A Ryanair 80 százalékos visszaesést vár áprilisban és májusban

Forrás: turizmus.com

 2020. március 16. 17:55

A légitársaság több rendkívüli intézkedést hozott és hangsúlyozta, hogy likviditása kiváló, és a válságot is túl fogja élni.

A koronavírus terjedése és az ezzel kapcsolatos kormányzati intézkedések az elmúlt héten jelentős negatív hatást gyakoroltak a Ryanair csoport légitársaságaink menetrendjére – fogalmaz a Ryanair közleménye.

Az elmúlt hét napban Olaszország, Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Ausztria, Görögország, Marokkó, Spanyolország, Portugália, Lengyelország, Dánia, Norvégia és Ciprus vezetett be különböző súlyosságú repülési tilalmat – vagy az összes gépet kitiltották, vagy „csak” a fertőzött országokból érkezőket – illetve korlátozást.

A hétvégén Lengyelország és Norvégia leállította az összes nemzetközi járatot, míg máshol korlátozták a légi irányítást vagy a reptéri szolgáltatásokat.

A Ryanair a teljes leállást sem zárja ki

Fotó: 123rf.com

A Ryanair arra számít, hogy a következő 7-10 napban ezen intézkedések miatt flottája jelentős része földre kényszerül. Ahol pedig ez nem történik meg, ott az egyéb intézkedések – például az, hogy megfelelő távolságot kell tartani az emberek között – teszik nehézkessé vagy egyenesen lehetetlenné a repülést. Áprilisban és májusban a légitársaság 80 százalékkal csökkenti ülései számát, sőt a teljes leállást sem zárja ki.

 

Azonnali intézkedések a költségek csökkentésére

A Ryanair azonnali intézkedéseket vezetett be a működési költségek csökkentésére és a cash flow javítására. A nem okvetlenül szükséges gépeket leállítja, a pénzügyi tranzakciókat elhalasztja, befagyasztja a munkaerő-felvételt, bővíti az önkéntes szabadság lehetőségeit, csökkenti a munkaidőt és a fizetéseket. „Munkatársainkkal és a szakszervezetekkel közösen dolgozunk azon, hogy kezelni tudjuk a rendkívüli és példátlan COVID-19 járványt, amelynek a hatását és időtartamát ebben a pillanatban lehetetlen előre látni” – áll a közleményben.

„A Ryanair csoport likviditása erős, pénzeszközeinek állománya március 12-én meghaladta a 4 milliárd eurót. Legfontosabb célunk most az, hogy olyan sokat teljesítsünk menetrendünkből, amennyit a kormányok szigorításai lehetővé tesznek. Az elmúlt két hétben csökkentek a foglalásaink, és ez még folytatódni fog egy ideig. Figyelemmel kísérjük a kereslet változásait és a kormányzati intézkedéseket, és szükség estén tovább szűkítjük a menetrendet” – folytatódik a közlemény.

 

A Ryanair túl fogja élni a válságot

„A Ryanair rugalmas légitársasági csoport nagyon kedvező mérleggel és likviditással. A megfelelő időpontban végrehajtott helyes lépésekkel még úgy is túl fogjuk élni a válságot, ha hosszabb ideig csökkentett járatszámmal kell üzemelnünk, vagy ha egyáltalán nem tudunk járatokat indítani. Arra is készülünk, hogy a helyzet előbb vagy utóbb újra normalizálódik, méghozzá inkább előbb, mint utóbb, hiszen az EU-országok kormányai példa nélküli intézkedéseket hoztak a járvány terjedésének megállítására” – tette hozzá Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója.