Az olasz és a spanyol turizmust érintheti leginkább a válság

Forrás: turizmus.com

 2020. április 15. 13:34

A spanyol és az olasz turizmust vetheti vissza a legnagyobb mértékben a koronavírus-járvány a WTTC adatai szerint.

Két olyan országban tombol jelenleg is a járvány – bár talán már mindkettőben kezd lecsengeni ­–, amelyek gazdaságában a turizmus kulcsszerepet játszik. Míg Olaszországban közel 160 ezer, Spanyolországban több mint 170 ezer koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván április 14-én, ennél többet csak a jóval népesebb Amerikai Egyesült Államokban regisztráltak.

A pisai ferde torony – minél fontosabb egy ország gazdaságában a turizmus, annál nagyobb károkat okozhat számára a járvány

Fotó: 123rf.com

Az ágazati cégvezetőket tömörítő Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) szerint az egészségügyi helyzeten felül a járvány súlyos gazdasági problémákat is okoz ezekben az országokban, mivel mindkettőben igen fontos tevékenység a turizmus. Ezenfelül mindkét országban magas volt a munkanélküliség és az állami eladósodottság már a járvány előtt is.

A Statista a WTTC adatai alapján összeállította azoknak a koronavírus által leginkább érintett országoknak a toplistáját, amelyek gazdaságában a legnagyobb részarányt jelenti a turizmus. Amint láthatjuk, Spanyolország és Olaszország áll a lista élén. A két országban a turizmus adja a GDP 14,3, illetve 13 százalékát, és a harmadik helyezett Kínában is meghaladja a 11 százalékot.

A turizmus részaránya a nemzetgazdaságból a koronavírus által leginkább érintett országokban

Fotó: Statista