Koronavírus napról napra (frissítve)

Forrás: turizmus.com/MTI

 2020. március 13. 09:50 / Utoljára frissítve: 2020. május 06. 17:46

A koronavírus terjedésével egyre szigorúbb intézkedéseket léptetnek életbe világszerte. Összeállításunkat folyamatosan frissítjük az aktuális hírek alapján.

Május 6.

 

Több vidéki településen a héten újranyitnak a piacok és vásárok, helyenként változik a 65 éven felüliek számára meghatározott vásárlási idő. Az arc eltakarása mindenki – vevő és eladó – számára egyaránt kötelező. A másfél-két méteres távolság betartását a vásárlók között mindenhol ellenőrzik.

 

NÚSZ: csökkent a díjköteles utakon a forgalom áprilisban. Az e-matrica rendszerben közlekedő személygépjárművek forgalma a felére, az e-útdíj rendszert használó tehergépjárműveké pedig ötödével esett vissza a múlt év azonos időszakához képest – közölte szerdán a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A tájékoztatás szerint a NÚSZ Zrt. díjköteles gyorsforgalmi- és főutakra telepített portálkamerái az e-matrica rendszerben közlekedő személygépjárművek – autók, buszok, motorok – esetében 54 százalékkal kevesebb járműáthaladást rögzítettek idén április 1–30. között, az e-útdíj rendszert használó tehergépjárművek forgalmában pedig 21 százalékos volt a visszaesés a múlt év áprilisához képest.

 

Spanyolországban ismét nagyobb mértékben emelkedett a halottak száma, három nap után először emelkedett újra kétszáz fölé, ám az egészségügyi hatóságok szakemberei szerint ez nem jelenti az, hogy a járvány csökkenő tendenciája megfordult volna.

Spanyolországban 7 hét után, hétfőn kezdték meg enyhíteni a kijárási és nyitvatartási korlátozásokat, amelyeket négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban oldanak fel, várhatóan június végéig.    A dél-európai országban már 25 857 ember hunyt el a járvány során.

 

A franciák többsége, mintegy 57 százalékuk átlagosan 2,5 kilót szedett fel a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén március 17-i kezdete óta – derül ki az Ifop-közvélemény-kutatóintézet felmérésből.

Március 17. óta Franciaországban a nem munkába járók csak a lakóhelyük egy kilométeres körzetében hagyhatják el a karanténként megjelölt címüket, és előzetesen kitöltött igazolással kizárólag naponta egyszer egy órára mehetnek egyedül vásárolni, orvoshoz, egészségügyi sétára vagy szabadtéri sporttevékenységet végezni. A kijárási korlátozásokat 100 ezer rendőr felügyeli, rendszeresen igazoltatják az embereket.

A tanulmány szerint a férfiak 56, a nőknek pedig 58 százaléka hízott, a férfiak 2,7, míg a nők általában 2,3 kilót szedtek fel. A súlyfelvétel leginkább a munkanélkülieket és a kevésbé diplomázottakat sújtja – hívta fel a figyelmet a tanulmány.

 

Augusztus 20. és 22. között rendezik meg a Paloznaki Jazzpikniket a Balaton-felvidéken. Az eddig bejelentett fellépőkkel a szervezők folyamatosan egyeztetnek, hogy az eredeti programhoz igazodva tarthassák meg a Jazzpikniket az új időpontban is. A szervezők folyamatosan tájékoztatják a közönséget közösségi oldalaikon, de felhívják az érdeklődők figyelmét arra is, hogy a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos a szállások időben való lefoglalása.

 

Szlovákiában mérséklődik a járvány terjedése, újabb korlátozásokat oldottak fel. A kormány szerda reggeltől egyidejűleg léptette érvénybe a kéthetes ciklusokban tervezett enyhítések második és harmadik fázisát.

Míg két héttel ezelőtt – az első szakaszban – a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg, szerdától a nagyobb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások, a kisebb bevásárlóközpontok, a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, illetve a kültéri turistalátványosságok indíthatták újra működésüket, engedélyezték az istentiszteleteket, és kinyithattak a múzeumok és galériák, illetve az éttermek és bárok teraszai is.

A korlátozások részleges feloldása mellett továbbra is érvényben maradnak az egészségbiztonsági előírások, például az, hogy az üzletekbe belépők számát az alapterület alapján korlátozzák, a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a legalább 2 méteres távolságtartás.

A korlátozások feloldásának negyedik fázisa elvben két hét múlva esedékes, akkor már a mozik, az uszodák, a nagyobb bevásárlóközpontok, az iskolák és az óvodák is megnyílhatnának. Ennek feltétele, hogy a kór terjedése nem gyorsul fel jelentősen, vagyis a diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga száz alatt marad.

 

 

 

Május 5.

 

Továbbra is érvényben vannak a helyközi közlekedéssel kapcsolatos könnyítések és kedvezmények – nyilatkozta Schanda Tamás. A közlekedéspolitikáért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, a 18 megyére vonatkozó, a kijárási korlátozást érintő enyhítések mellett is korlátlan díjmentes utazásra jogosult minden egészségügyi dolgozó. A közlekedési szolgáltatók pedig a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig elfogadnak minden, közszolgáltatási utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, de lejárt hivatalos okmányt. Hozzátette: ebben az időszakban a fogyatékkal élők esetében is el kell tekinteni a díjmentességet, utazási kedvezményt igazoló dokumentumok érvényesítésétől, meghosszabbításától.

 

A fertőzések első hullámának levonulásával nem ér véget a koronavírus-járvány, második és harmadik hullámmal is számolni kell Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerint.

A legtöbb szakértő szerint formálódik majd egy második hullám, és sok szakember egy harmadik hullámmal is számol - húzta alá az RKI vezetője, rámutatva, hogy védőoltás hiányában egy járvány akkor ér véget, ha a népesség 60-70 százaléka átesik a fertőzésen.

Több tartományban már bejelentettek helyi terveket. Alsó-Szászországban például május 11-től ismét fogadhatnak vendégeket az éttermek, kávézók és sörkertek, május 25-től pedig a szállodák is működhetnek, egyelőre legfeljebb 50 százalékos kihasználtsággal. Bajorországban május 18-tól nyithatnak az éttermek, de a vendégek csak teraszon, kertben, szabad ég alatt foglalhatnak helyet, a hotelek, panziók és kempingek pedig május 30-án nyithatnak, ha alkalmas erre a járványhelyzet.

A szövetségi kormány álláspontja szerint helyes, hogy a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányok nem egységesen, hanem a helyi adottságoknak megfelelően alakítják ki a szabályokat, de közös alapelvekre és stratégiára van szükség.

 

10 százalékos GDP-csökkenésre számít idén Ausztriában a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt az UniCredit Bank Austria. Stefan Bruckbauer, az UniCredit Bank Austria vezető közgazdásza szerint egyes ágaztok a korlátozások megszüntetését követően sem lesznek képesek bepótolni a kiesett termelésüket. Ez különösen a szolgáltatásokra, valamint a kulturális és sport rendezvényszervezőkre igaz.

A turizmusban nemcsak nagy visszaeséssel, hanem rendkívül lassú normalizálódással kell számolni. Nem utolsósorban azért, mert a lakosságnak a jövedelemkiesés miatt jelentősen csökkent a szabadon elkölthető jövedelme. A szállodaipar és a vendéglátás idén mintegy 30 százalékos visszaeséssel számol, ami a megszokott üzletmenethez képest 6 milliárd eurós kiesés, és megfelel az osztrák bruttó hazai termékben idén várható csökkenés 17 százalékának.

