részletszabályokat a gyakorlati tanácsokat is tartalmazó „Biztonságos nyaralás" című kiadványban foglalják össze.

 

Határnyitás, széles körű tesztelés

Wolfgang Mückstein szövetségi egészségügyi miniszter ismertetése szerint május 19-től a határok a külföldiek előtt is megnyitnak, karanténkötelezettséget Ausztria csak a súlyosan fertőzött országok esetében tart fent. A járványügyi szempontból rizikós országcsoportból érkező beutazók számára negatív teszt bemutatása mellett is kötelező lesz a karantén.

A május 19-ei újranyitás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében külön szabályozták a belépéskor elfogadható tesztek formáját és érvényességét. Ennek megfelelően a PCR-tesztek 72 óráig, az antigén tesztek 48 óráig, a vorarlberi kedvező tapasztalatok alapján május 19-tól szövetségi szinten is bevezetésre kerülő „digitális önteszt" pedig 24 órás időtartamra lesz érvényes.

Újdonság a "POS-tesztelés" lehetősége. Ha valaki a széles körű és ingyenes tesztelési kínálat mellett sem tudott kellő időben tesztet csináltatni, azok számára a szálláshelyekre, vendéglátóhelyekre való belépés előtt helyben is lesz lehetőség „POS-tesztet" elvégezni. Ezek érvényessége azonban csak az adott helyszínre és csak a rövid tartózkodás (pl. ebéd elfogyasztása) idejére korlátozódik.

A wellnesslétesítményekben, fitneszközpontokban, kiállításokon és vásárokon 20 négyzetméter per főben szabják meg a létszámkorlátot.

Az újrakezdés kapcsán szabályozásra kerül továbbá az is, hogy az első oltás három hónapig mentesít a tesztelési kötelezettség alól. A második oltás után ugyanakkor már fél évig, aki pedig a betegségből gyógyultként oltatja magát, úgy kilenc hónapig mentesülhet a tesztelés bonyodalmaitól, ennyi ideig lesz ugyanis érvényes Ausztriában a zöld útlevele.

Az éjszakai kijárási korlátozást május 19-től egész Ausztriában eltörlik, azonban a vendéglátóhelyeken a záróra egységesen 22 óra lesz.

A május 19-ei nyitást követően újabb enyhítések a szabályozásokban – mint például nagyszabású esküvők, tömeges rendezvényeken étel-ital fogyasztás  engedélyezése, az FFP2 maszkviselés kötelezettség eltörlése, stb. – legkorábban július elsejét követően képzelhető el.