Az akadálymentes turizmusé a jövő Orfűn

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. október 30. 13:09

Az ország egyik legszebb tájának természeti szépsége akkor vált ismertté, amikor a hatvanas években négy tavat létesítettek itt. Mára négy pilléren áll az itteni turizmus: gasztronómia, aktív és ökoturizmus, valamint az egyre fontosabbá váló akadálymentes turizmus.

E négy pillérről hallhattunk bővebb tájékoztatást a napokban szervezett study touron, ahol helyi szakemberek, valamint Füziné Kajdy Zita polgármester számoltak be róla, hogy az országosan népszerű Medvehagyma Fesztivál és a Fishing on Orfű mellett melyek a térség legújabb látnivalói, programjai és fejlesztési tervei.

 

Akadálymentesség, mint kiemelt cél

A főbb jelszavak az ökológiai terhelhetőség figyelembevétele, a környezettudatosság, a családias lépték megőrzése. De mindenekelőtt az, hogy a fogyatékossággal élők, a mozgássérültek is jól érezzék itt magukat.

A környezettudatosság és az akadálymentesség kiemelt szerepet kapnak

Fotó: orfu.hu

Az akadálymentesség egyre fontosabb szerepet játszik Orfű turisztikai kínálatának kialakításában, ennek része az utak, sétányok felújítása, a burkolatok cseréje és a közvilágítás javítása.

A TOP-os projekt fejlesztésének eredményeképpen az egyik medencénél nagyméretű szabad stéget építettek, amelyen kényelmesen közlekedhetnek a babakocsisok, idősebbek és mozgásukban gátoltak is.

Arra törekednek, hogy a nehezen mozgók, a gyengén látók és a hallássérültek is találjanak itt szórakozást, sportolási lehetőséget, és kellemesen tölthessék el szabadidejüket.

Ahogy Gonda Tibor, a Pécsi Tudományegyetem Marketing és Turizmus Intézetének adjunktusa, valamint Pataki Veronika, a Zöld Aktív Szociális Szövetkezet munkatársa hangsúlyozta, fontos tudni, hogy a mozgásukban korlátozott vendégek többsége szívesen utazik, ha megteremtik számukra a feltételeket, és költ is, és ráadásul nem egyedül érkezik, ez tehát üzleti szempontból is nyereséges irányzat.

A mozgássérültek és fogyatékossággal élők messziről is ide utaznak, ha olyan helyszínt és programokat kínálnak számukra, amely megfelel igényeiknek.

 

Sokkal több mint strand

A cél az, hogy az embereknek ne csak a fürdőzés, a strandolás jusson eszükbe Orfű neve hallatán.

A tó környéke is számtalan látnivalót és programlehetőséget kínál

Fotó: orfu.hu

A Pécsi-tótól kissé távolabb, megbújva az erdőben találhatók a malmok, köztük az Orfűi Malommúzeum, amely a főszezonon kívüli kínálat egyik fontos eleme.

A vezetett túrák során megtekinthetik a látogatók a papírmerítés, valamint a kenyérsütés folyamatát.

A malmok együttese műemléki és néprajzi szenzáció, ráadásul az egykori tulajdonosok leszármazottai működtetik a régi gépeket. Miután Pécs csak 15 kilométerre van, a megyeszékhelyről egész évben érkeznek ide kirándulók. Egyre több a magánszállás és a nívós étterem, mint például a Mediterrán, amely kiszolgálja az ebédelni vágyókat.

Az ökoturisztikai gondolkodás egyik érdekes példája a Vízfő tanösvény kialakítása, amely az ott található láperdő élővilágát mutatja be.