A lakosság szabad mozgásának korlátozása forgalomcsökkenést von maga után a személyszállításban, az autóbérleti szolgáltatásokban, valamint az utazási irodák, illetve a kulturális és sportrendezvények szervezőinél is. Mivel ezeken a területeken lehetetlen az elmaradt szolgáltatásokat pótolni, a kiesés a megszokott üzletmenethez képest legkevesebb 25 százalékos, de akár 40 százalékos is lehet az UniCredit Bank Austria prognózisa szerint.

 

Spanyolországban 185-en haltak meg egy nap alatt, a halálozás már harmadik napja nem emelkedett kétszáz fölé – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium a tartományok adatai alapján készült keddi összefoglalójában. Az országban március 15-e óta van érvényben szükségállapot, amely felhatalmazást ad a kormánynak rendkívüli intézkedések bevezetésére a járványügyi védekezésben, ilyen például az állampolgárok szabad mozgásának korlátozása. Az alkotmány szerint a szükségállapot egyszerre legfeljebb 15 napra rendelhető el, meghosszabbításához a parlament jóváhagyása szükséges. A kabinet keddi ülésén dönt arról, hogy immár negyedszer kezdeményezi a május 9-én lejáró szükségállapot újabb meghosszabbítását a törvényhozásnál, most először azonban ennek elfogadása nehézségekbe ütközhet.

 

Az országos karantén érvényben marad a május 22-i lejárta után is Ukrajnában, de enyhíteni fognak egyes korlátozásokon – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kedden, egy nappal az után, hogy a kabinet a szóban forgó határideig meghosszabbította a május 11-ig elrendelt karantént.

A mukachevo.net munkácsi hírportál azt írta kedden a megyei közegészségügyi központ adataira hivatkozva, hogy a Magyarországgal határos Kárpátalján az elmúlt egy napban 15 ember kapta el a vírust. Egészében eddig 546 fertőzöttet regisztráltak, közülük 142-en egészségügyi dolgozók és 23-an gyerekek. Eddig 12 fertőzött halt meg, és 65-en gyógyultak meg Kárpátalján.

 

Izraelben csütörtöktől kinyithatnak a plázák a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások újabb enyhítéseként. Az új koronavírus-fertőzöttek folyamatosan csökkenő száma további könnyítéseket tesz lehetővé - jelentette be az Izrael nyitási stratégiáját ismertető televíziós sajtótájékoztatóján hétfő este Benjámin Netanjahu miniszterelnök.

A következő hetekben az ország egyre jobban visszatér a régi kerékvágásba, de a fertőzés elkerülése érdekében meghozott óvintézkedések, a fizikai távolságtartás és a szájmaszk viselése érvényben marad. A miniszterek megszavazták a százméteres kijárási korlátozás feloldását, és már szabad látogatni közeli rokonokat, nagyszülőket, noha továbbra sem javasolják például az ölelést.

Nyitott helyen húsz főig szabad gyülekezni, sőt május 17-től ötvenen, 31-től pedig százan is összegyűlhetnek egy helyen. Június közepétől minden gyülekezési korlátozást feloldanak, amennyiben továbbra is kedvezően alakul a járványhelyzet.

 

Franciaországban 25 ezer fölé emelkedett a halottak száma. A francia egészségügyi minisztérium hétfő esti összesítése szerint a napi halálozás ismét háromszáz fölé emelkedett.

A francia kormány egy hét múlva tervezi megkezdeni a március 17-én életbe lépett szigorú kijárási korlátozások fokozatosan feloldását, amelyet heves társadalmi vita kísér.

Az általános karantént felváltó óvintézkedések bemutatásakor Edouard Philippe miniszterelnök hangsúlyozta, hogy elsősorban a gazdaság újraindítása miatt van szükség a karantén feloldására, de az enyhítések csak akkor kezdődhetnek, ha a napi új regisztrált fertőzöttek száma nem haladja meg a 3 ezer. Az elmúlt napok átlaga ezer körül mozogott.

 

Május 4.

 

Megnyílt az átkelő Tornanádaskánál, a magyar-szlovák határon. A külgazdasági és külügyminiszter térségi települések polgármestereinek kérésére kezdeményezte az átkelő megnyitását az ingázó munkavállalók és a környéken működő vállalatok számára. A szlovák hatóságokkal folytatott tárgyalások eredményeként hétfő reggeltől magyar és szlovák állampolgárok munkavállalási céllal, kishatárforgalomban ismét használhatják az átkelőt. A közeli bánrévei átkelőt pedig már nemcsak magyar–szlovák kétoldalú forgalomban használhatják a kamionok és teherautók, hanem cseh és lengyel szállítási célpontok esetében is.

 

Csaknem kétmillióan kaphatták el az új típusú koronavírust Németországban egy hétfőn ismertetett becslés szerint. A bonni egyetemi klinika virológiai intézetének és klinikai kémiai és farmakológiai intézetének közös szervezésében végzett kutatás alapján hozzávetőleg 1,8 millió ember - a 83 milliós ország lakosságának 2,1 százaléka - fertőződhetett meg az új vírussal május elejéig.

A bonni kutatók a járvány első helyi gócában, a németországi Vuhannak is nevezett Heinsberg járási Gangeltben vizsgálták a vírus terjedését és hatásait 405 háztartásból 919 ember bevonásával. Számításaik szerint a település lakosságának 15 százaléka fertőződhetett meg, miután február közepén egy több mint 300 ember részvételével, zárt térben tartott karneváli ünnepségen elkezdett észrevétlenül terjedni a vírus. A fertőzés az esetek 0,37 százalékában vezetett halálhoz.

Azt is kimutatták, hogy a fertőzésveszélyt tekintve nincsenek számottevő különbségek a korcsoportok között, a vírust hordozó gyermekek nagyjából ugyanannyira fertőzőképesek, mint a felnőttek. Ugyanakkor meglepően alacsony a valószínűsége annak, hogy a vírus háztartáson belül terjed.

 

A főváros vezetése a Városháza egyik szárnyába fogadja be a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idejére azokat a hajléktalan embereket, akik vállalják a karantént, miután a csepeli elöljárók tiltakoztak a kerületben kialakítandó hajléktalanszálló miatt – közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn. Az idősotthonok lakói mellett a hajléktalanok a legkitettebb társadalmi csoport a koronavírus-járvány terjedésének. A mélyszegénységben élő, otthontalan emberek aligha tudják betartani a járvány megfékezése érdekében hozott szabályokat. Ráadásul sok közöttük az idős, krónikus beteg – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Közölték, a főváros már több mint 500 új helyet alakított ki, de további befogadóhelyek létesítésére van szükség ahhoz, hogy a fertőzés megfékezéséhez kellő távolságot biztosíthassanak az ellátottak között. A kommüniké szerint az elkövetkezendő napokban elkezdődik a Városháza Gerlóczy utcai szárnyának gyors átalakítása, amely a tervek szerint később a Budapest Galériának ad majd helyet.

 

Szlovéniában második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet, Horvátországban elkezdődött a járvány megfékezése érdekében elfogadott korlátozások feloldásának második fázisa – derült ki a válságstábok hétfői sajtótájékoztatóján.

