Hétfőtől feloldják az oltatlanok kijárási korlátozását Ausztriában

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2022. január 28. 12:36

Ausztriában január 31-től feloldják az oltatlanokra november közepén bevezetett kijárási korlátozást. A 2G-szabály azonban továbbra is érvényben marad.

Tekintettel arra, hogy a kórházak járványügyi leterheltsége a rekordszámú fertőzéses esetszámok ellenére sem emelkedik, így a kijárási korlátozás okafogyottá vált, és a szigorú szabályok január 31-től feloldásra kerülnek – érvelt Wolfgang Mückstein szövetségi egészségügyi miniszter.

A 2G-eljárás ugyanakkor továbbá is életben marad, így a kijárási korlátozás feloldása inkább technikai jelentőségűnek tekinthető: az oltatlanok továbbra sem férnek hozzá a 2G-szabály keretében nyújtható szolgáltatásokhoz, így nem fogadják őket például a szálláshelyek, éttermek és a kulturális intézmények sem.

Az oltatlanok továbbra sem mehetnek szállodába, étterembe Ausztriában

Fotó: efesenko84/123RF.COM

A turisztikai szakma által szorgalmazott 22 órás zárórát azonban továbbra sem törölték el, így Ausztria-szerte változatlanul este 10-kor zárnak az éttermek és az egyéb vendéglátó egységek.

A kötelező korai záróra eltörlését követeli az osztrák szállodaszövetség (ÖHV). Walter Veit ÖHV-elnök szerint az elmúlt napok döntései visszaigazolják, hogy a kórházi kapacitások kritikus leterheltsége nem következett be. Ennek megfelelően „értelmetlen este 10-kor ágyba küldeni a vendégeket, a 22 órai záróra azonnali eltörlésére van szükség" – idézi Walter Veit érvelését a GD-Consulting blogja.