Balaton: 26 turizmusfejlesztési projekt 33 milliárdból

Forrás: MTI

 2019. július 09. 17:55

A Széchenyi 2020 programban mintegy 480 projekt keretében több mint 260 milliárd forintot fordít a kormány a turizmus fejlesztésére a 2014–2020-as költségvetési időszakban, ebből a Balatonhoz csaknem 33 milliárd forint jut.

A Balaton-átevezés startpontjánál tartott szombati sajtótájékoztatón Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára kiemelte:  a Balaton körül 26 projekt megvalósulására ad lehetőséget a kifejezetten turizmusfejlesztésre rendelkezésre álló keret.

Ennek köszönhetően egyebek közt korszerűsítik, felújítják, illetve bővítik a Balatoni Bringakört, kikötők fejlesztése valósul meg, túraútvonalak, szabadidőparkok, kilátók épülnek vagy újulnak meg, és fejlesztések történnek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén is.

A Széchenyi 2020 program keretében közel negyven sportegyesület, klub, szövetség kap támogatást kifejezetten arra a célra, hogy a lakosság körében népszerűsítse a tömegsportokat. Ennek köszönhetően mintegy 400 ezer embert sikerül közelebb hozni a rendszeres testmozgáshoz, sportoláshoz.

A fejlesztések részeként bővítik a Balatoni Bringakört is

Fotó: MTI

Az államtitkár példamutatónak nevezte a Balaton-átevezés főszervezője, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség tevékenységét, amely az egészséges életmód népszerűsítése mellett több turizmusfejlesztési projekt megvalósításában is részt vesz. A szövetség csaknem 80 éve dolgozik a sportág sikeréért, sportolói mintegy 80 olimpiai éremmel gazdagították hazánkat.