Szlovéniában kinyithattak azok a kávézók és éttermek, amelyek rendelkeznek terasszal vagy kerthelyiséggel, továbbá a kisiparosok, valamint a fodrász- és kozmetikai szalonok is. Horvátországtól eltérően Szlovéniában még nem indul újra az egészségügyi ellátás, csak a fogorvosok nyithattak ki hétfőn.

 

Romániában május 15-én veszélyhelyzet váltja fel a rendkívüli állapotot. Szigorú higiéniai és távolságtartási óvintézkedések közepette - megnyithatnak Romániában a fodrászatok, szépségszalonok, fogászati rendelők, és múzeumok. Nem lesz már szükség az előre megírt nyilatkozatban magyarázatot adni a lakhely elhagyására, de zárt térben és a közszállítási járműveken kötelező lesz a védőmaszk viselése. A vesztegzár alá helyezett településekre az enyhítések nem vonatkoznak – részletezte az államfő.

 

Az Európai Unió tagállamaiból, a schengeni övezetből és a Nagy-Britanniából érkezőknek nem kell kéthetes karanténba vonulniuk Franciaországban a koronavírus-járvány miatt jelenleg érvényben lévő szigorú kijárási korlátozások május 11-től esedékes fokozatos feloldása után – jelezte a francia elnöki hivatal. Az Európai Unión kívülről érkezőkre vonatkozó szabályokat a francia külügyminisztérium a következő napokban ismerteti – közölte az elnöki hivatal.

A rendkívüli állapot július 24-ig tartó meghosszabbításáról szóló tervezetet szombati ülésen fogadta el a kormány, a parlament végleges jóváhagyása csütörtökön várható.

 

 

Május 3.

 

Már csaknem 3,5 millió a fertőzöttek száma a világban, a gyógyultaké megközelítette az 1,1 milliót.    Szombat reggel még 3 344 099 volt a fertőzöttek száma, a haláleseteké 238 663, a gyógyultaké pedig 1 053 342. A fertőzés 187 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 133 069 volt az igazolt fertőzöttek, 66 385 a halálos áldozatok és 175 382 a gyógyultak száma.

 

Operatív törzs: hétfőtől megkezdődik a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakasza - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a vasárnap online sajtótájékoztatón. A határforgalomról szólva elmondta: a teherforgalomban belépő oldalon Röszkénél kell 1 órás, a személyforgalomban kilépő oldalon Nagylaknál pedig 2 órás várakozási idővel számolni.

Arra a kérdésre, hogy az újrainduló repülőtéri utasforgalomban a külföldi utazásról hazatérőknek mire kell számítaniuk, azt válaszolta: a hazatérők kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át. Ha felmerül náluk a fertőzés gyanúja, kijelölt karanténba kerülnek, ha nem, akkor 14 napos hatósági házi karantént rendelnek el velük szemben.

A vidéki enyhítésekkel kapcsolatban elmondta: a teraszokon, kerthelyiségekben történő fogyasztásnál megengedett lesz a jellemzően a belső térben található mellékhelyiségek használata.

 

Hétfőn újranyit a Szegedi Vadaspark, ahol a látogatóknak több járványügyi szabályt is be kell tartaniuk – közölte Veprik Róbert igazgató vasárnap. A szakember elmondta, az ország legnagyobb területű, 45 hektáros állatkertje megfelelő körülményeket biztosít arra, hogy a vendégek kellő távolságot tartsanak egymástól. A park sétányai elég szélesek, az erdei utakat egyirányúsítják, és a zárt helyiségekben lévő állatbemutatóknál is kijelölik a kötelező haladási irányt, valamint meghatározzák, mennyien tartózkodhatnak az adott épületben. Az állatkert pénztárainál és a büféknél jelzésekkel hívják föl a látogatók figyelmét a megfelelő védőtávolság megtartására, és azt kérik mindenkitől, viseljen maszkot – közölte az igazgató.

 

Megközelítette a 12 ezret a fertőzöttek száma Ukrajnában, ahol továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés. Szombaton békés demonstrációt szervezett étteremtulajdonosok egy kis csoportja Kijevben az elnöki hivatal előtt, követelve, hogy legalább a nyílt téri teraszaikon engedélyezzék a vendégek kiszolgálását. Jelenleg Ukrajnában az éttermek és a kávézók csak házhoz szállítást vállalhatnak vagy elvitelre árusíthatnak, de helyben fogyasztásra nem szolgálhatnak fel semmit. Az UNIAN ukrán hírügynökség helyszíni jelentése szerint a vendéglátósok tiltakozóakciójukon kihelyeztek néhány asztalt a hivatal elé, és az arra járókat kóstolófalatkákkal kínálgatták.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter pénteken tett ígéretet arra, hogy az országos karantént május 11-e után elkezdi a kormány fokozatosan feloldani.

 

Egyetlen új koronavírus-fertőzést sem regisztráltak Szlovéniában, Horvátországban továbbra is egyszámjegyű az új esetek száma – derült ki a válságstábok vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Mivel jelentősen lassult a vírus terjedése mindkét országban, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon és újraindítják a gazdaságot. A bevásárlóközpontokban működő üzleteken kívül minden bolt kinyithatott a héten, hétfőtől pedig elkezdhetik működésüket azok a kávézók és éttermek, amelyek rendelkeznek terasszal, továbbá a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint május közepétől az óvodák és általános iskolák is.

 

Olaszország megpróbál újraindulni több mint két hónap után. A gyárak, az autó-, a textil- és az építőipar, valamint a városi tömegközlekedés újraindításával megkezdődik hétfőtől a járványhelyzet úgynevezett második szakasza Olaszországban, majdnem 4,5 millió dolgozó ismételt munkába állásával, ám a kijárási korlátozásokat még nem oldják fel teljesen.

Május 4-től újraindul az eddig leállított, „nem létfontosságú” termelés: megnyitnak a gyárak, újraindul az autó-, a textil- és az építőipar, valamint a divatágazat. A kereskedelemnek május 18-ig, a vendéglátásnak júniusig kell várnia a kormányütemterv szerint.

 

Május 2.

 

Torlódás alakult ki a nagylaki átkelő kilépő oldalán szombat délelőtt, a Románia felé tartóknak négy órát kell várakozniuk – közölte a rendőrség honlapján. A csanádpalotai autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán egy órát kell várniuk a tehergépkocsiknak. Az Útinform adatai szerint az M43-as autópályán, az átkelő előtt egy kilométeres a kamionsor. Április 2-ától a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen korlátozásokat vezettek be, a személyforgalmat a kilépő oldalon a nagylaki átkelőre terelik, a sztrádán a teherforgalom haladhat Románia felé.

 

Több ezren tüntettek szombaton Stuttgartban, tiltakozva a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott hatósági korlátozó intézkedések ellen, illetve a fővárosban, Berlinben is tartottak jóval kisebb létszámú demonstrációt. A tüntetést szervező Querdenken mozgalom követeli az alapvető jogok, a gyülekezés- és vallásszabadság helyreállítását.

A járvány idején Berlinben legfeljebb 20 fős összejövetelek engedélyezettek, hétfőtől pedig enyhül a szigor, már 50 fős rendezvényeket is lehet tartani.

 

Indul az élet vidéken, a főváros még a védekezésre összpontosít. A kormány rendelkezéseinek megfelelően Budapesten és Pest megyén kívül egyre több intézmény hoz olyan szabályokat, amelyek a koronavírus-járvány előtti időszaknak megfelelő működés felé közelítenek. A fővárosban és környékén ugyanakkor még a védekezés van a középpontban.

