A WTTC drasztikus és azonnali cselekvést kér a kormányoktól

Forrás: turizmus.com

 2020. március 18. 16:17

Akár 50 millió ember munkahelyét veszélyeztetheti a világméretű koronavírus-járvány a turizmusban, a WTTC ezért azonnali cselekvésre sürgeti a kormányokat.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) legfrissebb felhívása szerint a járvány hatására a globális turizmus akár 25 százalékkal csökkenhet 2020-ban – ez olyan, mintha három hónap teljes bevétele esne ki.

A WTTC emlékeztetett arra, hogy a napokban az Austrian és Brussels Airlines is megerősítette, hogy átmenetileg leállítja járatait, míg mások 80-90 százalékkal szűkítik menetrendjüket. A krízis komolysága vitathatatlan – idézi a közleményt a blueswandaily.com cikke.

A WTTC szerint az utazási tilalmak soha nem hoztak eredményt

Fotó: 123rf.com

A tanács felszólította a a világ vezetőit és kormányait, hogy azonnal cselekedjenek, és óvják meg a turizmust. „A tétlenség nem opció. Az ágazat a túlélésért küzd” – írta nyílt levelében Gloria Guevara, a tanács elnöke.

A Utazási és Turisztikai Világtanács statisztikái szerint a turizmus adja a globális GDP 10,4 százalékát, és körülbelül 320 millió munkahelyet biztosít. A szektor felelős minden ötödik új munkahely létrehozásáért. Az ágazat növekedése nyolc egymást követő évben felülmúlta a globális gazdaságét.„Turizmus nélkül a gazdaságokat világszerte egzisztenciális válság fenyegeti” – érvelt Guevara. Ennek ellensúlyozására a Tanács felszólítja a világ kormányait, hogy tegyenek azonnali intézkedéseket, hogy ez a munkahelyteremtő ágazat fennmaradjon.

„Nem hamarosan. Nem néhány hét múlva. MOST. A legkisebb késedelem is több millió elveszített munkahelyet és szinte kiszámíthatatlan károkat jelent világszerte. Elérkezett a cselekvés ideje” – írja a tanács elnöke.

 

Három létfontosságú intézkedésre van szükség

A WTCC három „létfontosságú intézkedést” javasol.

1. Pénzügyi támogatásra van szükség „az ágazat súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő alkalmazottai jövedelmének védelmére.”

2. Korlátlan kamatmentes kölcsönöket kell nyújtani a globális utazási és turisztikai társaságoknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak, hogy a teljes  összeomlást meg lehessen előzni.

3. A turizmus minden adókötelezettségét és illetékét fel kell függeszteni legalább a következő 12 hónapra.

 

A tilalmak nem hoznak eredményt

A WTTC szerint a határok bezárása, az általános utazási tilalmak és a szélsőségesebb kormányzati politikai intézkedések nem akadályozzák meg a koronavírus terjedését, és az ilyen szélsőséges fellépések soha nem voltak eredményesek. Ezeket az érveket a berlini ITB vásár lemondásakor kiadott korábbi állásfoglalásukban is leírták.

Mexikó korábbi turisztikai minisztereként Guevarának vannak tapasztalatai, hiszen ő volt akkoriban a felelős a H1N1-krízis kezeléséért országában.