Lebontják a stégeket lezáró illegális kapukat a Balaton déli partján is

Forrás: turizmus.com

 2024. június 27. 13:07

Évekig, évtizedekig nem szereztek érvényt annak a jogszabálynak, mely megtiltja, hogy a közterületről vízbe vezető stégekre kaput, kerítést tegyenek a tulajdonosok a Balatonnál. A tó keleti partja után most a déli partszakaszon kezdik meg a bontást a vízügyi hatóságok.

A veszélyt jelentő, szabálytalanul elhagyott horgászkarók és illegális stégek felszámolásának tavalyi megkezdése után folytatódott a szabálytalan stégkapuk felszámolása a Balatonnál. A folyamat felgyorsulásában szerepet játszhat, hogy új vezetője van a vízügy balatoni kirendeltségének.

A héten felhívások jelentek meg dél-balatoni illegális stégkapukon, miszerint öt napja van a tulajdonosoknak az elbontásra, különben a vízügy teszi meg, a tulajdonos költségén – adta hírül a Hírbalaton.

A szabályosan épített stéget sem lehet kapuval, kerítéssel lezárni

Fotó: 123rf.com

Ahol a bejáróstégnek nincs engedélye, ott azt is elbontják, ahol szabályosan építették fel a lejárót, onnan csak a kaput kell eltávolítani. A jogszabály értelmében ugyanis a közterületről a tóba vezető lejárót annak sem szabad lezárnia, akinek van engedélye stéglétesítésre és azt az engedély által meghatározott helyre és méretben építette meg.

A tó keleti részén az elmúlt hetekben több tucatnyian kezdtek inkább maguk az illegális víziállásaik elbontásába, minthogy tetemes összegeket fizessenek ki a vízügynek. Úgy tűnik, most a déli parton a sor, és már a szabályos stégbejárók szabálytalan kapuinak is külön figyelmet szentelnek a hatóságok.