Hétfőn a Miskolci Állatkert és Kultúrpark újra megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, a látogatók egészségének megóvása érdekében a nyitás azonban egyelőre korlátozott lesz – közölte Miskolc polgármesteri hivatala.

Bár Martonvásár Fejér megyében található, a település a budapesti agglomeráció része, ezért a város vezetése úgy döntött, hogy éppen annyira fognak lazítani a szabályokon, mint Budapesten. Az önkormányzat egyelőre nem tervez könnyítéseket és a korábbi, szigorú szabályok betartására kértek minden helyi vállalkozást és vendéglátóhelyet is.

 

A francia kormány úgy döntött, hogy július 24-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt kihirdetett egészségügyi rendkívüli állapotot - jelentette be a szombati kormányülés után az egészségügyi miniszter. A március 24-én két hónapra kihirdetett rendkívüli állapot feloldása május 23-án Olivier Véran szerint még túl korai lenne: az óvintézkedések hirtelen megszüntetésével a járvány új erőre kaphat. Az egészségügyi miniszter megerősítette, hogy még egy jó ideig a vírussal együtt kell élnie a franciáknak.

 

Horvátországban és Szlovéniában is stagnál a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma - derült ki a válságstábok szombati sajtótájékoztatóján. Szlovéniában több ezren tüntettek a járvány megfékezésére elfogadott kormányzati intézkedések ellen. A szlovén sajtó arról írt: a demonstrálók közül többen viseltek szájmaszkot, de sokan nem tartották be a közösségi távolságtartás szabályait. Szlovéniában a koronavírus-járvány miatt továbbra is tilosak az ötfősnél nagyobb összejövetelek.

A szomszédos Horvátországban 24 óra alatt hárommal – hattal kevesebbel, mint egy nappal korábban –, 2088-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Mivel jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, április végétől szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és „újraindítják” a gazdaságot.

 

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, szombatra egy nap alatt újabb 550 új fertőzéses esetet azonosítottak, és ezzel a betegek száma elérte a 11 411-et - közölte az egészségügyi minisztérium. Az országban március 12-étől vezették be az országos karantént, amelyet utána kétszer meghosszabbítottak, most május 11-éig van érvényben. Ez idő alatt előbb szigorítottak, majd később kissé könnyítettek a korlátozásokon. Jelenleg az országban egyebek mellett kötelező az arcmaszk viselése közterületen és nyilvános helyeken, legfeljebb két felnőtt ember lehet együtt az utcákon, illetve gyerekeket kísérhet, szabályozták, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak az üzletekben. Nem működnek a nagyvárosokban a metrók, leállították a települések közötti személyszállítást, a városi tömegközlekedést csak külön igazolvánnyal, egészségügyi alkalmazottak és más különösen fontos intézmények dolgozói vehetik igénybe. A múlt héten viszont újra engedélyezték a parkok és a közterek látogatását, valamint a napokban az élelmiszerpiacok is kinyithattak. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter pénteken ígéretet tett arra, hogy május 11-étől elkezdi a kormány fokozatosan feloldani a karantént.

 

Május 1.

 

Bevezették az „intelligens karantént” Csehországban, amellyel a közegészségügyi hatóságok nagyon gyorsan meg tudják határozni, hogy egy-egy új koronavírus-beteg kikkel találkozott az előző öt napban. A rendszer lényege, hogy a diagnosztizált megfertőzött személynél – a mobilszolgáltatók adatainak segítségével – minél gyorsabban kinyomozzák, kivel találkozott az utóbbi öt napban, hogy őket szintén letesztelhessék. Ezt az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján tudják megállapítani.

 

Ismét megnyílt a látogatók előtt a pekingi Tiltott Város pénteken, miután a kínai főváros csütörtökön enyhítette az új koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatot – írja a China Daily kínai pártlap.

Az egykor a kínai császári palotaként működő Tiltott Város, amely korábban naponta 80 ezer érdeklődőt fogadott, a nagyobb tömörülések elkerülése érdekében ötezer főre limitálta a látogatók napi számát. Az UNESCO által a világörökség részének tekintett Palotamúzeumban egyelőre csak a kültéri részek látogathatóak.

A városban működő parkok szintén megnyitották kapuikat, de csupán 30 százalékos kapacitáson működnek és az érdeklődőknek előzetesen kell jegyet váltaniuk az interneten. A látogatóhelyekre - csakúgy, mint a vendéglátóhelyekre, bevásárlóközpontokba, vagy a tömegközlekedési eszközökre - változatlanul csak testhőmérséklet-ellenőrzést követően lehet belépni, a védőmaszkok viselete pedig szintén továbbra is kötelező.

 

New York államban pénteken kevesebb volt az új koronavírusos beteg, a déli államokban azonban nagyon megugrott a fertőzöttek száma. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szokásos napi sajtókonferenciáján elmondta: naponta ugyan még mindig mintegy ezer beteget szállítanak kórházba, s ez „még mindig nagyon magas arány”, de már ez is a járvány csökkenését mutatja.

Pénteken a déli Louisiana államból az eddigi legtöbb megbetegedést jelentették: 710 új beteget szállítottak kórházba. Az államban több mint 28 ezer a fertőzöttek száma, s a járvány eddig több mint 1900 halálos áldozatot követelt. John Bel Edwards kormányzó ugyan május 15-ig meghosszabbította a kijárási korlátozásokat, ám egyes intézkedéseket péntektől feloldott. Így például az éttermek vállalhatnak házhoz szállítást, és megnyithatják teraszaikat is. LaToya Cantrell, New Orleans polgármestere ugyanakkor Twitteren tudatta: a városban nem veszik figyelembe a kormányzó döntését, és az éttermeknek továbbra is zárva kell tartaniuk.

 

Javul a járványügyi helyzet Belgiumban, de még nincs ok az ünneplésre – írta a Le Soir francia nyelvű belga napilap pénteken. Az újság beszámolója szerint, az országban folyamatosan csökken a Covid-19 betegségben elhunytak száma, de a legtöbb haláleset még mindig az idősotthonokban történik. A lap szerint az új fertőzöttek száma is csökken a lakosság körében, 24 óra leforgása alatt 513 új esetet azonosítottak. A koronavírus-fertőzöttek összlétszáma 50 ezerhez közelít a 11, 5 milliós lélekszámú országban.

 

 

Április 30.

 

Május 25-én újra megnyílnak a nagyközönség előtt a csehországi várak és kastélyok. Bár hagyományosan április elsején szokott kezdődni a turisztikai szezon, a koronavírus-járvány miatt ez idén későbbre tolódott.

A prágai Hradzsin, Csehország leglátogatottabb műemléke, szintén május 25-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Azt, hogy az egykori cseh királyi székhely melyik részei, illetve milyen kiállításai lesznek látogathatóak, később hozzák nyilvánosságra – jelentette be Jirí Ovcácek, elnöki szóvivő.

„Számolni kell azzal, hogy a látogatás szigorú higiéniai szabályok betartásához lesz kötve” – mondta a szóvivő. A Hradzsint évente több mint kétmillió látogató keresi fel. A nemzetközi turizmus járvány miatti megbénulása miatt az idén a látogatók száma minden bizonnyal jóval alacsonyabb lesz – véli a cseh sajtó.

