75 millió munkahely tűnhet el a turizmusban a WTTC szerint

Forrás: turizmus.com

 2020. március 26. 13:57

Világszerte 75 millió munkahely elvesztését és a világgazdaság 2,1 billió dolláros csökkenését jósolja a WTCC, hacsak az ágazat nem kap gyors kormányzati segítséget.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC)  egy hete már drasztikus és azonnali cselekvést kért a kormányoktól a turizmus megmentése érdekében, most azonban még határozottabban fogalmazták meg a felszólítást, amit egy friss tanulmánnyal is alátámasztottak.

Eszerint koronavírus-járvány 75 millió munkahelyet sodort veszélybe a globális turizmusban – állítja a WTCC most megjelent elemzése. Az írás azt prognosztizálja, hogy az idén világszerte 2,1 billió amerikai dollárral csökken az összeg, amivel a turizmus hozzájárul a GDP-hez.

A kutatás szerint naponta egymillió munkahely szűnik meg az ágazatban, ami 50 százalékkal magasabb a korábbi prognózisnál. Az Európia Unióban 6,4 millió munkahely van veszélyben, és a GDP 413 milliárd dolláros visszaesésére kell számítani. Egyedül Kínában 26 millió munkahely érintett, és az országnak „katasztrofális”, 490 milliárd dolláros GDP-csökkenéssel kell szembenéznie.

A koronavírus miatt veszélybe került munkahelyek száma

Fotó: WTTC

„A legfrissebb előrejelzés azt mutatja, hogy több ország nem nyújtott elég gyorsan segítséget annak az ágazatnak, ami a globális gazdaság gerincét alkotja. Ha ezeket az intézkedéseket nem hozzák meg napokon belül, akkor a turizmus olyan mértéken visszaesik, hogy nagyon nehéz lesz a tapraállás. Ez a világgazdaság egészében is dominóeffektust okoz, és az egész ellátási láncban újabb munkahelyek szűnnek meg. Arra szólítjuk fel a világ kormányait, hogy segítsen annak az ágazatnak, ami minden öt új munkahelyből egynek a megteremtője volt” – mondta Gloria Guevara, a tanács elnöke.