A cseh nemzeti műemlékvédelmi hivatal közölte, hogy május 25-től látogatható lesz a kezelésében lévő összes csehországi vár és kastély is. A műemlékek körüli parkokat és zöldövezeteket már május 11-én megnyitják a látogatók előtt. Eredetileg a várak és a kastélyok újranyitását június 8-ra tervezték, de a járvány kedvező alakulása alapján ezt két héttel előbbre hozták. Tavaly a csehországi várakat és kastélyokat – a Hradzsinon kívül – mintegy 5,5 millió látogató kereste fel.

 

A május elsejei hosszú hétvégére ismét több település, illetve településrész lezárását rendelték el a fővárosban és a környékén a koronavírus-járvány miatt, élve a kormány által az önkormányzatoknak biztosított joggal. Budapesten elrendelte a Margitsziget lezárást a hosszú hétvégére Karácsony Gergely főpolgármester - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel. A húsvéti és az múlt hétvégi tapasztalatokra építve május 1. és 3. között reggel 9 és este 8 óra között le lesz zárva a Margitsziget. A futók így, szigorúan betartva a 10 méteres követési távolságot, a reggeli és esti órákban ki tudnak menni sportolni - olvasható a közleményben. A közlemény szerint a kérdésben egyeztettek Óbuda-Békásmegyer polgármesterével, és a hosszú hétvégére az Óbudai-szigetet is lezárják.

Budakalászon érvényben marad az Omszk park és a Kálvária park 10 és 19 óra közötti lezárása, valamint a Duna-parti területek teljes lezárása pénteken, szombaton és vasárnap. A civil szervezetekkel folytatott egyeztetés után azonban a település önkormányzata úgy döntött, biztosítja a Megyeri hídról a kerékpáros lehajtást a 11-es út mellett haladó kerékpárúton. Ezzel lehetővé teszik az egyéni kerékpáros-forgalmat a Dunakanyar, valamint a 11-es út felé, de a lehajtásokat a Duna-part és a lakott területek felé nem engedélyezik, a csoportosulásokat továbbra is szigorúan korlátozzák.

Szentendre belvárosában péntektől vasárnapig az önkormányzat rendelete értelmében ismét forgalomkorlátozás lesz. A város honlapján közölték: az önkormányzati rendelet értelmében nem helyiek nem hajthatnak be gépkocsival a szentendrei belvárosba, és nem használhatják a Duna-parti kerékpárutat sem. A városi rendészet fokozottan ellenőrzi a forgalomkorlátozás betartását, és határozottan fellép a csoportosulásokkal szemben – írták. A kormányrendeletben foglalt "szabadidős célú" köztéren tartózkodás feltétele a sportolás, a gyaloglás, a folyamatos mozgás, vagyis nem tekinthető alapos indoknak a piknikezés, napozás, ücsörgés, étel- és italfogyasztás köztéren, a nem egy háztartásban élők csoportosulása – hangsúlyozták.

Kisoroszi – a település honlapján közzétett tájékoztatás szerint – a hétvégén zárva lesz a turisták előtt, a településen korlátozzál a járművek tartózkodását és parkolását. A lezárás a kerékpárosokra nem vonatkozik.

Zebegényben úgy döntött a polgármester, hogy a települést péntek nulla órától vasárnap éjfélig lezárja, egyúttal megtiltja a közterületen tartózkodást. A rendelkezés nem érinti a 12-es út és a kerékpárút forgalmát, ha más település az úticél, valamint a zebegényi lakcímmel rendelkezőket, az ingatlantulajdonosokat és – mások mellett – azokat, akik a településen egyedül élő hozzátartozójukat látják el.

A Pilisi Parkerdő Zrt. internetes oldala szerint az erdőterületet gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, valamint lóval bárki látogathatja, vannak azonban területek, amelyeket lezártak a látogatók elől, például a visegrádi Mogyoró-hegyi parkolóhelyeket és a fellegvár parkolóját.

 

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) díjköteles utakra telepített portálkamerái a kijárási korlátozás bevezetésétől, március 28-tól április 28-ig közel 110 ezer motor áthaladását rögzítették, 32 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év hasonló időszakában – közölte a szolgáltató csütörtökön.

Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatója a közleményben elmondta, a motorosok esetében a forgalomcsökkenés mértéke a gyorsforgalmi utakon volt a legnagyobb, az autópályákon és autóutakon 43 százalékkal, a főutak esetében 25 százalékkal kevesebb motoros áthaladást láttak a kamerák.

A NÚSZ elemzése szerint a külföldi felségjelzésű motorok esetében a határzár következtében jóval nagyobb, 77 százalékos volt a visszaesés, a magyar rendszámú motorok esetében az áthaladások száma 22 százalékkal csökkent.

A kijárási korlátozás bevezetése óta eltelt időszakban a legtöbben Pest megye díjköteles útjain közlekedtek motorral. A gyorsforgalmi utak közül a legtöbben az M0-áson, az M2-esen, illetve az M8-ason motoroztak, a főutak közül pedig a 84., valamint a 10. és az 51. számú főúton látták a legtöbb motoros áthaladást a kamerák – írták a közleményben.

 

Április 29.

 

Németország hazai összterméke (GDP) az idén minden korábbinál nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal csökkenhet, jövőre viszont már 5,2 százalékos növekedés következhet – áll a szövetségi kormány szerdán bemutatott előrejelzésében, amely szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága 2022 elejére érheti el a koronavírus-világjárvány előtti szintet. A kormány elképzelése szerint egy négy szakaszból álló intézkedéssorozattal enyhítik a járvány miatt egyszerre keletkezett bel-, és külgazdasági sokkot. A második szakasz érinti a vendéglátást és a turizmust.

 

Szlovénia is fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szigorú intézkedések mellett szerdától kinyithattak a könyvtárak, múzeumok és galériák, hétfőtől a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint azok a vendéglátóhelyek, amelyek rendelkeznek terasszal – ismertette a kormány döntését Jelko Kacin kormányszóvivő a válságkabinet szerdai sajtótájékoztatóján.

 

Kiskereskedők vonultak szerdán az ukrán kormány épülete elé tüntetni Kijevben, követelve, hogy a kabinet május 1-jétől enyhítsen a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozásokon – számolt be az ukrán média.

Közben a MAU ukrán légitársaság arról adott hírt, hogy szerdán az ukrán állami légi felügyelet indoklás nélkül megtiltotta a felszállást egy, Kijevből Londonba tartó gépüknek, amely hosszú távú munkaengedéllyel rendelkező ukrán dolgozókat szállított volna Nagy-Britanniába. Dmitro Kuleba külügyminiszter az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint előző nap megerősítette, hogy Ukrajna több partnerországa jelezte igényét Kijevnek ukrán munkavállalók iránt. A tárcavezető megfogalmazása szerint viszont „nem logikus” a világjárvány idején külföldre küldeni ukránokat.

 

Május 1-jétől, az elmaradó városnapi programok helyett „házhoz viszik” a zenét Hévízen, a könyvtárból pedig a kölcsönözni szánt könyveket viszik ki a lakóknak – közölte az önkormányzat.

A Gróf I. Festetics György Művelődési Központ a május 1-jére eső város napja alkalmából a hévízi lakóknak azzal kedveskedik, hogy Varga Endre fuvolaművész és Bódis Bettina énekes jóvoltából a muzsikát is „házhoz szállítja”. A különleges városnapi szolgáltatás péntek délelőtt indul és jövő keddig tart. A két muzsikus délelőttönként egy-egy több utca által határolt tömbben örvendezteti meg a lakókat zenével, de kiemelt figyelmet kap a Hévízen működő két idősotthon.

Mindezen túl a városi könyvtár májustól házhoz szállítja a kikölcsönözni kívánt könyveket. A szolgáltatást kizárólag a Hévíz területén élő, már beiratkozott, vagyis olvasójeggyel rendelkező olvasóik vehetik igénybe úgy, hogy  a hét elején telefonon leadják a kívánt könyvek listáját.

 

Április 28.

 

Keddre virradóra több mint hárommillióan fertőződtek meg a vírussal szerte a világon, a halálesetek száma 200 ezer fölött van (211 159), a gyógyultaké pedig több mint 800 ezer (894 062). A fertőzés továbbra is 185 országban van jelen. Magyarországon 2649-re emelkedett a fertőzöttek száma, a járvány eddig 291 halálos áldozatot követelt. Továbbra is Budapesten (1305 ember) és Pest megyében (358) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (265), Komárom-Esztergom megye (92), Zala és Csongrád megye (89-89). Békés és Vas megyében van a legkevesebb (14-14) fertőzött Magyarországon.

 

Kedvezőbbek a légi áruszállítási szektor mutatói a 2008-as gazdasági válsághoz képest, de a korlátozások feloldása után újra nehéz helyzetbe kerül az ágazat – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) keddi videokonferenciáján. Brian Pierce, a háromszáz légitársaságot tömörítő, montreali kereskedelmi szervezet vezető közgazdásza azt mondta, márciusban 15,2 százalékkal csökkent a légi áruszállítás volumene, a 2008-as válságban viszont ennél nagyobb, 25 százalékos visszaesést mértek. A mostani helyzetben még a bizalmi indexek is magasabban vannak, és a cégek jövedelmezősége is kedvezőbb a 12 évvel ezelőtti válsághoz képest. Ennek oka az elemző szerint az, hogy a mostani járvány okozta gazdasági helyzetben az áruszállítás biztosítja az egészségügyi segédeszközök és gyógyszerek meglétét, így most az összes légitársaság közül az áruszállító cégek vannak a legjobb helyzetben. Ez azonban változni fog, ha feloldják a korlátozásokat.

 

Kulturális fesztiválok és kiállítások időpontjai és programjai módosulnak a járvány miatt – közölték a szervezők kedden az MTI-vel. Nem rendezik meg idén a Pécsi Tudományegyetem legnagyobb közösségi eseményét, a könnyűzenei produkciókat felvonultató Pécsi Egyetemi Napokat a koronavírus-járvány miatt. A pünkösd hétvégére tervezett nyárindító Bondoró Utcaszínház Fesztivált új időpontban, augusztus 28. és 30. között rendezik meg Kapolcson. A kecskeméti Cifrapalotában március 14-én nyílt meg a jubileumi Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé, azonban azt a járvánnyal kapcsolatos rendelkezések miatt csak két napig lehetett megtekinteni, ezért a kiállítás anyagát keddtől december 31-ig a Kecskeméti Katona József Múzeum online is bemutatja a honlapján. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar törölte fellépéseit. Az eddigi online előadások után döntöttek úgy, hogy a biztonsági előírásokat betartva, csökkentett létszámmal élőben is játszanak, rögtönzött koncerteket tartanak. Legutóbb pénteken kora este a We are the World című sláger dallama csendült fel a szolnoki Széchenyi lakótelepen. A szolnokiak a közeljövőben is számíthatnak rögtönzött előadásokra a szimfonikusoktól.

 

A horvát szülők 80 százaléka nem küldi iskolába gyermekét május 11-től – írta a Jutarnji List című horvát napilap kedden, miután a kormány bejelentette, hogy az említett időpontban az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket. Zágráb három lépésben, fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon. Hétfőn reggel kinyitottak az üzletek, és elindult a városi közösségi közlekedés. Május 4-től kinyithatnak a fodrász- és kozmetikai szalonok, 11-től pedig a bevásárlóközpontok, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai. A kormány a szülőkre bízta, hogy engedik-e a gyerekeiket iskolába, vagy a tanévet távoktatás formájában kívánják folytatni és befejezni. Az iskolák által pénteken kiküldött kérdőívekre a szülők mindössze 20 százaléka válaszolt úgy, hogy engedné gyermekét iskolába járni.

 

Elmarad a nagy múltú nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban – jelentette be kedden Andrea Pfeffer Ferklová, a nyugat-csehországi fürdőváros polgármestere. A fesztivál szervezői korábban azt tervezték, hogy a koronavírus-járvány miatt a rendezvényt júliusról augusztusra halasztják, de a város önkormányzata hétfői ülésén ezt nem fogadta el. A polgármester közölte: a fesztivál szervezői várhatón még a héten részletes tájékoztatást adnak arról, milyen új formában tartják meg idén a szemlét. Értesülései szerint az idei, 55. nemzetközi szemlét az egész országra kiterjedő filmbemutató-sorozat formájában rendezik. A neves filmszemle tavalyi költségvetése 135 millió korona (1,822 milliárd forint) volt. A több mint 200 filmvetítésre mintegy 140 ezer belépőjegyet váltottak.

 

 

Április 27.

 

Közel egy hete csökkenő tendenciát mutat Szlovákiában a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma, a kórból újonnan kigyógyultak száma pedig péntek óta minden nap meghaladta az új fertőzöttekét.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása Szlovákiában már a múlt héten elkezdődött, első lépésben a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg szerdán, ugyanakkor érvényben maradtak az egészségbiztonsági előírások.

Igor Matovic szlovák kormányfő egy vasárnapi televíziós vitaműsorban megerősítette: óvatosságból május 6-nál hamarabb nem indítják el a korlátozások feloldásának második szakaszát. Az említett második szakaszban a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások kezdhetnék újra működésüket, illetve az istentiszteletekre és házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét is feloldanák.

 

Csehországban hétfőn kinyithattak a 2500 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és a legtöbb szolgáltató is. Az üzemeltetők azonban minden esetben kötelesek betartani a szigorú speciális higiéniai szabályokat.

Kinyitottak a fitnesz- és a wellness-központok is, de az öltözők és a zuhanyozók használata nélkül. A ruházati boltokban tilos a vásárolt áru felpróbálása. A köztereken már engedélyezett legfeljebb tíz ember csoportosulása, de a szájmaszkok kötelező használata várhatóan június végéig érvényben marad. Továbbra is zárva vannak a vendéglők, az iskolák, a színházak, a mozik és elmaradnak a sportrendezvények.

A prágai kormány feloldotta a külföldi utazások tilalmát is, de kiderült, hogy a szomszédos országok korlátozó intézkedései miatt a csehek gyakorlatilag mégsem tudnak sehova utazni.

A korlátozó intézkedések fokozatos feloldását a koronavírus-járvány terjedésének jelentős lelassulása teszi lehetővé Csehországban.

 

Újabb 12 német tartományban lépett életbe hétfőn a koronavírus-járvány miatt bevezetett maszkviselési kötelezettség, így a 16 közül már 15 tartományban kell eltakarni a szájat és az orrot több élethelyzetben.

Schleswig-Holstein az egyetlen tartomány, ahol még nem kötelező a maszkviselés, de már csak szerdáig. A tartományi szintű szabályozásokban közös elem, hogy a súlyos hiány miatt nem várják el az orvosi maszkot, hanem a pamutból házilag vagy kisiparilag készített, úgynevezett közösségi maszk viselését bátorítják. Ugyancsak közös elem, hogy a tömegközlekedésben nem lehet részt venni maszk nélkül. Az üzletekbe sem lehet bemenni fedetlen szájjal és orral, kivéve Berlint, ahol egyelőre nincs ilyen előírás, bár számos boltban hatósági előírás nélkül is bevezették a szabályt.

Mától csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni Budapesten a tömegközlekedés járataira, s így lehet csak boltba menni és taxival utazni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Az intézkedés nem vonatkozik a 6 éven aluli utasokra.

A rendelkezés betartásának elősegítése érdekében, illetve azért, hogy minden utas biztonságban érezhesse magát a tömegközlekedési járatokon, a Budapesti Közlekedési Központ és a Főpolgármesteri Hivatal több csomópontban mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóknak.

 

Április 26.

Vasárnapra csaknem 2,9 millióan fertőződtek meg a vírussal szerte a világon. A fertőzés 185 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésnek az Egyesült Államokban van (53 789), az első ötben négy európai ország szerepel az USA után: Olaszország (26 384), Spanyolország (22 902), Franciaország (22 648) és az Egyesült Királyság (20 381).

 

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Hupej tartományban vasárnapig a járvány mérséklődésének köszönhetően immár 266 turisztikai látványosságot, vagyis a tartományban található látogatóhelyek több mint 60 százalékát nyitották újra. A május 1-je alkalmából tartott ötnapos munkaszünet idején csupán a nyílt téren található látványosságok látogathatóak, az egyes intézmények napi befogadóképességük 30 százalékát engedhetik csak belépni, az érdeklődőknek pedig előzetesen kell foglalniuk jegyet.

 

Torlódás alakult ki a nagylaki határátkelő kilépőoldalán vasárnap délelőtt, a Románia felé tartóknak három órát kell várakozniuk - közölte a rendőrség a honlapján. A csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen mindkét irányba egy órát kell várniuk a tehergépkocsiknak. Április 2-ától a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen korlátozásokat vezettek be, a személyforgalmat a kilépőoldalon a nagylaki átkelőre terelik, a sztrádán a teherforgalom haladhat Románia felé.

 

Montenegróban a tervek szerint május 4-től újra felvehetik a munkát a taxisok, és a tömegközlekedés is megindulhat azokon a településeken, ahol nincsenek regisztrált fertőzöttek. Szintén május 4-től nyithatnának újra a kisebb üzletek, a múzeumok, a fogorvosi rendelők, valamint a szépségszalonok, május 18-tól pedig kinyithatnának az éttermek, a bevásárlóközpontok és a strandok.

 

 

Április 25.

 

Spanyolországban Pedro Sánchez kormányfő a járványügyi korlátozások további enyhítését helyezte kilátásba szombat esti sajtótájékoztatóján. Az országban március 15. óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot, amelyet a parlament szerdán meghosszabbított május 9-én éjfélig.

A tartományi elnökök közül többen kérték már a kabinetet, hogy ne központi intézkedésekkel határozzanak erről, hanem helyben, maguk dönthessenek a korlátozások feloldásáról. A folyamatra már kidolgozott elképzelések vannak például Baszkföldön, a Kanári-szigeteken és Andalúziában.  Utóbbi térség vezetése szeretné elérni a vendéglátóhelyek májusi és a szállodák júniusi nyitását, létszámkorlátozással biztosítva a közösségi távolságtartás szabályait. Andalúziában a turizmusból származik a régió bruttó hazai termékének (GDP) több mint 13 százaléka, és ebben az ágazatban dolgozik a munkavállalók 13 százaléka.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) jelentése szerint márciusban az országban több mint 61 százalékkal zuhant a vendégéjszakák száma a februári adatokhoz képest, ami példa nélküli visszaesést jelent. A hoteleket március 19-től kezdték bezárni és március 26-tól már egy sem volt nyitva a turisták számára.

 

A szombaton ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában meghaladta a húszezret az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. A friss adatok alapján ugyanakkor már folyamatosan csökken a kórházakban kezelt betegek száma, és a brit kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik a gazdaságot bénító korlátozások enyhítése végett.

A Financial Times számítási alapján a járvány okozta halálesetek számát mutató görbe már április 8-án tetőzött, és azóta a halálozási ráta fokozatosan lefelé tart. A brit kormány szombat esti sajtótájékoztatóján a brit belügyminiszter megerősítette azt a kormányzati álláspontot, hogy a statisztikáknak a helyzet még markánsabb javulását kell tükrözniük, mielőtt a járvány megfékezését célzó, több mint egy hónapja bevezetett korlátozások enyhítése szóba kerülhetne.

 

Zágráb három lépésben, fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szigorú intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak a kisebb üzletek, május 4-től a fodrász- és kozmetikai szalonok, 11-től pedig az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket.

A válságstáb tájékoztatása szerint az üzletek nyitvatartását is meghosszabbítják. Azok 7-től 22 óráig lehetnek majd nyitva egy óra szünettel az eddigi 8-17 óra helyett. Az egy óra szünet alatt a dolgozóknak mindent fertőtleníteniük kell az üzletekben. Az új rendelet szerint ugyanakkor ünnepnapokon és vasárnap zárva kell tartaniuk, ez alól kivételt képeznek a benzinkutak, pékségek és trafikok.

Kinyithatnak a múzeumok, galériák és a könyvtárak is. A higiéniai előírások mellett ugyanakkor be kell tartaniuk a társadalmi távolságtartás szabályait is, ezért száz négyzetméteren legfeljebb 15 ember tartózkodhat.

 

Bár Szlovéniában már hétfőn kinyithattak a 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, Ljubljana a hét elején indult, és egy hétig tartó átfogó szerológiai vizsgálat eredményéhez köti a járvány megfékezésére elfogadott korlátozások további enyhítését.

 

Későbbre tolódhat a Covid-19 megbetegedés terjedésének csúcspontja Szlovákiában. Az Egészségpolitikai Intézet (IZP) elemzése az új típusú koronavírus szlovákiai terjedésének három különböző forgatókönyvét tartalmazza. Ezek közül az első a vírus reprodukciós faktorának 1,0 alatti mutatójával számol, és a vírus lassú terjedését valószínűsíti, valamint azt, hogy az újonnan fertőzöttek száma stabilan alacsony szinten marad, így az országban összesen 5600 ember betegedne meg és a kór a nyár végén vagy szeptemberben érné el a csúcspontját.

Az elemzésben szereplő másik forgatókönyv 1,1-es reprodukciós faktorral, és a szlovákiai népesség 0,6 százalékának (mintegy 33 ezer embernek) a megfertőződésével számol. A harmadik változatban a vírus reprodukciós faktora 0,8 és ennek alapján a kór terjedésének csúcspontján a népesség 0,04 százaléka (közel 2200 ember) lenne fertőzött.

 

Belgiumban május közepétől fokozatosan kinyitnak a boltok és az iskolák – jelentette be péntek este Sophie Wilmés belga kormányfő. Ennek értelmében május 4-én több helyen újraindulhat a munka, de lehetőség szerint a nagyvállalatok dolgozói továbbra is otthonról dolgoznának, május 18-tól szigorú szabályok mellett kinyithatnak a kereskedések, végül május 18-tól az oktatási intézmények is újra megnyithatják kapuikat. Az éttermek, bárok és egyéb vendéglátó-egységek csak júniustól térhetnek vissza a régi kerékvágásba.

 

Április 24.

 

Újranyílt a régi hegyeshalmi határátkelő. A régi 1-es úton található hegyeshalmi átkelőt péntek hajnalban adták vissza a forgalomnak úgy, hogy az ingázók és a gazdák reggel 5 és 10 óra között, valamint délután 17 és 20 óra között járhatnak át rajta.

 

Újra életbe lépnek a hétvégi szigorítások vidéken. Ismét szigorítják a hétvégén a szabadban tartózkodás szabályait a nagyvárosokban. Az önkormányzatok – élve a kormánytól kapott felhatalmazásukkal – több kirándulóhelyet is újra lezárnak. Éjszakánként több helyen kijárási tilalom lesz érvényben.

A balatoni települések többségén ismét életbe lépnek a korábban bevezetett hétvégi korlátozó intézkedések, így nem közelíthetők meg strandok, parkok, játszóterek, kikötők, közterületek, parti részek. Akadnak ugyanakkor tóparti települések, ahol nem zárnak le közterületeket, mint például Zamárdiban, Balatonszemesen, Fonyódon vagy Balatonkeresztúron.

Velencén hosszabb ideje lezárják a város parkolóit a hétvégékre és az ünnepnapokra. Ez alól kivétel a korzóban üzemelő áruház parkolója, ahol a vásárlók egy órát parkolhatnak, valamint a vasút melletti parkoló, amelyet nem zárnak le a munkába járók miatt.

 

Elmarad a hortobágyi kihajtási ünnep. Bár a Szent György-napi kihajtási ünnep a járványhelyzet miatt az idén elmarad a Hortobágyon, az állatok már elhagyták téli szállásaikat és kint legelnek a pusztán – közölte a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője pénteken.

Eközben számos beruházás is zajlik Hortobágyon: megújul a központi fogadótér, új látogatóközpontot és parkolókat alakítanak ki, utakat újítanak fel és árnyékolást kap a nemzetközi lovasnapoknak otthont adó mátai lovaspálya lelátója – közölte az igazgató.

 

Izraelben a könnyítések újabb szakasza keretében szinte minden bolt kinyithat szombat estétől, csak a fedett helyen lévő bevásárlóközpontok maradnak továbbra is zárva. A kormány péntek délelőtt jelentős újabb könnyítéscsomagot szavazott meg elsősorban a kiskereskedelem és a szolgáltatások területén, melyek szombat estétől lépnek életbe. A szabad téren lévő boltok mind kiszolgálhatják az egészségügyi óvintézkedések betartásával vevőiket. Az üzletek bejáratánál fel kell tüntetni, hogy egyszerre hány embert engedhetnek be alapterületük és a pénztárak számának függvényében, és a többi vásárlónak az utcán kell várakoznia egymástól két méteres távolságban.

Munkába állhatnak a fodrászok, a kozmetikusok és a pedikűrösök is a higiéniai szabályok szigorú követésével. A vendéglőkben, cukrászdákban és kávéházakban már nem csak a házhoz szállítás igénybe vételével süthetnek és főzhetnek, hanem helyben is át lehet venni az ételeket, de az asztalokhoz, pultokhoz továbbra sem lehet leülni.

 

Szigorú óvintézkedések mellett, fokozatosan indulhat újra az oktatás az ausztriai iskolákban májusban. Az oktatás szigorú óvintézkedések mellett folytatódik; ezért az iskolai  osztályok tanulói nem lehetnek jelen egyszerre a tanórákon. Az osztály egyik fele hétfőtől péntekig, másik fele csütörtökön és pénteken vesz részt az iskolai oktatásban; a következő héten a csoportok cserélnek egymással. Énekórát és testnevelés órát nem tartanak, és a diákok nem írnak iskolai dolgozatot sem.

A szigorú óvintézkedések részeként az osztályterem kivételével kötelező lesz a szájmaszk viselése.

 

Április 27-től négy szakaszban indul újra az élet Olaszországban a római kormány tervei szerint az új típusú koronavírus-járvány elvonulása után, amelynek részleteit a Corriere della Sera című napilap közölte pénteken.

Jövő hétfőn a mezőgazdaságot, erdészeteket és a hajóipart ellátó gépgyártás indul újra; május 4-től folytatódhatnak az építkezések, újraindulhat a textil- és divatipar. Visszatérnek a járvány miatt felfüggesztett lottósorsolások. Enyhítik a március 11-től érvényes kijárási korlátozásokat: az olaszoknak ellenőrzés esetén továbbra is indokolni kell mozgásukat, de szabadon elhagyhatják lakókörzetüket, továbbá ismét engedélyezett lesz a szabadidős szabadtéri sportolás a lakóhelytől távolabb is. Május 11-től felhúzzák redőnyeiket az üzletek, melyeknek biztosítani kell a fertőtlenítést, valamint a vevők közti távolságtartást.

Május 18-tól megnyitják a fodrászatokat, presszókat, éttermeket: a vendégek a bárpulttól legalább egy méterre fogyaszthatnak, két éttermi asztal között két méteres távolságnak kell lennie, a pincéreknek kötelező lesz a szájmaszk és a kesztyű használata. Ha erre a dátumra a járványadatok megfelelően változnak, feloldhatják a tartományok közötti mozgási tilalmat is. Az oktatás csak szeptembertől kezdődik újra. A júniusi érettségi csak szóbeli vizsgából áll majd.

 

A római metróban tesztelték az új, szigorú távolságtartási szabályokat, amelyeket a kijárási tilalom május 4-i lazítása nyomán akarnak bevezetni az olasz fővárosban. Egyesével engedték be az utasokat a római metrómegállókba, ahol a peronokon matricával kijelölt helyen várták a szerelvények érkezését az olasz fővárosban pénteken tartott tömegközlekedési szimuláción.

A tervek szerint, ahol ez lehetséges, az érkező és távozó utasokat külön útvonalon terelik. A biztonsági távolságot a mozgólépcsőkön is be kell tartani. A peronokra egyszerre legfeljebb kétszáz utast engednek az indulókat és az érkezőket is számolva: a szerelvény érkezésekor hangosbemondó utasítja őket arra, hogy álljanak a peron padlózatán kijelölt matrica-karikákra. Ezekről tudnak felszállni a szerelvényekre úgy, hogy elkerüljék a leszállókat. A szerelvényekbe csak annyi embert engednek, amennyien minden második ülést elfoglalva elférnek. Ez a számítások szerint 120 utast jelent, a járvány előtt szerelvényenkénti 1200-hoz képest. Az utasáramlást a bejáratoknál és a szerelvényeken kijelölt metrószemélyzet irányítja.

 

Április 23.

 

Reggel 6 órától újra lehetséges az ingázás a magyar-szerb határon. A magyar és szerb állampolgárok átjárhatnak a röszkei, a tompai és a hercegszántói átkelőn - jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

 

A prágai városi bíróság csütörtökön hatályon kívül helyezte a cseh egészségügyi minisztériumnak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos négy rendeletét, amelyek korlátozták az állampolgárok szabad mozgását, a kiskereskedelmet és a szolgáltatásokat. A testület szerint az intézkedések törvényellenesek, mert meghozatalukra egy minisztériumnak nincs jogosultsága, ilyen döntéseket csak a kormány hozhat a válsághelyzetre vonatkozó törvény alapján. A bírósági döntés jogerős, de nem azonnal, hanem csak április 27-én lép életbe.

 

A horvát kormányfő több ország miniszterelnökével is felvette a kapcsolatot a határok újranyitását illetően, amely megoldás – mint mondta – közös lesz és biztonságos. Külön kiemelte